Νταβίντ Σίλβα : Ο μικρός μάγος που σημάδεψε την Premier League (pics, vid)

Νταβίντ Σίλβα : Ο μικρός μάγος που σημάδεψε την Premier League (pics, vid)

O Nταβίντ Σίλβα αποχαιρέτησε την Premier League, γνωρίζοντας ότι έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο.

14 Ιουλίου του 2010. Η Μάντσεστερ Σίτι ανακοινώνει την απόκτηση του Νταβίντ Σίλβα. Μια μεταγραφή η οποία κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί εκείνη την στιγμή ότι θα ήταν σημαντική τόσο για τον ίδιον, όσο και για τους Πολίτες.

Δέκα χρόνια μετά, ο Ισπανός μέσος αποχαιρέτησε την Premier League. Κόντρα στην Νόριτς ήταν το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Λόγω κορωνοϊού, ο αποχαιρετισμός αυτός δεν είναι όπως θα τον επιθυμούσαν οι δυο πλευρές. Το αντίο του σε ένα άδειο Έτιχαντ δεν σύναδε με όσα κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια στο ανατολικό Μάντσεστερ. Ωστόσο, ο Σίλβα γνωρίζει ότι λατρεύτηκε όσοι λίγοι παίκτες στην ιστορία των Πολιτών.

Το ξεκίνημα του στην Αγγλία δεν ήταν ιδανικό. Μάλιστα αρκετοί είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι είναι μια αποτυχημένη μεταγραφή. Ο Σίλβα έπρεπε να αντεπεξέλθει σε ένα πρωτάθλημα που ο σκληρός τρόπος παιχνιδιού είναι ο… κανόνας.  Ωστόσο, ο El Mago δούλεψε, εξελίχθηκε, υπέμενε στην αμφισβήτηση που υπήρχε στο πρόσωπο του και εν τέλει προσαρμόστηκε στα δεδομένα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όταν ξεδίπλωσε όλες τις ικανότητες του, έγινε ένας από τους πιο ποιοτικούς μέσους του πρωταθλήματος. Η αντίληψη του μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν αξιοθαύμαστη. «Μπορεί να δει την πάσα πολύ πριν τη δει οποιοσδήποτε άλλος», είχε δηλώσει στον «αέρα» του SkySports ο Τζέιμι Ρέντναπ ενώ ο Γιούργκεν Κλοπ είχε αναφέρει: «Είναι παντού μέσα στο γήπεδο και επιδέξιος με τη μπάλα στα πόδια. Δεν ξέρω αν είναι επικίνδυνος αλλά σίγουρα είναι ένας υπέροχος παίκτης».

Η προσφορά του στην Σίτι πολλές φορές ήταν αθόρυβη. Τα στατιστικά του δεν αποδίδουν καθαρά όλα αυτά που έκανε στο γήπεδο. Ήταν αυτός που έκανε σχεδόν όλη την βρώμικη δουλειά. Ένα κράμα από καλή τεχνική κατάρτιση, ισορροπία αλλά και συνέπεια στα αμυντικά του καθήκοντα. Ωστόσο, πάνω από όλα αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η απλότητα στις κινήσεις του. Το πόσο εύκολα αναστάτωνε τις αντίπαλες άμυνες, αναγκάζοντας πολλούς να… υποκλιθούν στο ταλέντο του, με όσα έκανε μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

«Ο Σίλβα είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών για τη Σίτι. Είναι από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της Premier League», είχε αναφέρει στον αέρα του Sky Sports ο Τζέιμς Κάραγκερ, ενώ ο Ανρί τον είχε χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο δημιουργό του αγγλικού πρωταθλήματος.

O Nταβίντ Σίλβα είναι αυτός που αμφισβήτησε περισσότερο από κάθε άλλον την παγιωμένη αντίληψη των Αγγλων για τους μικρόσωμους ποδοσφαιριστές και παράλληλα άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή της… δικιάς του σχολή στην Premier League. Δεν το έκανε με κάποιον εκκωφαντικό τρόπο, αλλά με την απλότητα που τον χαρακτηρίζει ως ποδοσφαιριστή αλλά και ως άνθρωπο. Μεγαλύτερη δικαίωση για εκείνον η λανθασμένη πρόβλεψη του Πεπ Γκουαρδιόλα.

«Μου άρεσε η φαντασία του, αλλά το μέγεθος του με έκανε να πιστέψω πως θα αποτύγχανε στο σκληρό παιχνίδι της Premier League. Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση μου. Ωστόσο έκανα λάθος και ειλικρινά χαίρομαι για αυτό. Μπορείς να έχεις μια καλή σεζόν στην Αγγλία αλλά αυτός έχει 10 καλές σεζόν. Είναι σχεδόν απίστευτο, είναι ένας τεράστιος παίκτης».

Ο El Mago ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Σίτι τα τελευταία δέκα χρόνια. Ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς των Πολιτών. Ο ποδοσφαιριστής που βοήθησε τα μέγιστα για να ανεβεί ο σύλλογος επίπεδο. Καταλύτης σε όλες τις επιτυχίες του. Ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους.  Πλέον, το όνομα του βρίσκεται ανάμεσα στους  κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στην Premier League. Ένας αθόρυβος θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Και από την ερχόμενη χρονιά η απουσία του θα κάνει… κρότο.

 

Η τελευταία του χρονιά στην Μάντσεστερ Σίτι ήθελε να είναι ονειρική. Ωστόσο, λόγω της Λίβερπουλ, δεν θα πανηγυρίσει τον πέμπτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Πλέον, ο Ισπανός μέσος θα ρίξει μια τελευταία ζαριά για τον τίτλο που δεν έχει κατακτήσει ακόμα με τους Πολίτες, το Champions League.  Το τέλος του με την Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει γραφτεί ακόμα. Η συνέχεια τον Αύγουστο…

Tα νούμερα του Νταβίντ Σίλβα στην Μάντσεστερ Σίτι:

  • 434 συμμετοχές (Πρώτος στην ιστορία του συλλόγου)
  • 77 γκολ και 140 ασίστ
  • 4 Premier League
  • 5 Carabao Cup
  • 2 FA Cup
  • 3 Community Shield
  • 2 φορές στην ενδεκάδα της χρονιάς για την Premier League
  • 1 φορά παίκτης του μήνα για την Premier League

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ