Προσφυγικό : Ασταμάτητες οι προσφυγικές ροές στα νησιά – Έφτασαν χίλια άτομα

Προσφυγικό : Ασταμάτητες οι προσφυγικές ροές στα νησιά – Έφτασαν χίλια άτομα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου μετά το νέο κύμα αφίξεων προσφύγων από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.

Στη διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

300 αφίξεις από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας

Προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι Μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σήμερα Καθαρή Δευτέρα.

Στη Λέσβο από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα. Ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Μπλόκα στη Μόρια

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πρωί της Κυριακής ομάδα προσφύγων ξεκίνησε διαμαρτυρία στο ΚΥΤ της Μόριας.

Εντωμεταξύ, κάτοικοι της Μόριας στη Λέσβο, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στα μπλόκα προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Έκλεισαν τον δρόμο προς Καλλονή στις εισόδους προς τον καταυλισμό, τοποθετώντας φορτηγά.

Το μπλόκο αυτό παραμένει και την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με το lesvospost, με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης άνοιξαν τα μπλόκα στους Λάμπου Μύλους και στον Άγιο Φανούριο στην Ε.Ο Μυτιλήνης-Μανταμαδου.

Οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι στιγμής μεταφέρονται στο λιμάνι Μυτιλήνης.

Η κατάσταση στη Χίο

Τέλος, σύμφωνα με το alithia.gr, ένα περιστατικό στις Οινούσσες με 20 μετανάστες – πρόσφυγες ήταν από τα πρώτα της Καθαρής Δευτέρας, όπου παρά τις προσπάθειες αποτροπής των Λιμενικών, οι επιβαίνοντες σε φουσκωτή λέμβο κατάφεραν να βγουν στην ξηρά.

Από την Κυριακή μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας έλαβαν χώρα 15 περιστατικά εισόδου λεμβών, έγιναν 5 αποτροπές, 9 συλλήψεις για πρόκληση ναυαγίου, ενώ συνολικά εισήλθαν στη Χίο 320 άτομα, στην πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες.

Στο μεταξύ εκτός από ελικόπτερα, τα σύνορα περιφρουρούν και δύο κανιονιοφόροι του Π.Ν. εκτός των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, που ενισχύθηκαν σε προσωπικό από άλλους Λιμενικούς Σταθμούς της χώρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ