Κορωνοϊός: Τι προτείνει μελέτη του ΑΠΘ για τη σταδιακή άρση των περιορισμών

Κορωνοϊός: Τι προτείνει μελέτη του ΑΠΘ για τη σταδιακή άρση των περιορισμών

Δέσμη μέτρων και... περιορισμών προτείνει το ΑΠΘ για την άρση του lockdown από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενός δεύτερου επιδημικού κύματος κοροναϊού το καλοκαίρι.

Δέσμη μέτρων και… περιορισμών προτείνει το ΑΠΘ για την άρση του lockdown από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενός δεύτερου επιδημικού κύματος κοροναϊού το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, η μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι η άρση του lockdown μια εβδομάδα νωρίτερα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρεις εβδομάδες, ενώ θα ήταν ικανή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται, μια εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα βοηθούσε στην επαναφορά στη «νέα κανονικότητα» μέσα στον Ιούλιο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κοροναϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαΐου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά.

Προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΠΘ, η σταδιακή χαλάρωση, πάντα μετά τις 11 Μαΐου, θα πρέπει να συνδυαστεί με παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού με τεστ που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, τονίζεται πως σε περίπτωση που η άρση των μέτρων ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους επόμενους τρεις μήνες, για να αποφευχθεί κίνδυνος εμφάνισης της επιδημίας στις αρχές με μέσα Αυγούστου.

«Μια εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα μας βοηθήσει να βγούμε οριστικά από το lockdown δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιουλίου, διάστημα σημαντικό για την τουριστική περίοδο» επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων οι επαφές μας δεν πρέπει να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25%.

Οι φάσεις άρσης των περιορισμών που προτείνεται είναι οι ακόλουθες:

1. Στις 11 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τις αποστάσεις ασφαλείας και την αποφυγή συγχρωτισμού. Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε αύξηση της μεταδοτικότητας, δεδομένου ότι παιδιά συγχρωτίζονται, δεν ακολουθούν εύκολα τους κανόνες υγιεινής και αποτελούν σιωπηλούς φορείς που έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους).

2. Με περιορισμούς μόνο προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου μετά τις 11 Μαΐου. Προτείνεται η ανάπτυξη των τάξεων σε μεγαλύτερους χώρους από ότι συνήθως ώστε να διατηρούνται κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

3. Καλό θα είναι να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια εφόσον αποδίδουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.

4. Έπειτα από διάστημα δύο εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ.

5. Η άρση των μέτρων περιορισμού σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής μπορεί να ακολουθήσει μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας.

Οι 5 ημέρες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους θανάτους

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι θάνατοι στη χώρα μας από τον κοροναϊό θα ήταν κατά 70% λιγότεροι, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως αν είχαν ξεκινήσει μια εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και δύο φορές περισσότερους θανάτους.

«Ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι ο Ιούνιος», εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο σε περίπτωση που υπάρξει αναζωπύρωση, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εντατική η επιδημιολογική επιτήρηση το συγκεκριμένο διάστημα.

Επιπλέον, μελετήθηκε το σενάριο, κατά το οποίο γίνεται μια ελαφριά χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση των μέτρων στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση στις 1 Ιουνίου.

Στην περίπτωση αυτή, διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, που θα απαιτήσει την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ