Δεξαμεθαζόνη: Ψυχραιμία συστήνουν οι Έλληνες γιατροί – «Δεν είναι η θεραπεία κατά του κορωνοϊού»

Δεξαμεθαζόνη: Ψυχραιμία συστήνουν οι Έλληνες γιατροί – «Δεν είναι η θεραπεία κατά του κορωνοϊού»

Για μια ακόμη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες πανδημίας, η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει πανηγυρικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα μιας θεραπείας κατά του κορωνοϊού.

“Ας είμαστε επιφυλακτικοί με τη δεξαμεθαζόνη”, δηλώνουν Έλληνες επιστήμονες. Η δεξαμεθαζόνη, ένα παλιό, φτηνό και δοκιμασμένο στεροειδές φάρμακο σε άλλες λοιμώξεις, ανακηρύχθηκε ως “η πρώτη σωτήρια θεραπεία για τον COVID-19”, εγείροντας ελπίδες για την επιβίωση χιλιάδων από τους σοβαρότερα νοσούντες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Μεγάλη Βρετανία, όπως φάνηκε σε μια μεγάλη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, που ονομάζεται Recovery, η δεξαμεθαζόνη μπορεί να σώσει από τη θανατηφόρα κατάληξη, έναν στους οκτώ από τους βαρύτερα ασθενείς, δηλαδή αυτούς που έχουν διασωληνωθεί. “Να είμαστε επιφυλακτικοί, ενδεχομένως κάποιους ασθενείς να τους βοηθάει, αλλά δεν είναι η θεραπεία της νόσου αυτή.

Δεν είναι θεραπεία που σκοτώνει τον ιό”, δηλώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του νοσοκομείου αναφοράς “Σωτηρία”, Άγγελος Πεφάνης και συμπληρώνει:

“Δεν υπάρχει μελέτη μέχρι στιγμής. Όταν θα δημοσιευθεί θα δούμε. Γιατί μπορεί να είναι κι αυτά απλώς κάποια στοιχεία, όπως ήταν με τη χλωροκίνη. Υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός στην αρχή και όλα αυτά καταρρίφθηκαν στη συνέχεια. Και μάλιστα για την δεξαμεθαζόνη η δημοσίευση έγινε σε δημοσιογραφικό μέσο και όχι σε επιστημονικό έντυπο”.

Δεξαμεθαζόνη: Παλιό αποτελεσματικό φάρμακο που δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς στον κορωνοϊό

Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα παλαιό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται σε σοβαρές λοιμώξεις για να μειώνει την έντονη φλεγμονή και σε αρκετές λοιμώξεις έχει δράση.

Όπως αναφέρει ο λοιμωξιολόγος κ. Πεφάνης, η κορτιζόνη έχει μάλιστα ένδειξη για συγκεκριμένες λοιμώξεις:

“Καταπολεμά την έντονη φλεγμονή που δημιουργείται καμιά φορά όταν έχουμε μια έντονη λοίμωξη, και μάλιστα σε κάποιες λοιμώξεις έχει και ένδειξη, όπως είναι οι αιμαγγειώδης μηνιγγίτιδα, ας πούμε, εδώ και δεκαετίες δηλαδή. Βέβαια δεν είναι φάρμακο που θεραπεύει, που σκοτώνει τον ιό. Δεν είναι θεραπεία, δηλαδή. Είναι ακριβώς μια πρόληψη της έντονης φλεγμονής που κάνει ο οργανισμός, όταν προσπαθεί να καταπολεμήσει τον ιό”, επισημαίνει.

Δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε έλληνες ασθενείς

Η δεξαμεθαζόνη δεν έχει χορηγηθεί προς το παρόν σε έλληνες ασθενείς, ενώ απ’ ότι φαίνεται δεν θα χρησιμοποιηθεί άμεσα καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή – και ευτυχώς – μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών σε νοσοκομεία. Ωστόσο, για τη θεραπεία του COVID-19 στα ελληνικά νοσοκομεία χρησιμοποιήθηκε μια άλλη παραπλήσια ουσία, η μεθυλτριενολόνη.

Ο διευθυντής της κλινικής παθολογίας λοιμώξεων του “Σωτηρία”, αναφέρει σχετικά:

“Σε μας δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην δική μας κλινική, σε άλλες χρησιμοποιηθεί η μεθυλτριενολόνη, δηλαδή μια άλλη μορφή κορτιζόνης, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί από τους Κινέζους στην πρώτη μελέτη που έχει γίνει σ’ αυτήν την κατηγορία φαρμάκων. Στα κορτικοειδή, δηλαδή. Εμείς δεν την χρησιμοποιήσαμε, ξέρω όμως ότι σε κάποιες κλινικές την χρησιμοποίησαν στην Ελλάδα σε κάποια περιστατικά. Άλλωστε μέχρι πρότινος υπήρχε οδηγία ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κορτικοειδή σ’ αυτήν την αρρώστια”.

Δεξαμεθαζόνη: Μείωσε κατά 1/3 τους θανάτους στους διασωληνωμένους ασθενείς

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που εκπόνησε τη μελέτη Recovery, διερεύνησε συνολικά 2.104 ασθενείς, στους οποίους χορήγησαν 6mg δεξαμεθαζόνης άπαξ ημερησίως (είτε από το στόμα είτε με ενδοφλέβια ένεση) για 10 ημέρες.

Η ομάδα αυτή συγκρίθηκε με δεύτερη ομάδα ασθενών, που συνέχισαν να λαμβάνουν τη συνήθη φροντίδα.

Αποδείχθηκε ότι η δεξαμεθαζόνη μείωσε τους θανάτους κατά 1/3 μεταξύ των διασωληνωμένων ασθενών και κατά 1/5 μεταξύ των ασθενών στους οποίους χορηγούνταν οξυγόνο. Μεταξύ των ασθενών που δεν χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη, δεν διαπιστώθηκε όφελος. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η χρήση της δεξαμεθαζόνης θα μπορούσε να αποτρέψει έναν θάνατο μεταξύ οκτώ διασωληνωμένων ασθενών, ή μεταξύ 25 ασθενών που χρειάζονται μόνο οξυγόνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ