Τουρισμός: Με το βλέμμα στα αεροδρόμια – Από τις 15 Ιουνίου και μετά ελπίζουν οι φορείς

Τουρισμός: Με το βλέμμα στα αεροδρόμια – Από τις 15 Ιουνίου και μετά ελπίζουν οι φορείς

Γιατί καθυστέρησε το άνοιγμα των ξενοδοχείων

Το βλέμμα στραμμένο στην επανεκκίνηση του τουρισμού έχει η κυβέρνηση, με στόχο να «ξαναζεστάνει» τις μηχανές της οικονομίας.

Με την Ελλάδα να περνάει με επιτυχία τις εξετάσεις, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κοροναϊού, στο κυβερνητικό επιτελείο στρέφουν τις δυνάμεις τους στην ενίσχυση του τουρισμού.

Το restart στον τουρισμό και ο περιορισμός όσο γίνεται των δραματικών συνεπειών της ύφεσης που έφερε η πανδημία και το lockdown είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας».

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες. Ήδη σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις (camping)» πρόσθεσε.

Για την τουριστική σεζόν που ουσιαστικά ανοίγει αυτές τις μέρες μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξη και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι «στο κέντρο της Αθήνας τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα» και πρόσθεσε ότι «θα ανοίξουν μετά τις 15 οπότε και θα αρχίσουν οι πτήσεις του εξωτερικού».

Αργούν τα ξενοδοχεία να ανοίξουν

Ούτε το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε χθες, λόγω και της καθυστερημένης ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ), διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσσιο, το 80% των ξενοδοχείων δεν άνοιξε την 1η Ιουνίου, καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών. Εκτίμησε ότι γύρω στις 15 Ιουνίου θα αρχίσει σιγά – σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο, αν και τον Ιούνιο, όπως είπε ο κ. Τάσιος, η μέση πληρότητα φαίνεται να μην ανεβαίνει ούτε στο 30% για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις.

Σημειώνεται ότι μόλις μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ξενοδόχοι, τα οποία μάλιστα σε περίπτωση παραβίασής τους συνεπάγονται και «τσουχτερά» πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα με την κλίμακα παραβάσεων.

O ξενοδόχος κ. Λευτέρης Καραταράκης μιλά στην εκπομπή «MEGA Mag» για τον νέο τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για την προστασία πελατών και υπαλλήλων.

Οι κρατήσεις από τουρίστες όμως είναι πολύ λίγες και οι συνθήκες δύσκολες.

Εν αναμονή των… αεροπλάνων

Οι τουριστικοί φορείς πάντως αναμένουν εναγωνίως τις πληρότητες στα αεροπλάνα από τις 15 Ιουνίου και μετά, ημερομηνία ορόσημο για τις διεθνείς πτήσεις στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέες αεροπορικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, ενώ εως τις 15 Ιουνίου ισχύει και η απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων Πολιτών, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Συγκεκριμένα παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών (επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, πληρώματα αεροσκαφών, επιβάτες κρατικών πτήσεων, πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α..).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ