Κοροναϊός : Στους 17 οι νεκροί στην Ισπανία – Αύξηση 70% σε μια ημέρα – Καταρρέει το Χρηματιστήριο

Κοροναϊός : Στους 17 οι νεκροί στην Ισπανία – Αύξηση 70% σε μια ημέρα – Καταρρέει το Χρηματιστήριο

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας μετά την αλματώδη αύξηση των νεκρών από τον κοροναϊό την Κυριακή

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας μετά την αλματώδη αύξηση των νεκρών από τον κοροναϊό την Κυριακή.

Μέσα σε μόλις μία ημέρα τα θύματα του covid-19 έφθασαν τα 17 από 10 που είχαν καταγραφεί έως τότε.

Ταυτόχρονα ανησυχητική αύξηση κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα παρατηρείται και στα κρούσματα ασθενών που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 600

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η El Pais το κυβερνητικό πλάνο για την αντιμετώπιση της κρίσης παραμένει το ίδιο ανεξάρτητα από την όποια αύξηση παρουσιαστεί σε νεκρούς ή κρούσματα ασθενών.

Οι ισπανικές αρχές στοχεύουν στον κατά το δυνατό περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου με έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών, περιορισμό τους και ανίχνευση των επαφών που είχαν.

Καταρρέει το ισπανικό χρηματιστήριο

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο ισπανικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης Ibex 35 παρουσίασε πτώση κατά 7,34% , με την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στον διαθνή αντίκτυπο του κοροναϊού αλλά και στον πετρελαϊκό «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, που προκάλεσε κατακόρυφη πτώση της τιμής του μπρεντ κατά 31%.

Από τον Πόλεμο του Κόλπου

Έτσι, το βαρέλι πετρελαίου αναφοράς για την Παλαιά Ηπειρωτική Ευρώπη έπεσε πριν από την έναρξη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στα 31,02 δολάρια, χαμηλότερη από το τέλος του 2016, σημειώνοντας πτώση 31% σε σύγκριση με 45 , $ 27 στα τέλη της περασμένης Παρασκευής, η μεγαλύτερη μείωση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Έτσι, το Ibex 35 ξεκίνησε τη συνεδρία κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 7.800 βαθμών, με όλες τις τιμές σε κόκκινο χρώμα, σημειώνοντας την Παρασκευή εβδομαδιαία πτώση 3,98% και συσσωρεύοντας κατά 15,28% τελευταίες δύο εβδομάδες

Σε τρεις περιοχές η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων

Παρόλο που δεν υπάρχει πλέον αυτόνομη κοινότητα (σ.σ. το ισπανικό κράτος απαρτίζεται από 17 αυτόνομες κοινότητες) χωρίς την παρουσία του SARS-CoV-2, το 60% των περιπτώσεων έχει εντοπιστεί στην περιφέρεια της Μαδρίτης, στη Λα Ριόχα και στη Χώρα των Βάσκων.

Σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές η εμφάνιση του κοροναϊού παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, στη Λα Ριόχα, όπου έχουν καταγραφεί 55 περιπτώσεις ασθενών, αποτελεί πονοκέφαλο η περίπτωση κάποιων πολιτών, οι οποίοι παραβρέθηκαν σε κηδεία θύματος του ιού που έγινε στην πόλη Βιτόρια.

Τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν και τέθηκαν «υπό κατ’ οίκον επιτήρηση» , την οποία ωστόσο κάποιοι από αυτούς παραβιάζουν, αναγκάζοντας τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες να ζητήσουν τη βοήθεια της ισπανικής αστυνομίας προκειμένου να τους νουθετήσει, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το ιατρικό πρωτόκολλο για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε καραντίνα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, «αλλά σε ενεργό επιτήρηση, δηλαδή πρέπει να βρίσκονται στα σπίτια τους».

Υγειονομικοί υπάλληλοι τα θύματα στη Χώρα των Βάσκων

Στη Χώρα των Βάσκων, την κοινότητα με τα περισσότερα κρούσματα μετά τη Μαδρίτη (πάνω από εκατό), περισσότερο προβληματίζει το γεγονός ότι έχει πλήξει κυρίως υγειονομικούς υπαλλήλους.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόβλημα γιατί επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες που ασθενούν.

Τέλος, στη Μαδρίτη έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις, με τις αρχές να εστιάζουν στην περίπτωση ενός οίκου ευγηρίας στην περιοχή Βαλντεμόρο, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα μεταξύ των ηλικιωμένων. Οι τρόφιμοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, ωστόσο το κρίσιμο -πέρα από την περίθαλψή τους- είναι να εντοπιστεί το άτομο που έφερε τον ιό εντός του οίκου ευγηρίας, για να αποτραπεί η πιθανότητα να τον μεταδώσει και αλλού.

Ελεγχόμενη η κατάσταση στην Ισπανία

Ο Ντανιέλ Λόπεθ Ακούνια, πρώην Διευθυντής Υγειονομικής Περίθαλψης για Καταστάσεις Κρίσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξηγεί μιλώντας στην El Pais ότι αυτή η αύξηση των θανάτων είναι η φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη της επιδημίας.

«Έχουν περάσει μέρες από την αρχή της μόλυνσης από τον ιό και έχουμε αρχίσει να βλέπουμε πώς εκδηλώνεται ως προς τη θνησιμότητα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων», διευκρινίζει. Ο εμπειρογνώμονας δεν πιστεύει ότι η Ιταλία, της οποίας οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα πληθυσμό 16 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι το παράδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Ισπανία.

«Εκεί οι μολύνσεις ήταν ανεξέλεγκτες πριν από τη λήψη μέτρων περιορισμού των ασθενών, γι ‘αυτό και πήραν αυτά τα μέτρα. Στην Ισπανία τα κρούσματα έχουν απομονωθεί και ελέγχονται και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», αναφέρει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ