Κορωνοϊός: Καμπανάκι Τσιόδρα για τα τεστ αντισωμάτων – Τι ισχύει

Κορωνοϊός: Καμπανάκι Τσιόδρα για τα τεστ αντισωμάτων – Τι ισχύει

«Καμπανάκι» για τα τεστ του κοροναϊού έκρουσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία το τελευταίο 24ωρο

«Καμπανάκι» για τα τεστ του κοροναϊού έκρουσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά, αφού «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως μπορεί ενώ είμαστε θετικοί στο κοροναϊό, το τεστ να μην το εντοπίσει και στη συνέχεια να «υιοθετήσουμε μια ανεύθυνη συμπεριφορά».

«Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κοροναϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου».

«Πιο αξιόπιστα το μοριακά τεστ»

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου».

«Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς» υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή ελέγχεται η χρήση φαρμάκων»

Τέλος, σχετικά με τα φάρμακα που προκρίνονται για την αντιμετώπιση του ιού είπε πως «αυτή τη στιγμή ελέγχεται η χρήση φαρμάκων που έχουν αποτελεσματικότητα για τον ιό με βάση μοντέλα από εργαστηριακά πειράματα και προκρίνεται η χρήση των σκευασμάτων αυτών και στην πατρίδα μας για ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία».

«Σίγουρα, κατά σειρά προτεραιότητας τα κύρια φάρμακα είναι η ρεμντεσιβίρη, όταν είναι διαθέσιμη, η χλωροκίνη που είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες στην πατρίδα μας και ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα φάρμακα σε άλλους συνδυασμούς».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως θα χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που έχουν καρδιοπροστατευτικό μηχανισμό σε κάποιους ασθενείς γιατί αυτός ο ιός φαίνεται ότι προσβάλλει και τον καρδιακό ιστό με τρόπο που δεν τον κατανοούμε καλά ακόμα».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «παρακολουθούμε και περιμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με τα νέα θεραπευτικά σχήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών στον κόσμο δίνονται πολύ προσεκτικά, ώστε να καταγράφονται και οι παρενέργειες και να παρακολουθούνται οι ασθενείς προσεκτικά από γιατρούς».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ