Αρση μέτρων: Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα – Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πελατών

Αρση μέτρων: Ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα – Πώς θα γίνεται η εξυπηρέτηση των πελατών

Το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτό θα γίνει κάτω από συγκεκριμένους κανόνες τηρώντας τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για τη μη διασπορά της πανδημίας.

Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο στάδιο επανεκκίνησης της οικονομίας έχει ξεκινήσει καθώς από τη Δευτέρα ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με νέους όμως κανόνες λειτουργίας.

Στη δεύτερη, αυτή, φάση άρσης των μέτρων επιστρέφουν στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Ωστόσο, το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτό θα γίνει κάτω από συγκεκριμένους κανόνες τηρώντας τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για τη μη διασπορά της πανδημίας.

Απαραιτήτως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ οι καταστηματάρχες θα είναι υπεύθυνοι για τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται σε κάθε κατάστημα όπως αυτός έχει καθοριστεί ανάλογα με τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Ηδη στα περισσότερα καταστήματα έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες ώστε να είναι έτοιμα τη Δευτέρα.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Συγκεκριμένα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

– εξοπλισμού ήχου και εικόνας

– κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

– σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών

– χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

– ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

– επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης

– εγγραφών μουσικής και εικόνας

– παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων

– υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

– καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού

– ρολογιών και κοσμημάτων

– καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις :

– ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

– ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων

– ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης,

– καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Ακόμη, επαναλειτουργούν :

– οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών

– οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,

– καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Επομένως, όπως είπε ο υφυπουργός, την Δευτέρα 11 Μαΐου, στο δεύτερο στάδιο δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Ώρες λειτουργίας

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10 πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Aντισηπτικά, μάσκες και γάντια για τους πελάτες

Τη διαδικασία εξυπηρέτησης πελατών στα καταστήματα λιανικής που ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους από Δευτέρα εξήγησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο ιδιοκτήτης καταστημάτων ρούχων, Θανάσης Τσαγκάρης και ο υγιεινολόγος και λέκτορας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστας Ντελέζος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, κατά την είσοδο των πελατών στο κατάστημα θα υποδεικνύεται το σημείο όπου θα υπάρχουν αντισηπτικά, μάσκες κι γάντια. Τα ρούχα που δοκιμάζονται, θα καθαρίζονται με ένα πανάκι και στη συνέχεια με ατμοκαθαριστή, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά την επόμενη μέρα.

Πώς και γιατί θα λαμβάνονται αυτά τα μέτρα εξήγησε ο κ. Ντελέζος υποστηρίζοντας πως καθότι η αυξημένη θερμοκρασία δεν καταστρέφει τον ιό, τα ρούχα θα πρέπει πρώτα να υφίστανται μια ελαφριά ύγρανση προκειμένου στην συνέχεια να ατμιστούν. Παράλληλα, στα καταστήματα θα υπάρχει σημείο όπου θα συγκεντρώνονται τα χαρτικά που μπορεί να είναι μολυσμένα, ενώ στις πόρτες των καταστημάτων θα είναι αναρτημένες οι οδηγίες και οι κανόνες αντιμετώπισης του κορoνοϊού.

Μίλησε ακόμα και για τη χρήση των κλιματιστικών, κατά την οποία θα πρέπει να δημιουργείται ένα φυσικό ρεύμα αέρα, ένα τεχνητό δηλαδή κύκλωμα εξυγίανσης που βοηθάει το χώρο ώστε να απομακρυνθεί ο ιός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ