Μάριο Γκέτσε : Η αναγέννηση ενός «ήρωα» που είχε βρεθεί στα… αζήτητα

Μάριο Γκέτσε : Η αναγέννηση ενός «ήρωα» που είχε βρεθεί στα… αζήτητα

Σε ηλικία 22 ετών χάριζε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Εθνική Γερμανίας. Έξι χρόνια μετά η αγαπημένη του Ντόρτμουντ του έδειχνε... ασέβεια με μια πρόταση που ήξερε πως θα αρνηθεί. Ο Μάριο Γκέτσε βρέθηκε στα 28 του να ψάχνει, αλλά να μη βρίσκει ομάδα. Μέχρι που εμφανίστηκε η Αϊντχόφεν.

«Είμαι ποδοσφαιριστής με κάθε ίνα του σώματος μου και κάθε χτύπο της καρδιάς μου, γιατί αγαπώ αυτό το υπέροχο παιχνίδι από τότε που ήμουν παιδί. Ως επαγγελματίας στην Ντόρτμουντ και την εθνική, χρωστώ πολλά στο ποδόσφαιρο -το Παγκόσμιο του 2014, πέντε πρωταθλήματα Γερμανίας και τέσσερα κύπελλα Γερμανίας που έχω πανηγυρίσει έως τώρα. Το πιο όμορφο δώρο που μου έχει δώσει το ποδόσφαιρο είναι η μυστηριώδης γοητεία του παιχνιδιού, που με έχει ‘αιχμαλωτίσει’ για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτή η μαγεία μου δίνει έμπνευση κάθε μέρα. Με ωθεί στο πικ της απόδοσης μου. Μου επιτρέπει να διαχειριστώ τις ήττες και να ονειρευτώ νέους θριάμβους. Οπότε, το ποδόσφαιρο με έχει κάνει τον παίκτη που είμαι σήμερα. Είμαι ο Μάριο Γκέτσε».

Ο Μάριο Γκέτσε θα κλείσει τον προσεχή Ιούνιο τα 29 του χρόνια. Και μέσα σ’ αυτά τα 29 χρόνια έχει προλάβει να ζήσει τα πάντα. Κυριολεκτικά. Εκτός αν γνωρίζετε πολλούς ποδοσφαιριστές που στα 29 του χρόνια έχουν:

– Σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ, χαρίζοντας στη χώρα τους το Παγκόσμιο Κύπελλο (2014, Γερμανία – Αργεντινή 1-0 με δικό του γκολ στο 113΄).

– Πάρει μεταγραφή 37 εκατομμυρίων ευρώ μόλις στα 21, πηγαίνοντας από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρντιόλα.

– Αποτελέσει τη δεύτερη πιο ακριβνή μεταγραφή Γερμανού παίκτη στην ιστορία (τα 37 εκατομμύρια που λέγαμε) μετά τον Μεσούτ Οζίλ.

– Δεχτεί απειλές για τη ζωή τους γι’ αυτήν ακριβώς τη μεταγραφή.

– Διαγνωστεί στα 25 τους χρόνια με διαταραχή στον μεταβολισμό. Μια πάθηση που έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και την καριέρα του. Αργότερα οι γιατροί έκαναν λόγο για μυοπάθεια, δηλαδή μυική πάθηση κατά την οποία οι μυικές ίνες δεν λειτουργούν και οδηγούν σε μυική αδυναμία.

– Έχουν μείνει χωρίς ομάδα μόλις στα 28 τους, αφού καμία δεν ήταν εκεί για να του απλώσει το χέρι όταν αποχώρησε από την Ντόρτμουντ.

Το προτελευταίο ήταν εκείνο που οδήγησε στο τελευταίο. Το περασμένο καλοκαίρι άκουσε την Μπορούσια να του κάνει πρόταση ανανέωσης που επί της ουσίας τον έστελνε στην έξοδο. Του πρόσφερε περίπου τα μισά χρήματα από εκείνα που έπαιρνε από τη μέρα που επέστρεψε στη Βεστφαλία. Ναι, ο Μάριο Γκέτσε δεν ήταν πια για την Ντόρτμουντ το αγόρι που λάτρευε ο σύλλογος και η πόλη (με μια παρένθεση… μίσους όταν πήγε στην Μπάγερν).

Και το χειρότερο δεν ήταν αυτό. Το χειρότερο ήταν πως εκείνο το παιδί που είχε κρίνει με δικό του γκολ κοτζάμ Παγκόσμιο Κύπελλο πριν καλά – καλά… μεγαλώσει, εκείνο το παιδί που είχε ακούσει σε αυτόν τον τελικό τον Γιόακιμ Λεβ να σκύβει στο αυτί του και να του λέει «μπες μέσα, σκόραρε και απέδειξε πως είσαι καλύτερος από τον Μέσι», εκείνο το παιδί που ο Γκουαρντιόλα σπατάλησε 37 εκατομμύρια ευρώ για να το αποκτήσει και ο Γιούργκεν Κλοπ τον είχε ως τον αγαπημένο του, εκείνο το παιδί των 63 συμμετοχών και 17 γκολ με την Εθνική Γερμανίας, έβλεπε κάθε μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ, εν έτει 2020, να του κλείνει την πόρτα.

Έβλεπε τη μία απόρριψη πίσω από την άλλη. Έβλεπε να έχει μπει ο Οκτώβριος του 2020, οι περισσότερες ομάδες να έχουν κλείσει τα ρόστερ τους και εκείνος να παραμένει στη free agent. Να προπονείται μόνος του μήπως και βρεθεί κάποια ομάδα να τον αποκτήσει. Και βρέθηκε.

Στις αρχές Οκτωβρίου η Αϊντχόφεν έψαχνε μια κίνηση που θα τάραζε τα νερά. Που θα την έβαζε και πάλι στο κόλπο της διεκδίκησης του πρωταθλήματος στην Ολλανδία. Που θα την έκανε να κοιτάξει τον Άγιαξ στα μάτια. Του χτύπησε την πόρτα, τον δελέασε με το πρότζεκτ, του υποσχέθηκε πως εκεί θα βρει και πάλι την ευκαιρία του να αναγεννηθεί και να επιστρέψει σε τοπ επίπεδο. Του χάρισε τη δυνατότητα να νιώσει και πάλι σημαντικός σε μια ομάδα, λίγους μήνες μετά την πρόταση δίχως σεβασμό από την αγαπημένη του Ντόρτμουντ.

Και πράγματι η έως τώρα παρουσία του στην Ολλανδία δείχνει πως ο Μάριο Γκέτσε δεν… τελείωσε από το ποδόσφαιρο. Έχει έως τώρα 15 συμμετοχές (9 στο πρωτάθλημα, 5 στο Europa League, 1 στο Κύπελλο), μετρώντας έξι γκολ και τρεις ασίστ. Ήταν αυτός που πριν από μερικές μέρες, στο ματς με την Φίτεσε, λύτρωσε την PSV διατηρώντας την στο κόλπο του τίτλου. Με το σκορ στο 1-1 και το ρολόι στο 86′ σκόραρε δύο φορές χαρίζοντας τη νίκη με 3-1.

«Το πιο όμορφο δώρο που μου έχει δώσει το ποδόσφαιρο είναι η μυστηριώδης γοητεία του παιχνιδιού, που με έχει ‘αιχμαλωτίσει’ για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτή η μαγεία μου δίνει έμπνευση κάθε μέρα. Με ωθεί στο πικ της απόδοσης μου. Μου επιτρέπει να διαχειριστώ τις ήττες και να ονειρευτώ νέους θριάμβους. Οπότε, το ποδόσφαιρο με έχει κάνει τον παίκτη που είμαι σήμερα. Είμαι ο Μάριο Γκέτσε».

Είναι ο Μάριο Γκέτσε. Το πιο λαμπρό αστέρι της Αϊντχόφεν, αυριανής αντιπάλου του Ολυμπιακού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ