Κορωνοϊός: Λουκέτα, πρόστιμα, τοπικές καραντίνες και απαγόρευση κυκλοφορίας στο τραπέζι

Κορωνοϊός: Λουκέτα, πρόστιμα, τοπικές καραντίνες και απαγόρευση κυκλοφορίας στο τραπέζι

Έρχονται πρόστιμα φωτιά, λουκέτα, κλείσιμο πλατειών, ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός.

Έντονες ανησυχίες προκαλούν στην κυβέρνηση οι εικόνες συγχρωτισμού δεκάδων πολιτών σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Πλέον είναι σαφές πως προστέθηκε ακόμη μία υγειονομική βόμβα στην λίστα της κυβέρνησης, αυτή των υπαίθριων πάρτι καθώς παρά τις απαγορεύσεις, τα καταστήματα μετατρέπονται σε… take away bars, σερβίροντας ποτά σε πλαστικά ποτήρια.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε δύο 24ωρα υπήρξαν σημαντικά προβλήματα συνωστισμού στην Μαρίνα του Φλοίσβου, τον Βόλο, την Λάρισα, την Λαμία, την Αγία Παρασκευή, την Κηφισιά και το Παγκράτι όπου χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι, ωστόσο η κατάσταση δείχνει να μην βελτιώνεται.

Το πρωί με μάσκες, το βράδυ με ποτά

Από την μία πλευρά έχουμε τους «επαναστάτες» με τα ποτά στο χέρι που συγκεντρώνονται το βράδυ στις πλατείες θέλοντας να δείξουν την απροθυμία τους να υπακούσουν στους νέους κανόνες και από την άλλη ρομαντικοί ή απλώς ασυνείδητοι που δεν μπορούν να μείνουν άλλο σπίτι τους και βγαίνουν έξω απροστάτευτοι βάζοντας σε κίνδυνο και τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουν όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα υπαίθρια πάρτι αποτελούν υγειονομική βόμβα που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες ξανά τους Έλληνες πολίτες, ενώ αναγκάζουν την κυβέρνηση να έχει πάλι το νου της τα παλαιότερα μέτρα πριν την άρση του lockdown σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχει ντόμινο επεισοδίων το επόμενο διάστημα σε πλατείες, με φόντο υπαίθρια πάρτι και μαζικές συναθροίσεις. Υπάρχουν άλλωστε ομάδες που καλούν σε… απειθαρχία στα κυβερνητικά μέτρα περί μαζικών συγκεντρώσεων σε χώρους.

Φρένο σε όποιο σενάριο για άνοιγμα των καταστημάτων νωρίτερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες εικόνες  φρέναραν όσα σενάρια υπήρχαν για το γρηγορότερο άνοιγμα των εστιατορίων, των καφετεριών αλλά και των πολυκαταστημάτων, καθώς στην περίπτωση που συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού τότε δεν αποκλείεται να δούμε την επιδημιολογική καμπύλη να ανεβαίνει ξανά.

Διάχυτος εκνευρισμός στο κυβερνητικό επιτελείο

Ο διάχυτος εκνευρισμός στο κυβερνητικό επιτελείο αποτυπώθηκε στην παρέμβαση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και βασικά στο πόσο σωστά θα εφαρμόσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται. Γιατί, τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή και το θετικό αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Τα όσα διαδραματίστηκαν τις δυο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή, δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους, περιφρονούν τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του Κράτους για τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και προστασίας, και, κυρίως, αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πολύ  πιο αυστηρά μέτρα αν συνεχίστούν τα… κορονοπάρτι

Και μπορεί ο στόχος να είναι η αποφυγή συνωστισμού, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και δεύτερο, πιο αυστηρό πλάνο, σε περίπτωση που κάθε βράδυ οι πλατείες γεμίζουν ασφυκτικά με απερίσκεπτους νέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας είτε σε πλατείες, είτε σε περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται για το επόμενο τριήμερο οι εξής περιοχές: Ακρόπολη, Λυκαβηττός, Παγκράτι, Εξάρχεια, Ψυρρή, Μοναστηράκι, Γκάζι, Μεταξουργείο, Αγία Παρασκευή και Κηφισιά. Οπου χρειαστεί θα υπάρχει ακόμη και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα ή κορδέλες που θα κλείνουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία, όπως πλατείες, στο θεατράκι του Λυκαβηττού, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ή στην παραλιακή και κυρίως στον Φλοίσβο.

Έρχονται πρόστιμα- φωτιά;

Οι εικόνες αυτές πάντως ώθησαν ήδη χτες την κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα μέτρα, κλείνοντας την πλατεία του Αγίου Ιωάννου.

Ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να είναι το μόνο αυστηρό μέτρο που θα δούμε.

Επίσης μετά από τις συστάσεις που έγιναν και από την αστυνομία και από τον υφυπουργό Προστασίας, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα πρόστιμα-φωτιά καθώς και βαριές καμπάνες για όποιον καταστηματάρχη συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και προκλητική αφορμή για να συνεχιστούν τα πάρτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαγαζιά δεν θα είναι τα μόνα που ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν βαριά πρόστιμα για αυτή την κατάσταση, αλλά και όσοι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσουν να “επαναστατούν” με ένα ποτήρι στο χέρι.

Το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που ανοίγουν με πονηρό τρόπο τα μαγαζιά και πουλάνε ποτά μπορεί να φτάνει τα 5.000 ευρώ αλλά και να μπαίνει λουκέτο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά και αφαίρεση άδειας σε περίπτωση υποτροπής.

Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι’ αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Κρίσιμες οι ημέρες που έρχονται

Ωστόσο τα υπαίθρια πάρτι δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος στην κυβέρνηση, καθώς πλησιάζει όλο και περισσότερο το κρίσιμο διάστημα μεταξύ 11 και 18 Μαΐου, όπου θα περάσουμε στην επόμενη φάση άρσης των μέτρων με το άνοιγμα των σχολείων και των εμπορικών κέντρων.

Ειδικότερα μέσα σε διάστημα επτά ημερών, θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ θα επιστρέψουν στα θρανία και η μαθητές της Γ’ λυκείου.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες τις ημέρες εκείνες θα έχουν στα χέρια τους και τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την πορεία της νόσου μετά την χαλάρωση της καραντίνας και άρα θα γνωρίζουν πόσο κακό έκαναν τα υπαίθρια τα πάρτι και ο συνωστισμός στις πλατείες στην πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Τέλος ενώ η κατάσταση στις πλατείες κάθε βράδυ είναι τεταμένη, από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες και καφετέριες και εστιατόρια ετοιμάζονται να ανοίξουν στο κοινό, καθώς τότε θα επιτρέπονται πλέον και τα τραπεζοκαθίσματα έξω.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ