Κοροναϊός: Ποια είναι η καλύτερη εξέταση για όσους νοσούν σύμφωνα με ειδικούς

Κοροναϊός: Ποια είναι η καλύτερη εξέταση για όσους νοσούν σύμφωνα με ειδικούς

"Η δύσπνοια δεν είναι σύμπτωμα του κορονοϊού, αλλά επιπλοκή", επισημαίνει.

Ως καλύτερο «εργαλείο» εξέτασης από την απλή ακτινογραφία για τους νοσούντες από κοροναϊό θεωρεί την αξονική τομογραφία θώρακα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Λουκίδης.

Ειδικότερα, η αξονική τομογραφία θώρακα είναι πιθανότατα το καλύτερο «εργαλείο» εξέτασης σε σχέση με την απλή ακτινογραφία για τα κρούσματα του κορονοϊού, δήλωσε στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Λουκίδης.

Αναφερόμενος σε μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ο κ. Λουκίδης επισημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς είχαν ευρήματα στην αξονική τομογραφία θώρακα, ενώ μόνο οι μισοί είχαν ευρήματα στην ακτινογραφία.

«Κάτι που σημαίνει ότι χρειαζόταν λεπτομερέστερος απεικονιστικός έλεγχος. Αυτές οι διαπιστώσεις μας οδηγούν να κάνουμε πιο πολύ ρουτίνα την αξονική τομογραφία στους νοσούντες», υπογραμμίζει

Η δύσπνοια δεν είναι σύμπτωμα αλλά επιπλοκή

Ο κ. Λουκίδης αναφέρει επίσης πως η δύσπνοια δεν είναι σύμπτωμα του κορονοϊού, αλλά σύμπτωμα των επιπλοκών της λοίμωξης που αυτός προκαλεί.

«Βάσει της μελέτης ένα 3,5% από αυτούς τους ασθενείς ανέπτυξε σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας και ένα 5% μπήκε στην εντατική και χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη ή μη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Άρα τα ποσοστά της πολύ δύσκολης προγνωστικά κατάστασης, μετά από λοίμωξη, δεν είναι πάρα πολύ ψηλά. Είναι σχετικά ανεκτά και θεωρούνται ότι είναι μέσα στο πλαίσιο και των περιστατικών που βλέπουμε για τις κοινές ιογενείς λοιμώξεις», σημειώνει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ