Δολοφονία Φλόιντ : Εκτός ελέγχου οι ταραχές στη Μινεάπολη – Στις φλόγες αστυνομικό τμήμα – «Θα στείλω την εθνοφρουρά» λέει ο Τραμπ

Δολοφονία Φλόιντ : Εκτός ελέγχου οι ταραχές στη Μινεάπολη – Στις φλόγες αστυνομικό τμήμα – «Θα στείλω την εθνοφρουρά» λέει ο Τραμπ

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση έχουν οδηγηθεί οι σφοδρές ταραχές στους δρόμους της Μινεάπολις των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση έχουν οδηγηθεί οι σφοδρές ταραχές στους δρόμους της Μινεάπολις των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό και ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει τον έναν αστυνομικό να πνίγει με το γόνατό του το, καθηλωμένο με χειροπέδες στην άσφαλτο, θύμα, την ώρα που ο συνάδελφός του κρατούσε άλλους πολίτες σε απόσταση.

Τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα στους δρόμους της πόλης επικρατεί χάος, με εμπρησμούς κτιρίων και αυτοκινήτων, πλιάτσικο σε καταστήματα και ξυλοδαρμούς πολιτών.’

Στις φλόγες το τρίτο Αστυνομικό Τμήμα
Το περασμένο βράδυ το τρίτο Αστυνομικό Τμήμα της Μινεάπολις πυρπολήθηκε από διαδηλωτές.

Αμέσως το κτίριο εκκενώθηκε από αστυνομικούς και εργαζόμενους, ενώ φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν κόσμο να φωνάζει συνθήματα για τη δικαίωση του Φλόιντ μπροστά στις φλόγες, και άλλους διαδηλωτές να έχουν σκαρφαλώσει στην οροφή. Υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα φώναζαν «Ποιο είναι το όνομά του; Τζορτζ Φλόιντ!» την ώρα που το κτίριο γινόταν παρανάλωμα του πυρός.

«Διαδηλωτές εισέβαλαν το κτίριο και άναψαν αρκετές φωτιές» αναφέρει η δήλωση του τμήματος. Την ίδια ώρα, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες να μείνουν μακριά από το σημείο καθώς υπήρχε κίνδυνος έκρηξης.

Το συγκεκριμένο κτίριο βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών, καθώς πιστεύεται ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στον τραγικό θάνατο του Αφροαμερικανού υπηρετούσαν στο τρίτο Αστυνομικό Τμήμα πριν αποπεμφθούν.

Χθες ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτζ είχε ζητήσει την ενεργοποίηση της Εθνοφρουράς προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα επεισόδια, ενώ και ο δήμαρχος της Μινεάπολις απηύθυνε έκκληση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σύμφωνα με τη New York Post, από το βράδυ τις Τρίτης παρατηρείται κλιμακούμενη αύξηση της έντασης των επεισοδίων, ενώ κάποιοι εκμεταλλεύονται το εκρηκτικό κλίμα για να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα, να βάλουν φωτιές σε κτίρια και επιχειρήσεις και να προβούν σε βανδαλισμούς.

Η Post αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν ξυλοδαρμοί αλλά και ένα περιστατικό με πυροβολισμό .έξω από ένα ενεχυροδανειστήριο που κατέληξε στον θάνατο ενός ανθρώπου, χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Αποπομπή χωρίς κατηγορίες

Η τοπική αστυνομία αποφάσισε την αποπομπή του αστυνομικού που προκάλεσε ασφυξία στον Τζορτ Φλόιντ, καθώς και άλλων τριών που συμμετείχαν στο επεισόδιο.

Όπως αποκαλύφθηκε, εις βάρος του Ντέρεκ Τσάβιν, του αστυνομικού που έπνιξε με το γόνατό του τον Φλίντ εκκρεμούν 18 καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα.

Επίσης, άλλος ένας αστυνομικός, ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, βαρύνεται με έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων βρίσκεται υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Στην πόλη πάντως, κυκλοφορούν αφίσες με το ποιόν του Ντέρεκ Τσάβιν, στις οποίες καταγράφονται τα έργα και οι ημέρες του.

Παρ’ ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι ειδικοί ερευνητές της αστυνομίας κάνουν λόγο για λαβή που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και που απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

Προειδοποιεί ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά ο Τραμπ

«Δεν μπορώ να παρακολουθώ άπραγος αυτό που γίνεται σε μια σπουδαία αμερικανή πόλη, τη Μινεάπολις. Πλήρης απουσία ηγεσίας. Ο αδύναμος δήμαρχος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Τζέικομπ Φρέι, πρέπει να οργανωθεί και να θέσει την πόλη υπό έλεγχο, αλλιώς θα στείλω την Εθνοφρουρά για να γίνει σωστά η δουλειά», έγραψε στο προσφιλές του Twitter ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζοντας κακοποιούς τους ταραξίες.

«Αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Μόλις μίλησα στον κυβερνήτη Τιμ Γουολτζ και του είπα ότι ο Στρατός είναι στο πλευρό του. Με την οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο όμως, όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

«Ύψιστης προτεραιότητας» η έρευνα λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ «ύψιστης προτεραιότητας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Έρικα Μακ Ντόναλντ, πολιτειακή εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Μακντόναλντ είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ παρακολουθούν «άμεσα και ενεργά» την υπόθεση. «Είναι κρίσιμο, είναι απαραίτητο, είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να γίνει σωστά. Και αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Ωστόσο, καμία ομοσπονδιακή ή πολιτειακή κατηγορία κατά των αξιωματικών δεν ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Κοινή δήλωση από συγγενείς θυμάτων αστυνομικής βίας

Οι οικογένειες των Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery (όλες με νεκρούς από αστυνομικούς) εξέδωσαν κοινή δήλωση. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Είμαστε συντετριμμένοι για την ανόητη βία που έχει ραγίσει τις καρδιές των οικογενειών μας. Ενώ είμαστε ευγνώμονες για την έκχυση της αγάπης και της υποστήριξης, είναι σημαντικό τώρα – περισσότερο από ποτέ – να χρησιμοποιούμε τις φωνές μας για να κάνουμε αλλαγές, να απαιτήσουμε λογοδοσία στο σύστημα δικαιοσύνης μας και να τιμήσουμε τις κληρονομιές της Breonna, του Ahmaud και του George ζωντανά. Αυτό είναι μια εθνική κρίση και η κυβέρνησή μας πρέπει να αναλάβει άμεση και εκτεταμένη δράση για την προστασία των κοινοτήτων μας».

Οι οικογένειες ζήτησαν ακρόαση από το Κογκρέσο και μια εθνική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας που αποσκοπεί στον τερματισμό της φυλετικής βίας και στην αύξηση της ευθύνης της αστυνομίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ