Δολοφονία Φλόιντ: Ντόμινο αντιδράσεων και στην Ευρώπη – Σοκάρει νέο βίντεο αστυνομικής βίας

Δολοφονία Φλόιντ: Ντόμινο αντιδράσεων και στην Ευρώπη – Σοκάρει νέο βίντεο αστυνομικής βίας

Αρχικά οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, σήμερα είδα πορείες και σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Κύμα οργής και άγριας αστυνομικής καταστολής έχει ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικό, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Αρχικά οι διαδηλώσεις άρχισαν να ξεκίνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, σήμερα είδα πορείες και σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Την ίδια στιγμή τρομακτικό βίντεο με την εθνοφρουρά να πυροβολεί -πιθανότατα με πλαστικές σφαίρες- πολίτες που βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους, ανέβηκε στο reddit, ενώ σοκάρει επίσης και βίντεο το οποίο δείχνει περιπολικό να πέφτει πάνω σε διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται πως σε τουλάχιστον 25 πόλεις σε 16 πολιτείες έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σοκάρει νέα περίπτωση αστυνομικής βίας
Βίντεο τραβηγμένο από κινητό που ανέβηκε στο reddit δείχνει την εθνοφρουρά να «μπαίνει» τη Μινεάπολη, με τους αστυνομικούς να φωνάζουν στους πολίτες «μπείτε μέσα (σσ: στα σπίτια σας)».

Η πολίτης που τραβάει το βίντεο φαίνεται πως έγινε αντιληπτή από τους άντρες της εθνοφρουράς, με έναν από αυτούς να πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες προς το μέρος της.

Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη
Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν σήμερα σε Λονδίνο, Βερολίνο και Κοπεγχάγη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές γονάτισαν στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, φωνάζοντας «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο και κατέληξαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Ποιός θα είναι ο επόμενος;».

«Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών στην Κοπεγχάγη, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Περιπολικό να παρασύρει διαδηλωτές
Σε πλάνα που αναρτήθηκαν αρχικά στο Twitter, το όχημα της αστυνομίας εμφανίζεται ακινητοποιημένο μπροστά σε οδόφραγμα που είχε τοποθετηθεί στο σημείο για να συγκρατήσει τους διαδηλωτές.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές πετούν αντικείμενα προς το αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου λίγα δευτερόλεπτα αργότερα διακρίνεται να ξεκινά, παρασύροντας το οδόφραγμα και τους διαδηλωτές.

Μάλιστα, στο βίντεο ακούγονται οι φωνές των τελευταίων, ενώ στη συνέχεια ένας από αυτούς πηδά πάνω στο καπό του οχήματος.

«Θα μπορούσαν να τους έχουν σκοτώσει και δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίστηκαν» κατήγγειλε η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο- Κορτές στο Twitter, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι εν λόγω αστυνομικοί.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, έκανε λόγο για θλιβερή στιγμή, τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές δεν έπρεπε να περικυκλώσουν το αστυνομικό όχημα.

«Δεν είναι σωστό οι διαδηλωτές να περικυκλώνουν τα αστυνομικά οχήματα και να απειλούν τους αστυνομικούς. Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στην ιστορία των διαδηλώσεων στην πόλη» επεσήμανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Ακόμη ένας νεκρός στη Μινεάπολη
Μετά τον τραυματισμό ενός ακόμη αστυνομικού, ο οποίος μαχαιρώθηκε στο λαιμό, το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) βρέθηκε το πτώμα ενός άνδρα κοντά σε καμένο αυτοκίνητο στη Μινεάπολη, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε για ένα όχημα το οποίο φλεγόταν, σύμφωνα με τον Τζον Έλντερ, τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της πόλης.

Όταν οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά, οι αστυνομικοί βρήκαν το πτώμα ενός άνδρα που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μέτρων από το καμένο αυτοκίνητο και το οποίο έφερε μώλωπες. Η ταυτότητα του θύματος και η αιτία θανάτου του δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Μαχαίρωσαν αστυνομικό
Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται τον τοπικό σερίφη, ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε στο λαιμό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη Τζάκσονβιλ των ΗΠΑ. Όπως είπε ο Μάικ Ουίλιαμς, ο αξιωματικός «μαχαιρώθηκε στο λαιμό και βρίσκεται στο νοσοκομείο».

Ο Ουίλιαμς πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και τούβλα σε άλλους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αργά το Σάββατο, ενώ πολλά άτομα συνελήφθησαν.

Ο Τραμπ απειλεί να κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση τους Antifa
Λάδι στη φωτιά συνεχίζει να ρίχνει ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ, αφού επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για προσπάθεια να προκαλέσουν μίσος και αναρχία, όρισε ως τρομοκρατική οργάνωση όλο το ANTIFA κίνημα στην Αμερική.

Δείτε επίσης: Έτσι θα λειτουργούν τα θερινά σινεμά από αύριο – Πώς θα γίνονται οι προβολές
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ορίσουν το κίνημα ANTIFA ως τρομοκρατική οργάνωση» ανακοίνωσε μέσω Twitter. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο ότι εξετάζει να εντάξει το κίνημα ANTIFA στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ