Κορωνοϊος : Πάνω από 73.000 οι νεκροί – Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο, μείωση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Κορωνοϊος : Πάνω από 73.000 οι νεκροί – Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο, μείωση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Η Ευρώπη δείχνει κάποια ελπιδοφόρα σημάδια, καθώς οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, καταγράφουν μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο.

Συνεχίζει να ρίχνει απειλητική τη σκιά του στον πλανήτη ο κοροναϊός ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ευρώπη δείχνει κάποια ελπιδοφόρα σημάδια, καθώς οι τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία καταγράφουν μια μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο.

Παρόλα αυτά, δραματική αύξηση στον ημερήσιο αριθμό νεκρών από κοροναϊό σημείωσε η Γαλλία τη Δευτέρα, καταγράφοντας 833 νέους θανάτους. Στη Βρετανία, η οποία περιμένει επίσης κρίσιμες ημέρες συνεχούς αύξησης κρουσμάτων και θανάτων, η Δευτέρα σημαδεύτηκε από την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του -νοσηλευόμενου με κοροναϊό- πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην εντατική.

Η πανδημία, από την εφάνισή της πέρσι το Δεκέμβριο στην Κίνα,  έχει προκαλέσει τουλάχιστον 73.703 θανάτους στον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.324.907 κρούσματα, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ιταλία : 636 νέοι θάνατοι αλλά σημαντική μείωση νέων κρουσμάτων

Στην Ιταλία παρά τους 636 νέους θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να περιορίζεται αισθητά καθώς καταγράφηκαν 3.599 νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κοροναϊού στην Ιταλία είναι 132.547. Η  μαύρη λίστα των νεκρών έφτασε τις 16.523.

Τόσο οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όσο και στα νοσοκομεία γενικότερα, παρουσιάζουν μείωση. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, πάντως, ότι οι Ιταλοί πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, διότι ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας δεν έχει ξεπεραστεί.

Η Ιταλία ξέρει ότι έχει μπροστά της «μερικούς δύσκολους μήνες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. «Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Δραματική αύξηση νεκρών στη Γαλλία

Δραματική αύξηση στον ημερήσιο αριθμό νεκρών από κοροναϊό σημείωσε η Γαλλία τη Δευτέρα, καταγράφοντας 833 νέα θύματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα από τον κοροναϊό ανήλθε σε 8.911.

«Δεν έχουμε φθάσει στο τέλος της πορείας αύξησης της επιδημίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στην καθημερινή ενημέρωσή τους οι Αρχές της Γαλλίας περιλαμβάνουν στην καταμέτρησή τους και τους αριθμούς αυτών που έχουν πεθάνει στα γηροκομεία, κάτι που δεν συνέβαινε τις προηγούμενες ημέρες.

Βρετανία: Πανω από 5.000 νεκροί- Στην εντατική ο Τζόνσον

Στη Βρετανία, η οποία «είδε» τον αριθμό των νεκρών λόγω κοροναϊού, να ξεπερνά τις 5.000, η Δευτέρα σημαδεύτηκε από την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του -νοσηλευόμενου με κοροναϊό- πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου, μεταφέρθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,με το γραφείο του να αναφέρει ότι:  «Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντομικίν Ράαμπ, να τον αναπληρώσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Ο αριθμός των νεκρών από το νέο κοροναϊό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπέρασε το φράγμα των 5.000, μετά την καταγραφή 439 νέων θανάτων. Τα κρούσματα έφτασαν τις 51.608 – από 47.806 την Κυριακή- καθώς η Βρετανία εξακολουθεί να πλήττεται από τη θανατηφόρα νόσο.

Ο συνολικός αριθμός νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ανέλθει στις 5.373, μετά από τους 439 νέους θανάτους που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Μέρκελ : Δεν υπάρχει δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων

Και στην Ισπανία η πίεση αρχίζει να αμβλύνεται χάρη στην μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες της εντατικής. θεραπείας, ανακοίνωσε το κέντρο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων.

Στο μεταξύ στη Γερμανία η Άγγελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι αν και υπάρχουν θετικά στοιχεία, δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων. «Θα ήμασταν μια κακή κυβέρνηση, αν δεν σκεφτόμασταν μέρα-νύχτα το πώς θα επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή στους κανονικούς ρυθμούς της προστατεύοντας παράλληλα την δημόσια υγεία, αλλά θα ήμουν κακή Καγκελάριος, εάν ήδη σήμερα ανακοίνωνα μια ημερομηνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 10.000 νεκροί στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, οι νεκροί στις ΗΠΑ έφτασαν τη Δευτέρα τουλάχιστον τις 10.000 – είναι δηλαδή η τρίτη σε αριθμό θανάτων χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προέβλεπαν την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους από την πανδημία 100.000-240.000 Αμερικανοί, ακόμη και αν τηρηθούν καθολικά οι εντολές για παραμονή στο σπίτι.

Στη Νέα Υόρκη τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 130.689 (από 122.031 ) και οι νεκροί ανέρχονται σε 4.758 (από 4.159). Το σύστημα υγείας βρίσκεται σήμερα «στη μέγιστη χωρητικότητά του» και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι «μη βιώσιμη σε αυτόν τον ρυθμό», είπε κυβερνήτης Άντριου ο Κουόμο.

Την ίδια ώρα, δημοτικός σύμβουλος της πόλης, ανέφερε ότι η Νέα Υόρκη ενδέχεται να χρειαστεί σύντομα να θάβει προσωρινά τους νεκρούς της πανδημίας του νέου κοροναϊού σε ένα δημοτικό πάρκο, απουσίας επαρκών δυνατοτήτων στα νεκροτομεία. Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο είχε αναφερθεί σε «προσωρινές ταφές».

Τι φταίει

Η έκρηξη του αριθμού των νεκρών από τον νέο κοροναϊό στις ΗΠΑ έχει φέρει σε ευθεία σύγκρουση τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες πολλών Πολιτειών.

Όπως και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επί μακρόν διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι ο κίνδυνος ήταν μικρός, την ώρα που ο SARS-CoV-2 ήδη εξαπλωνόταν, χωρίς να ανιχνεύεται. Μετά, προκάλεσαν σύγχυση με τα διαγνωστικά τεστ και απέρριψαν τη χρήση μάσκας για να περιοριστούν οι μολύνσεις. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φρόντισε να κάνει επαρκή αποθέματα αναπνευστικών συσκευών και ιατρικού εξοπλισμού.

«Τις επόμενες ημέρες, η Αμερική θα έλθει αντιμέτωπη με την κορύφωση αυτής της πανδημίας. Οι μαχητές μας στην μάχη αυτή στην ζωή και τον θάνατο είναι οι απίστευτοι γιατροί και νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πλέον ευάλωτοι υποφέρουν

Την ίδια ώρα, κραυγή αγωνίας για την επισιτιστική κρίση, εν μέσω πανδημίας, βγάζει ο ΟΗΕ, που ζητά επείγουσα οικονομική ενίσχυση ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε επείγουσα ενίσχυση ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων για να μπορέσει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού, εξαιτίας της οποίας, ήδη, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απειλούνται με τον κίνδυνο της έλλειψης τροφίμων.

Το WFP αξιολογεί ήδη τον αντίκτυπο της πανδημίας στις ευάλωτες κοινότητες και εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί να επεκταθεί η βοήθεια σε επιπλέον 100 έως 120 εκατομμύρια άτομα σε πάνω από 80 χώρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ