Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο – Η Άγκυρα υλοποιεί τη Γαλάζια Πατρίδα και το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο – Η Άγκυρα υλοποιεί τη Γαλάζια Πατρίδα και το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Η στρατηγική της είναι πολυμέτωπη. Καθώς προχωρά το σχέδιο υλοποίησης της Γαλάζιας Πατρίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα ταυτόχρονα πιέζει την χώρα μας με κύριο μοχλό το μεταναστευτικό - προσφυγικό και δευτερευόντως με επιμέρους προκλήσεις όπως είναι οι καθημερινές υπερπτήσεις, ή το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς και των εορτασμών για την επέτειο της Άλωσης

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση των προκλήσεών της έναντι της Ελλάδας επιδίδεται η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, δοκιμάζοντας διαρκώς τις αντοχές της Αθήνας.

Η στρατηγική της είναι πολυμέτωπη. Καθώς προχωρά το σχέδιο υλοποίησης της Γαλάζιας Πατρίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα ταυτόχρονα πιέζει την χώρα μας με κύριο μοχλό το μεταναστευτικό – προσφυγικό και δευτερευόντως με επιμέρους προκλήσεις όπως είναι οι καθημερινές υπερπτήσεις, ή το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς και των εορτασμών για την επέτειο της Άλωσης.

Υλοποιεί τη Γαλάζια Πατρίδα
Κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του Τουρκολυβικού Μνημονίου, η τουρκική Κυβέρνηση προχώρησε χθες, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, σε μία άνευ προηγουμένου πρόκληση κατά της Ελλάδας, προτετοιμάζοντας την είσοδο στο αμέσως επόμενο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» για πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε χθες το πρωί στην έκδοση τεσσάρων Navtex για διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε μια εκτεταμένη περιοχή από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη, σε μια επίδειξη αποτυπωμένη σε χάρτη των επιδιώξεων της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία εκδίδει παράνομες αναγγελίες που αφορούν πρόδηλα περιοχές εκτός αρμοδιότητας έκδοσης Navtex αλλά και σε περιοχές που έχουν επιλεγεί με σκοπό προφανώς να προκαλέσουν την Ελλάδα, καθώς έφτασαν στο υπογάστριο της Κρήτης και της Γαύδου, ξεπαρνώντας το προηγούμενο «όριο» της περιοχής της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει αναγγείλει ότι αναμένει την παραχώρηση άδειας ερευνών από τη Λιβύη και αμέσως μετά θα αποστείλει το ερευνητικό σκάφος της για την πραγματοποίηση των ερευνών, εκτιμάται ότι η Τουρκία και με τις ασκήσεις αυτές και τις περιοχές που επιλέγει να δεσμεύσει παράνομα, στέλνει το μήνυμα για τις προθέσεις της το επόμενο διάστημα.

Οι εκτιμήσεις έγκυρων αναλυτών κάνουν λόγο ότι εντός Ιουλίου, η Άγκυρα προτίθεται να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή, ακολουθώντας την τακτική που ακολουθεί και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ντονμέζ: Μην νομίσει κανείς ότι κάνουμε διάλειμμα στη Μεσόγειο
Την πρόθεση της Άγκυρας να κάνει πράξη όσα περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατά την τελετή απόπλου του Φατίχ από το λιμάνι Χαϊντάρπασά της Κωνσταντινούπολης.

«Θα ερευνήσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο των θαλασσών μας, προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία. Το Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρησή του στη Μεσόγειο, στο τεμάχιο ‘Σελτσούκ 1’, η οποία είναι η έβδομη γεώτρησή μας σε βαθιά ύδατα στη Μεσόγειο. Τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά και Ορούτς Ρέις χτενίζουν επίσης τη θάλασσά μας. Και το τρίτο πλωτό γεωτρύπανό μας (σ.σ. Κανουνί), που εντάχθηκε στο στόλο μας φέτος, ελπίζουμε ότι θα ανοιχτεί στη Μεσόγειο για πρώτη φορά μετά τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης», δήλωσε ο Ντονμέζ και συνέχισε:

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτές τις έρευνες αργότερα φέτος. Το Φατίχ μεταβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά κανείς να μην θεωρήσει ότι κάνουμε διάλειμμα στη Μεσόγειο. Αντιθέτως, δύο σκάφη σεισμικών ερευνών και δύο πλωτά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουν τις υπηρεσίες τους στο 100%», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

«Γνωρίζετε επίσης ότι στα τέλη του περασμένου έτους, υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη για τον καθορισμό ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα Τουρκικά Πετρέλαια έχουν υποβάλει αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Εξορύξεων και Πετρελαίου για την αναζήτηση πετρελαίου στις δικές μας ‘αδειοδοτημένες’ περιοχές. Ελπίζω ότι μετά τις σχετικές διαδικασίες, θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μετά τις σεισμικές έρευνες και την ανάλυση των δεδομένων», ανήγγειλε ο Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος υπερθεμάτισε για άλλη μια φορά τις επιλογές και τις αποφάσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

«Αλλάξαμε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού»
«Αν δεν είχαμε πάρει αυτά τα πλοία εγκαίρως, αν δεν είχαμε υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη, σήμερα, αυτοί που είναι ενάντια στην Τουρκία, θα είχαν μεγάλο πλεονέκτημα. Δόξα τον Αλλάχ δεν επιτρέψαμε τίποτα από αυτά. Διαθέτουμε πλέον την ισχύ και την ικανότητα να εκτελούμε από μόνοι μας όλες αυτές τις δραστηριότητες», σημείωσε.

Ο Φατίχ Ντονμέζ καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον των επικριτών της Τουρκίας, λέγοντας ότι «τώρα είναι καιρός να αναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους στη Μεσόγειο όσοι επιχειρούν να εξαπατήσουν την Τουρκία με ψεύτικες πολιτικές. ‘Ας πιέσουμε την Τουρκία, ας την αφήσουμε μόνη’… Ήταν αβοήθητη όπως βλέπετε. Σε μια εποχή που κανείς δεν το περίμενε, αλλάξαμε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού και καταφέραμε να γυρίσουμε τα πάντα υπέρ μας», τόνισε ο Ντονμέζ.

«Κανείς δεν θα υφαρπάξει τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο»
Ο Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε ότι οι δραστηριότητες στη Μεσόγειο δεν αποτελούν μόνο ένα στείρο πείσμα και μία κενή ρητορική.

«Λόγω του κοροναϊού, οι εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο ρίχνουν λευκή πετσέτα η μία μετά την άλλη και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας αδιαλείπτως στο πλαίσιο του προγράμματος που καθορίσαμε.

Είναι επίσης προφανές ότι όσοι δεν ασκούν μία ορθολογική πολιτική έναντι της Τουρκίας και κρύβονται πίσω από χώρες και εταιρείες, προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις παράνομες ενέργειές τους, προσπαθούν να σώσουν εαυτούς. Εκείνοι που σχεδιάζουν να αποκλείσουν την Τουρκία από την εξίσωση, πνίγονται σήμερα στη δίνη της αβεβαιότητας. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να υφαρπάξει τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και εμείς δεν υφαρπάζουμε το δικαίωμα των άλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Φατίχ Ντονμέζ κατέταξε την Τουρκία στους σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς αγοράς ενέργειας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι η χώρα των θετικών μηνυμάτων, των θετικών βημάτων. Με την ισχυρή οικονομία μας και την πολιτική μας σταθερότητα, έχουμε γίνει ένας βασικός εταίρος στα ενεργειακά έργα. Όσοι κατανοούν την στάση της Τουρκίας και τείνουν χείρα φιλίας, πάντα θα κερδίζουν», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Σόου διά χειρός Ερντογάν για την 29η Μαϊου 1453
Με ένα μεγαλοπρεπές σόου πραγματοποιήθηκε χθες ο εορτασμός της επετείου των 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Αρχικά, σκάφη με τουρκικές σημαίες πέρασαν μπροστά από το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και ο Ταγίπ Ερντογάν τα χαιρετούσε από το μπαλκόνι, έχοντας δίπλα του ένα μικρό αγόρι.

Το τουρκικό σόου κορυφώθηκε με τη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος παρακολούθησε μέσω τηλεδιάσκεψης -στο πλαίσιο των περιορισμών για την προστασία από τον κοροναϊό.

Η «Σούρα του Πορθητή», μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’, διαβάστηκε από το εσωτερικό του μνημειώδους ναού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

Την ίδια ώρα, έξω από την Αγιά Σοφιά η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), έιχε στήσει ένα ομοίωμα των τειχών της Κωναταντινούπολης τα οποία ξαναέπεσαν στο πλαίσιο του τηλεοπτικού σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

ΠτΔ: Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις η Ελλάδα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από τη Θράκη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη από την Πέμπτη.

«Η Θράκη είναι το ζωντανό παράδειγμα όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά και να αγωνίζονται για το κοινό τους μέλλον» πρόσθεσε με έμφαση η κ. Σακελλαροπούλου.

Γεωργιάδης : Ας μην τσιμπάμε με τις προκλήσεις του Ερντογάν – Είναι σε δύσκολη θέση

Την άποψη ότι ο Ερντογάν εν μέρει μπλοφάρει όσον αφορά τις γεωτρήσεις εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι πολλές φορές έχουν ειπωθεί από την Άγκυρα δηλώσεις για γεωτρήσεις και δεν έχουν γίνει, συνεπώς χρειάζεται «ψυχραιμία».

Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον Σκάι ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά:

«Την ιδέα ότι θα πάει να τρυπήσει δεξιά και αριστερά την έχουμε ξανακούσει. Μέχρι στιγμής δεν έχει τρυπήσει. Επιπλέον θα σας πω ότι σήμερα αν κάποιος σκεφτόταν να τρυπήσει, και νόμιμος να ήταν, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι τέτοιες, που κάθε φορά που θα τρυπούσες θα έχανες μερικά δισεκατομμύρια… Ας μην τσιμπάμε τόσο εύκολα».

Αναφερόμενος στο σόου του Ερντογάν για την επέτειο Άλωσης της Πόλης και την προκλητική ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο τούρκος πρόεδρος «παραμένει πάντα προκλητικός» και πως θα πρέπει τελικά να επιλέξει «τι σχέσεις θέλει με την Ελλάδα». Πρόσθεσε πως η Αθήνα επιθυμεί καλή γειτονία, δεν έχει επεκτατικές βλέψεις, ούτε πολεμική διάθεση έναντι της Τουρκίας αλλά «αν η δική μας καλή διάθεση εκλαμβάνεται ως αδυναμία κάνουν πολύ μεγάλο λάθος».

Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν είναι σε δύσκολη θέση καθώς η δημοτικότητά του είναι σε ιστορικό χαμηλό ενώ η τουρκική οικονομία κρέμεται από μια κλωστή και συνεπώς «είναι λογικό σε αυτές τις περιπτώσεις να παίζει λίγο περισσότερο το χαρτί του εθνικισμού».

«Η Ελλάδα δεν φοβάται αυτά που λέει ο Ερντογάν. Οι κόκκινες γραμμές γνωστές και δεδομένες, οι σύμμαχοί μας ενημερωμένοι και ο κ. Ερντογάν απολύτως βέβαιος για τις συνέπειες», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Πέτσας: «Άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο να είναι ισχυρός»

«Είναι άλλο πράγμα να είναι κανείς προκλητικός και άλλο πράγμα να είναι ισχυρός. Εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε ψυχραιμία και υπεύθυνη στάση και αυτό το έχουν δει όλοι οι Έλληνες στην πράξη και όχι στα λόγια», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Μιλώντας στον Antenna ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα και προς την αντιπολίτευση λέγοντας:

«Όταν χρησιμοποιούνται διάφορες εκφράσεις για την εξωτερική πολιτική, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε την τουρκική προπαγάνδα».

«Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση, που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναπτύσσοντας διμερείς και πολυμερείς επαφές. Αυτό αποδείχθηκε και στο τέλος του Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου, στον Έβρο, αλλά αποδεικνύεται και καθημερινά με την υπεύθυνη στάση μας σε όλα τα διεθνή fora».

Σχετικά με τη νέα έξοδο των τουρκικών γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο ο κυβερνητικό εκπρόσωπος είπε: «Έχουν αποδοκιμαστεί οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχουν αποδοκιμαστεί τα άκυρα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης».

Όσον αφορά την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την εικόνα προκλητική. «Έχει αποδοκιμαστεί και από τη Διεθνή Κοινότητα, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν είναι θέμα μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικά. Είναι ζήτημα προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που συμβολίζει πολύ-πολύ περισσότερα από μια προπαγανδιστική φιέστα», είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ