Νευρικός Ερντογάν: Πού στοχεύει με τη φιέστα στην Αγιά Σοφιά και τους «τσαμπουκάδες» με φόντο τον Έβρο

Νευρικός Ερντογάν: Πού στοχεύει με τη φιέστα στην Αγιά Σοφιά και τους «τσαμπουκάδες» με φόντο τον Έβρο

Είναι εμφανές ότι οι τελευταίες αποφασιστικές κινήσεις της Ελλάδας με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο αλλά και την ενίσχυση των δυνάμεών μας στα σύνορα, έχουν ενοχλήσει τον Ερντογάν, βγάζοντας για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο μία «νευρικότητα» του Τούρκου ηγέτη

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την κατάσταση της οικονομίας και τον αριθμό των θυμάτων από τον κοροναϊό, φαίνεται πως τον οδηγούν σε σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες έχουν πρωτίστως ως στόχο το εσωτερικό του ακροατήριο.

Την  ίδια στιγμή όμως με την ακραία πρόκληση που ετοιμάζει έξω από την Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν φαίνεται πως αρχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για το Έβρο, όπου δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει και πάλι ως «ασπίδες» χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες για να πιέσει  την Ευρώπη αλλά και να δημιουργήσει νέα εστία έντασης με την Ελλάδα.

Είναι εμφανές ότι οι τελευταίες αποφασιστικές κινήσεις της Ελλάδας με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο αλλά και την ενίσχυση των δυνάμεών μας στα σύνορα, έχουν ενοχλήσει τον Ερντογάν, βγάζοντας για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο μία «νευρικότητα» του τούρκου ηγέτη.

O Eρντογάν σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ακραίους ισλαμιστές στην Τουρκία, ανακοίνωσε πως σήμερα το βράδυ, 29 Μαΐου, στο πλαίσιο της τελετής για την Άλωση που διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) μάλιστα, έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από το χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και το βράδυ αναμένεται να γίνει ένα τηλεοπτικό show αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις

Η Τουρκία όμως τα τελευταία 24ωρα αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα του Έβρου, εκεί όπου πριν από λίγους μήνες είχε προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες πιέζοντας επί της ουσίας την ΕΕ για περισσότερα κονδύλια.

Οι απειλές του Ερντογάν να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη είχαν πέσει  στο κενό καθώς η Ελλάδα «στεγανοποίησε» τα σύνορά της της ενώ η ΕΕ στάθηκε στο πλευρό της χώρας μας.

Δε είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις τελευταίες ώρες αποφάσισε να ανεβάσει  τους τόνους κατά της Ελλάδας αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Με αφορμή τις εξελίξεις στον Έβρο και τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα αλλάζει την πραγματικότητα, παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και καλεί τη χώρα μας να εκλογικευτεί.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντί να απαντήσει για τις άθλιες πρακτικές που εφαρμόζει η γειτονική χώρα κατά των προσφύγων, έφτασε στο σημείο να σημειώνει πως «η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών».

Η γειτονική χώρα ενεργοποίησε και γραφικές και ακραίες φωνές της Τουρκίας, όπως αυτή του γενικού  γραμματέα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν, ο οποίος απείλησε  τους Έλληνες για νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία με νέες Navtex

Μέσα σε σε όλο αυτό κλίμα, η Τουρκία εξέδωσε τέσσερις παράνομες Navtex ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ένταση με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, εξέδωσε  τέσσερις NAVTEX για διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων σε μια μεγάλη περιοχή που αρχίζει από το Καστελόριζο και τη Ρόδο συνεχίζεται σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης και φτάνει μέχρι τα ανοικτά του κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.

Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης καθώς εκδίδονται ανήμερα της επετείου από την  Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

 

Στις Navtex οι Τούρκοι προειδοποιούν ότι τα ναυτικά γυμνάσια θα ξεκινήσουν σήμερα Παρασκευή 29 Μαϊου ώρα 11:00 και θα διαρκέσουν μέχρι αύριο Σάββατο 30 Μαϊου ώρα 18:30.

 

Δυναμική απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή των νέων τουρκικών προκλήσεων τόσο στον Έβρο όσο και με φόντο την Αγιά Σοφιά έστειλε τα δικά της αποφασιστικά μηνύματα στην Τουρκία.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανή διαμήνυσε σήμερα στην Τουρκία ότι τα σύνορά μας φυλάσσονται ενώ μίλησε και για την ετοιμότητα της χώρας  να αποκρούσει όλες τις προκλητικές ενέργειες.

«Υπάρχουν επιχειρησιακές ενέργειες τις οποίες κάνουμε, για τις οποίες εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τις κάνουμε. Δεν χρειάζεται να ξέρετε κάτι παραπάνω σε αυτό», τόνισε ο κ. Αλκιβιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με την άσκηση Ηνίοχος που δεν θα γίνει καθώς αδυνατούν να συμμετάσχουν χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι η ελληνική αεροπορία «καθημερινά κάνει δέκα Ηνίοχους» και πως πρόσφατα μόνο σε μία ημέρα ήταν στον αέρα 62 αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές.

Ο κ. Στεφανής, αποκάλυψε ότι  καθημερινά γίνονται προσπάθειες για εισροές τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προχθές οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε 217 άτομα στα χερσαία σύνορα, 55 στο βόρειο Αιγαίο και 134 στο νότιο Αιγαίο.

Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο

Ειδικά για τον Έβρο, ο υφυπουργός τόνισε ότι προστίθενται συνεχώς νέες δυνάμεις για την ενίσχυση της φύλαξης και πως πέραν της κατασκευής του φράχτη, στο σύνολο των 208 χλμ του ποταμού Έβρου υπάρχουν εμπόδια σε 42 χλμ σε σημεία που υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να περάσουν μετανάστες.

Τέλος, σημείωσε ότι  δεν συμφέρει πρωτίστως την Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, καθώς έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της, στη Λιβύη, τη Συρία αλλά και στον τομέα της ενέργειας και συνεπώς, δεν επιθυμεί ένα μέτωπο με την ΕΕ.

Πρόκληση η τουρκική φιέστα στην Αγιά Σοφιά

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τέλη Φεβρουαρίου αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ