Συρία : Η Δαμασκός αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συρία : Η Δαμασκός αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Παράλληλα, η Ρωσία εξακολουθεί να υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ, ενώ 700.000 άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα στη βορειοδυτική Συρία.

Το κοινοβούλιο της Συρίας αναγνώρισε επισήμως σήμερα ως «γενοκτονία» τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από το 1915 έως το 1917, με φόντο τις ζωηρές εντάσεις με την Τουρκία έπειτα από φονικές συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία.

«Το κοινοβούλιο (…) καταδικάζει και αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό κοινοβούλιο.

Έντονη αναμένεται να είναι η απάντηση της Τουρκίας.

Ρωσία: Ο συριακός στρατός στην Ιντλίμπ πολεμά την τρομοκρατία στο έδαφος της χώρας του

Ο συριακός στρατός στην Ιντλίμπ πολεμά την τρομοκρατία στο έδαφος της χώρας του, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του Κρεμλίνου απέναντι σε ενδεχόμενη ανάμιξη των ΗΠΑ στην κατάσταση στην Ιντλίμπ, ο Πεσκόφ είπε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για άμεση ανάμιξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για μια σύγκρουση εκεί∙ μιλάμε για την τήρηση των συμφωνιών του Σότσι και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέρη σύμφωνα με αυτό το έγγραφο. Πρώτα απ’ όλα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας πολεμούν την τρομοκρατία στο έδαφος της χώρας τους», είπε ο Πεσκόφ.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 700.000 οι εκτοπισμένοι στην Ιντλίμπ

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη βορειοδυτική Συρία από τον Δεκέμβριο λόγω της συνεχιζόμενης κυβερνητικής επίθεσης που έχει στόχο το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη χώρα, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Από την 1η Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 700.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

«Οι πιο πρόσφατες εκτοπίσεις επιδεινώνουν μια ήδη επιτακτική ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

Ολόκληρες πόλεις στην περιοχή έχουν αδειάσει καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αμάχων φεύγουν προς τον Βορρά, προς περιοχές που θεωρούνται ασφαλέστερες, σύμφωνα με τον Σουάνσον.

«Πολλοί φεύγουν με ανοικτά φορτηγά ή με τα πόδια, συχνά στη διάρκεια της νύχτας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφύγουν τον εντοπισμό. Όλ’ αυτά την ώρα που τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν», είπε.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ τον Ιανουάριο. Η εκεχειρία κατέρρευσε καθώς ο συριακός στρατός και συμμαχικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε σήμερα πως η κατάσταση των αμάχων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ιντλίμπ, επιδεινώνεται «με τρομακτική ταχύτητα».

Τουλάχιστον 290.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της βίας εκεί, σύμφωνα με την οργάνωση.

«Η ανθρωπιστική καταστροφή, για την οποία προειδοποιούσαμε για χρόνια στην Ιντλίμπ, συμβαίνει τώρα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιντλίμπ έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του μέσα σε μερικές εβδομάδες», δήλωσε η Σόνια Κους, διευθύντρια στη Save the Children.

Νεκροί 55 Σύροι από τουρκικά πυρά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, που επικαλείται το τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα πυραύλων εναντίον θέσεων του συριακού στρατού δυτικά του Χαλεπίου.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν χθες με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών και 55 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν. Οι στόχοι των επιθέσεων αυτών δεν έγιναν γνωστοί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εκδιώξει τα συριακά στρατεύματα από τα παρατηρηρητήριά της στη συριακή βορειοδυτική περιοχή Ιντλίμπ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θα εξαπολύσει πλήγματα εναντίον θέσεων των συριακών δυνάμεων «ακόμη και έξω από τις περιοχές που έχουν περιγραφεί στο μνημόνιο του Σότσι, σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον του τουρκικού στρατού».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ