Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Εκατοντάδες απολύσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων και μάλιστα με την αποστολή ενός τηλεφωνικού μηνύματος προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων και μάλιστα με την αποστολή ενός τηλεφωνικού μηνύματος προχωράει η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό και κάνοντας χρήση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι που ειδοποιήθηκαν ότι χάνουν άμεσα τη δουλειά τους, είναι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που εργάζονται με ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις ακόμα και για 10 χρόνια στο αεροδρόμιο. Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, που θα βρεθούν στο δρόμο, έλαβαν χτες από τον προϊστάμενό τους ένα μήνυμα με το οποίο ενημερώνονταν ότι «το αεροδρόμιο της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την κρίση θα σταματήσει πολλές από τις λειτουργίες του (…) Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης».

Κι αφού εξαντλεί τα προκαταρκτικά, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας αναφέρει στο μήνυμα: «Οι αεροπορικές εταιρείες παίρνουν έκτακτα μέτρα αδειών, απολύσεων, συνταξιοδοτήσεων κλπ. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια (…) Η δική μας εταιρεία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Το μήνυμα όμως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και για τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, οι οποίοι ενημερώνονται ότι «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης» τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, ενώ ο προϊστάμενος επιφυλάσσεται για περισσότερες πληροφορίες.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται ότι ο τρόπος που απολύονται μπορεί να είναι «άκομψος», επειδή όμως είναι πάρα πολλοί, «δεν υπάρχει χρόνος προσωπικής επικοινωνίας»! Για κερασάκι στην τούρτα, η εργοδοσία τους ενημερώνει ότι τα μέρα αυτά ισχύουν μέχρι «να επανέλθουμε στην κανονικότητα» και τους εύχεται να μείνουν υγιείς, πλην άνεργοι, με την …ελπίδα ότι «θα ξαναβρεθούμε όλοι σύντομα να εργαζόμαστε παρέα».

Τόσο οι απολύσεις για τους αορίστου χρόνου, όσο και το καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για τους αορίστου, προβλέπονται από τις πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προστασία των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δηλαδή με την απόλυσή τους.

Θυμίζουμε ότι η ρήτρα απολύσεων, η υποχρέωση δηλαδή των επιχειρήσεων να μην κάνουν απολύσεις για να δικαιούνται τα γενναία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ισχύει για τους αορίστου χρόνου, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε καθεστώς ευελιξίας.

Το ίδιο ισχύει και με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, που προτείνεται από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης ως μια από τις πολλές εναλλακτικές που διαθέτει η εργοδοσία για να φορτώσει στους εργαζόμενους την όποια «χασούρα» από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ