Πλατείες της οργής: Κλιμακώνεται η ένταση για (κάποιες) συναθροίσεις – Συλλήψεις και επεισόδια

Πλατείες της οργής: Κλιμακώνεται η ένταση για (κάποιες) συναθροίσεις – Συλλήψεις και επεισόδια

Η κατάσταση σε ορισμένες πλατείες της Αθήνας δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς κάποιες συναθροίσεις δείχνουν πιο... επικίνδυνες από άλλες για τη... διασπορά του κορωνοϊού.

Η κατάσταση σε ορισμένες πλατείες της Αθήνας δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., καθώς κάποιες συναθροίσεις δείχνουν πιο… επικίνδυνες από άλλες για τη… διασπορά του κορωνοϊού.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η… μεροληπτική στάση των αστυνομικών για τις συναθροίσεις στις πλατείες της Κυψέλης και της Αγίας Παρασκευής σε σύγκριση με τον συνωστισμό στις παραλίες της Αττικής ή σε λιτανείες θρησκευτικών εικόνων.

Πάντως, οι επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται η κυβέρνηση δεν έχουν υποστηρίξει ότι η -όχι και τόσο καυτή προς το παρόν- άμμος και το θαλασσινό νερό συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το αντίθετο έχουν πει: τηρήστε τις αποστάσεις σας.

Ή μήπως ο κορωνοϊός ξορκίζεται στις λιτανείες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Χριστοφόρου στη Σιάτιστα Κοζάνης το Σάββατο για παράδειγμα; Γιατί κανένας αστυνομικός δεν επενέβη εκεί για να διαλύσει αυτήν την συνάθροιση ατόμων.

Ένταση, επεισόδια και συλλήψεις στις πλατείες

Αντίθετα, στις πλατείες της Αγίας Παρασκευής και της Κυψέλης ξεχειλίζει η ένταση. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να διαλύσουν αυτές τις συναθροίσεις· ακόμη και χημικά!

Μάλιστα, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν και συλλήψεις.

Κι επειδή ο νόμος για τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας δεν προβλέπει συλλήψεις, παρά μόνο πρόστιμα, οι Αρχές κάνουν επίκληση των αδικημάτων της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βίας κατά υπαλλήλων, απείθειας και εξύβρισης…

Ομάδα νεαρών έσπασε τζαμαρίες, προκάλεσε ένταση και αντιστάθηκε στις προσαγωγές το βράδυ του Σαββάτου στην Κυψέλη. Το προηγούμενο βράδυ είχαν σημειωθεί και πάλι συλλήψεις και χρήση χημικών χωρίς λόγο. Μάλιστα, εκείνοι που πήγαν στη ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την απελευθέρωση των προσαχθέντων ξυλοκοπήθηκαν από άνδρες διμοιρίας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κατάσταση σε ορισμένες πλατείες βγαίνει εκτός ελέγχου. Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο καλλιεργείται αυτή η ένταση, την ώρα που όλοι έχουμε προσπαθήσει για το καλύτερο, τηρώντας το lockdown για περίπου ενάμιση μήνα.

«Πολιτικές συναθροίσεις» και «επαναστατική γυμναστική»

Η κυβέρνηση -διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου- έκανε λόγο για πολιτικά οργανωμένες συναθροίσεις, για κάτι που δεν είναι αυθόρμητο, για «επαναστατική γυμναστική». Και για να δικαιολογήσει τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι οι συναθροίσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά δεν αντιμετωπίζονται όλες με τον ίδιο τρόπο: της καταστολής.

Αντίθετα, οι παραλίες αντιμετωπίζονται ως κάτι μάλλον… χαριτωμένο και οι λιτανείες με σεβασμό.

Την ίδια ώρα το μήνυμα προς τους νεαρούς, που επιτέλους βγήκαν από την καραντίνα και θέλουν να βγουν μια βόλτα με τους φίλους τους έξω, είναι ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει ως δυνάμει μπαχαλάκηδες.

Κι αυτό είναι μια επικίνδυνη τροπή, καθώς η νεολαία βγαίνει από το lockdown με ψυχολογικό τραύμα και άγχος, όπως έχουν εξηγήσει όλοι οι ψυχολόγοι.

Είναι κάτι που η κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ειδικά αν θεωρεί ότι κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και ονειρεύονται νέες πλατείες της οργής. Εκτός κι αν κάποιοι στην ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νοσταλγούν τα Εξάρχεια…

Το χρονικό της έντασης στην Κυψέλη

Το βράδυ της Παρασκευής των επεισοδίων είχε προηγηθεί συγκέντρωση συλλογικοτήτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του φεμινιστικού χώρου, η οποία είχε λήξει πολύ πριν από την επέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη λήξη της πορείας, περίπου 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Στο σημείο έφτασε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και με χημικά προσπάθησε να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους.

Από τα μικροεπεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά κάτοικοι, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 37 προσαγωγές, εκ των οποίων οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Επίθεση αστυνομικών σε πολίτες έξω από τη ΓΑΔΑ

Μετά τις προσαγωγές, ομάδα αλληλέγγυων συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Αν και οι συγκεντρωμένοι δεν προκάλεσαν και η κινητοποίηση ήταν ειρηνική, καθώς φώναζαν μόνο συνθήματα, διμοιρία των ΜΑΤ έσπευσε στο σημείο για να διαλύσει την συγκέντρωση.

Αστυνομικοί, μάλιστα, επιτέθηκαν κατά πολιτών που απλώς και μόνο ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι νεαροί που προσήχθησαν από την πλατεία Κυψέλης, επειδή είχαν… συναθροιστεί και αποτελούσαν εν δυνάμει κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμα -και όχι συλλήψεις- για την περίπτωση που παραβιάζονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Δίωξη για πλημμελήματα στους συλληφθέντες

Τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος περιλαμβάνει η δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας στους συλληφθέντες κατά την διάρκεια επεισοδίων.

Οι κατηγορίες που απήγγειλε ο Εισαγγελέας αφορούν τα αδικήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βίας κατά υπαλλήλων, απείθειας και εξύβρισης , ενώ οι πέντε συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο. Η δίκη τους αναβλήθηκε για τις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία , στην πλατεία Αγίου Γεωργίου μετέβησαν αστυνομικοί , κατόπιν τηλεφωνήματος περίπου την μία μετά τα μεσάνυχτα στην ‘Αμεση Δράση για ένοπλη ληστεία. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες συγκεντρωμένους πολίτες οι οποίοι τους επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια. Έτσι στο σημείο πήγαν ΜΑΤ και ακολούθησε συμπλοκή , με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και να προχωρούν σε 37 προσαγωγές από τις οποίες οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οι δεκάδες έγιναν εκατοντάδες το Σάββατο

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, σε ένδειξη αντίδρασης στην αστυνομοκρατία.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον των κατοίκων που βρίσκονταν εκεί, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς την πλατεία της Κυψέλης όπου σημειώθηκε νέα ένταση όταν ομάδα αντιεξουσιαστών έσπασε τζαμαρία σε σούπερ μάρκετ, ενώ προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα και σε δύο μηχανές της ΕΛ.ΑΣ.

Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα με αφορμή τα επεισόδια και τις συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ομάδα αντιεξουσιαστών προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, σπάζοντας βιτρίνες σούπερ μάρκετ.

Μαρτυρία ταξιτζή: Έπεσε η μολότοφ πάνω στο όχημά μου

Μάρτυρας στο περιστατικό βρέθηκε και ένας ταξιτζής ο οποίος μετέφερε εκείνη την ώρα πελάτισσα.

Όπως αναφέρει η μια από τις δύο μολότοφ έπεσε πάνω στο όχημα του με αποτέλεσμα η πελάτισσα έντρομη να ανοίγει την πόρτα και να φεύγει.

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, πολίτες δέχθηκαν απρόκλητες επιθέσεις από την αστυνομία.

Στο News 24/7 μίλησε η φίλη ενός από τους συλληφθέντες, η οποία περιγράφει ότι βρίσκονταν μαζί στο σπίτι τους, βλέποντας τηλεόραση και ο φίλος της κατέβηκε να δει τι συμβαίνει έξω από την πολυκατοικία. Όπως λέει, τον ξαναείδε τα ξημερώματα με σπασμένα τρία δόντια, χτυπήματα στο κεφάλι και στον λαιμό, ενώ ακόμα κρατείται.

«Ήμασταν στο σπίτι μας, στη διασταύρωση Παξών με Σπετσών στην Κυψέλη και βλέπαμε μια σειρά στην τηλεόραση. Περίπου στις 2 ακούσαμε φασαρία. Ο φίλος μου κατέβηκε στον δρόμο να δει τι γίνεται. Ήταν με τις πυτζάμες, έβαλε ένα παντελόνι, παπούτσια και βγήκε. Εγώ με έναν ακόμη φίλο μας βγήκαμε στο μπαλκόνι για να δούμε τι συμβαίνει. Δεν τον είδαμε Βλέπαμε τον κόσμο από κάτω και Αστυνομία. Φώναζαν όλοι και καταλαβαιναμε ότι έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές. Εμείς δεν μπορούσαμε να δούμε πού πήγε. Περίπου στις 2 και 20 με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι τον έχουν συλλάβει και ότι έχει μαζί του ταυτότητα.

Βγήκαμε και πήγαμε στη ΓΑΔΑ και στο ΑΤ Κυψέλης προσπαθώντας να δούμε που τον έχουν πάει. Τελικά, παρουσία δικηγόρου τον βρήκαμε στο ΑΤ Κυψέλης. Είδαμε ότι έτρεχαν αίματα από το κεφάλι του όπου τον είχαν χτυπήσει, είχαν σπάσει τρία δόντια του και είχε μώλωπες στον λαιμό του».

Ένας ακόμη από εκείνους που βρίσκονταν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, την ώρα που η Αστυνομία έκανε έφοδο, είπε: « Ήμασταν στην πλατεία. Εγώ είχα πάει από τις 21:00. Επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Τα νούμερα που βλέπω και έχουν αναφερθεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όποιος ξέρει την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, καταλαβαίνει πως δεν χωρούν 300 άτομα, στην πλατεία επουδενί. Μεταξύ μας τηρούσαμε τις αποστάσεις κανονικά.

»Περίπου στις 2 παρά τη νύχτα, ανεβαίνει μια διμοιρία ΜΑΤ στην πλατεία. Η πρώτη τους κίνηση ήταν να μας πετάξουν μια κρότου λάμψης ή δακρυγόνο. Προκαλείται αμέσως πανικός. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις μερικά δευτερόλεπτα πριν, έκλεισαν τα φώτα της πλατείας και αναρωτιέμαι αν όλα αυτά έγιναν εν γνώσει της δημοτικής αρχής. Να σημειώσουμε πως δεν είχε υπάρξει κάποια διαμαρτυρία κατοίκων ή κάποια όχληση νωρίτερα από την Αστυνομία.

»Μετά τα χημικά, αρχίζουμε και τρέχουμε προς πάσα κατεύθυνση. Ξεκίνησε κυνηγητό στα γύρω στενά, με τους ανθρώπους της ομάδας Δράση να χτυπούν όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Φυσικά ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και άνθρωποι που απλώς κατοικούν στην Κυψέλη και δεν βρίσκονταν καν στην πλατεία.

»Μου προκάλεσε εντύπωση η στάση της Αστυνομίας και στη συνέχεια, γιατί όταν πήγαμε έξω από τη ΓΑΔΑ, περίπου στις 5:00 το πρωί, όπου είχαν μεταφέρει τους προσαχθέντες, μια διμοιρία των ΜΑΤ μας χτυπούσε με τις ασπίδες και μας έβριζε, ενώ βρισκόταν εκεί και η ομάδα Δράση, με τα μηχανάκια. Μας επιδείκνυαν τα γκλομπ τους και στη συνέχεια στήθηκαν σε παράταξη απέναντι μας. Μάρσαραν και μετά μας πήραν κυνήγι, μαζί με τα ΜΑΤ τα οποία μας πετούσαν χημικά και μας χτυπούσαν».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ