Κοροναϊός: Οι 18 χώρες του πλανήτη που δεν έχει αγγίξει η πανδημία

Κοροναϊός: Οι 18 χώρες του πλανήτη που δεν έχει αγγίξει η πανδημία

Πλέον τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν ξεπεράσει τα 1 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Έως τις 12 Ιανουαρίου, περίπου τρεις μήνες πριν, ο νέος κοροναϊός ήταν ακόμη υπόθεση της Κίνας, εκεί που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Μέσα σε μία ημέρα, στις 13 Ιανουαρίου, η νέα νόσος άρχισε να γίνεται παγκόσμιο πρόβλημα: το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας καταγράφηκε στην Ταϊλάνδη κι έπειτα ακολούθησε η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

Πλέον τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν ξεπεράσει τα 1 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ο απολογισμός των θυμάτων του Covid-19 αυξάνεται καθημερινά, τα νοσοκομεία στον κόσμο γεμίζουν με ασθενείς και ανθρώπους που ελπίζουν να εξεταστούν για να μάθουν ένα έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό.

Άραγε υπάρχουν κάποιες χώρες στον κόσμο που είναι απαλλαγμένες από τον φονικό κοροναϊό; Η απάντηση είναι, ναι.

Οι 18 χώρες χωρίς κοροναϊό

Κομόρες, Κιριμπάτι, Λεσότο, Μαλάουι, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναουρού, Βόρεια Κορέα, Παλάου, Σαμόα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Νήσοι Σολομώντα, Νότιο Σουδάν, Τατζικιστάν, Τόνγκα, Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Βανουάτου, Υεμένη.

Αρκετοί στον κόσμο εκτιμούν – και οι ειδικοί συμφωνούν – ότι σε κάποιες από τις χώρες που ο Covid-19 δεν έχει φθάσει, υπάρχουν κρούσματα, αλλά δεν αναφέρονται. Η Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, επισήμως δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα, όπως η εμπόλεμη Υεμένη.

Σε ορισμένες χώρες ωστόσο από τις 19, ο κοροναϊός όντως δεν έχει περάσει τα σύνορα. Πρόκειται κυρίως για μικρά νησιά με λίγους επισκέπτες. Στην πραγματικότητα, σε επτά από τα 10 μέρη του κόσμου με τη μικρότερη επισκεψιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, δεν υπάρχει όντως κρούσμα του Covid-19. Θα μπορούσε να πει κανείς πως στην εποχή της κοινωνικής απομάκρυνσης, τα νησιωτικά αυτά έθνη βρίσκονται σε φυσική καραντίνα.

Εφησυχασμός ωστόσο δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο ακόμη και για τις χώρες αυτές. Διότι μπορεί το Ναουρού, λόγου χάριν, να είναι το μικρότερο κράτος μετά το Μονακό και με τον μικρότερο πληθυσμό (10.000) μετά το Τουβαλού, όπως επίσης μπορεί να δέχεται τους λιγότερους επισκέπτες (περί τους 160 κάθε χρόνο), ωστόσο με ένα μόλις νοσοκομείο, χωρίς αναπνευστήρες και με σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην κρίση του Covid-19.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ