Εννέα θάνατοι ασθενών σε 48 ώρες στην Ελλάδα – Η χλωροκίνη δίνει ελπίδες για τη θεραπεία

Εννέα θάνατοι ασθενών σε 48 ώρες στην Ελλάδα – Η χλωροκίνη δίνει ελπίδες για τη θεραπεία

Τι γνωρίζουμε για το φάρμακο που δημιουργεί ελπίδες ενάντια στον κορωνοϊό.

Εννέα θάνατοι ασθενών με κοροναϊό σημειώθηκαν σε λιγότερο από 48 ώρες στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 47.

Τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.212 μετά την επιβεβαίωση 56 νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά την χτεσινή επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ φτάνει τους 72, εξ αυτών σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 58 είναι άνδρες και 14 γυναίκες. Ωστόσο το ευχάριστο γεγονός είναι πως πέντε άτομα αποσωληνώθηκαν.

Όσον αφορά όσους νοσηλεύονται στην εντατική, σε ποσοστό 81% είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση πάντως καθώς και με όσα λένε οι επιστήμονες, βασικό όπλο στην μάχη κατά του κοροναϊού θα παίξει η χλωροκίνη.

Η χλωροκίνη φαίνεται πως είναι το φάρμακο που γεννά πολλές ελπίδες για την θεραπεία του νέου κοροναϊού, με τα ερευνητικά δεδομένα να κάνουν ερευνητές και ιατρικό προσωπικό να αισιοδοξούν.

Θα λειτουργήσει ως μέτρο προφύλαξης

Ήδη ο καθηγητής , Σ. Τσιόδρας στην χτεσινή του ενημέρωση τόνισε πως αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές, το έχουν πάρει ήδη Έλληνες ασθενείς και θα λειτουργήσει ως μέτρο προφύλαξης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως ένα από τα σχήματα που θα δοθούν αφορά στην χλωροκίνη, ένα από τα δύο φάρμακα που χορηγούν οι γιατροί ήδη σε σοβαρότερες περιπτώσεις κορωνοϊού. Και τα δύο θα συζητηθούν αύριο, είπε, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το σχήμα της αγωγής.

«Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως «θέλαμε να δώσουμε αυτό το φάρμακο σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν, σε συνδυασμό με ένα άλλο γκρουπ ατόμων που θα παίρνει ένα άλλο καρδιοπροφυλακτικό φάρμακο».

Φιλίππου: Η χλωροκίνη φαίνεται να έχει θεραπευτική δράση

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, μίλησε στο MEGA για το φάρμακο που δίνει ελπίδες στη μάχη κατά του κοροναϊού, αλλά και τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, η χλωροκίνη φαίνεται να έχει κάποια θεραπευτική δράση στους ασθενείς με κοροναϊό, ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

«Για να εξάγουμε με ασφάλεια συμπεράσματα χρειάζεται μεγάλος αριθμός ασθενών και ολοκληρωμένες μελέτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, η χρήση του φαρμάκου αυτού θα δώσει μια εκτίμηση σε 10 με 15 ημέρες. Ωστόσο, «δε φτάνει μόνο η εμπειρία μιας χώρας, καθώς είναι διαφορετική η εκδήλωση και η ένταση των συμπτωμάτων της πανδημίας ανά χώρα». Πάντως, γίνονται δοκιμές και σε άλλα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, στην Ελλάδα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης για να καλύψουν όλες τις ανάγκες, στόχος όμως είναι η κάλυψη και άλλων φαρμάκων.

Απώτερος στόχος της επιστημονικής κοινότητας δεν είναι η θεραπεία, αλλά η πρόληψη. Η δημιουργία δηλαδή, του εμβολίου που θα αποτελέσει και τη λήξη της πανδημίας.

Ο κ. Φιλίππου μίλησε επίσης και για τον κόσμο που σπεύδει στα φαρμακεία να αγοράσει το εν λόγω φάρμακο υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει ούτε παρακολούθηση γιατρού ούτε επαρκής συμπτωματολογία ούτε γνώση των παρενεργειών των φαρμάκων.

«Να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα και όταν υπάρξει συμπτωματολογία να απευθυνόμαστε σε γιατρό», τόνισε.

Τι έδειξε μικρής κλίμακας έρευνα για την χλωροκίνη στη Γαλλία

Στη χρήση της χλωροκίνης αναφέρθηκε ο Γάλλος λοιμωξιολόγος και καθηγητή Ιατρικής και διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας δρ. Ντιντιέ Ραούλ.

Συνεργάτης του πριν από περίπου δύο εβδομάδες υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα σε περιορισμένης κλίμακα έρευνα σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορoναϊός, προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κοροναϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κοροναϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως.

Σημειώνεται πως χτες, Δευτέρα, δημοσιεύτηκαν νέα αποτελέσματα της μελέτης του δρ. Ραούλ, σύμφωνα με τα οποία 1.004 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό χλωροκίνης και αζηθρομυκίνης, από τους οποίους οι 1.003 θεραπεύτηκαν και ο ένας απεβίωσε.

Τι γνωρίζουμε για την χλωροκίνη

Στη χλωροκίνη έχει αναφερθεί εκτενώς στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας ο εκπρόσωπος για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», είχε τονίσει ο κ. Τσιόδρας σε μία από τις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας.

Ειδική μέριμνα για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών έκανε επίσης ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής  επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ