Ασφαλιστικό : Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ασφαλιστικό : Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Τι προσβλέπει το νέο ασφαλιστικό -Δείτε αναλυτικά.

Αυξήσεις στις συντάξεις, αναδρομικά και ανατροπές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται, σήμερα Πέμπτη, στη Βουλή.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των βουλευτών οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη και σήμερα των πολιτικών αρχηγών, προς ψήφιση τίθεται το απόγευμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Με τις αλλαγές περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό (συντάξιμα έτη άνω των 30). Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι μέχρι 252 ευρώ τον μήνα μπορούν να κερδίσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι αλλά και οι μελλοντικοί από την αύξηση που προκύπτει στις κύριες συντάξεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως και μετά τον νέο νόμο.

Επισημαίνεται ότι όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024).

Παράλληλα έρχονται εφάπαξ αναδρομικές αυξήσεις εννέα μηνών, από 1η Οκτωβρίου 2019, έως 1.800 ευρώ και μηνιαίες αυξήσεις έως 48%, για 251.728 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Αφορά όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016.

Την ίδια στιγμή, εισάγεται νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με 6+1 επίπεδα ασφάλισης. Προβλέπονται ως κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά τα 210 ευρώ και ως ανώτερη τα 566 ευρώ τον μήνα. Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Εργατολόγος στο MEGA για το ασφαλιστικό

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εργατολόγος, Μαρλέν Ασημακοπούλου.

«Θεωρώ ότι είναι νομοσχέδιο που δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Δεν έχουμε επί της ουσίας χαμένους, όπως είχαμε στο προηγούμενο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ασημακοπούλου.

Ωστόσο μίλησε για κάποια «αγκάθια», εξηγώντας παράλληλα ποιους αφορούν.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως για κάποιον που είναι κοντά στη σύνταξη και έχει την οικονομική δυνατότητα καλό θα ήταν να επιλέξει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία. «Για να έχουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη» εξήγησε.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι «όποιος είναι στην αρχή του εργατικού του βίου καλό θα είναι να αφήσει να περάσουν τα χρόνια και να δει. Μια μεσαία κατηγορία είναι η καλύτερη επιλογή μέχρι στιγμής».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ