Από τον Βιέρι μέχρι τον Μουντάρι – Τα τέσσερα κορυφαία ντέρμπι Γιουβέντους-Μίλαν (vids)

Από τον Βιέρι μέχρι τον Μουντάρι – Τα τέσσερα κορυφαία ντέρμπι Γιουβέντους-Μίλαν (vids)

Δυο ομάδες, δυο κόσμοι, δυο διαφορετικές λογικές. Γιουβέντους και Μίλαν έρχονται αντιμέτωπες απόψε και το «10» θυμάται τα τέσσερα μεταξύ τους ντέρμπι που έγραψαν ιστορία.

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ιταλίας. Μίλαν και Γιουβέντους έχουν γράψει την δικιά τους ιστορία στο ιταλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δυο διαφορετικοί ποδοσφαιρικοί κόσμοι, οι οποίοι συναντιούνται μόνο στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ένα ντέρμπι… δίχως όνομα. Όλα τα ιταλικά ντέρμπι έχουν το «della», με το Γιουβέντους – Μίλαν να είναι το μοναδικό που να μην προσφωνείται έτσι.

Είναι κατά ομολογία το μεγαλύτερο ιταλικό ντέρμπι, το οποίο έχει χαρίσει αλησμόνητα παιχνίδια. Από τον περίφημο τελικό του Champions League το 2003, μέχρι και το… διαιτητικό ντέρμπι του 2012. Μπορεί τα τελευταία χρόνια, οι δυο ομάδες να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες, ωστόσο το μεταξύ τους παιχνίδι αναστατώνει και διχάζει το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Απόψε (21:45), οι δυο τους διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ένα ντέρμπι αποδείξεων και για τους δυο. Από την μία η γηπεδούχος Γιουβέντους δεν έχει καταφέρει ακόμα να νικήσει στο πρωτάθλημα, έχοντας απολογισμό, μία ισοπαλία και δυο ήττες, με την ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να θέλει να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στην σεζόν αρχής γενομένης κόντρα στην Μίλαν.

Από την άλλη, οι Ροσονέρι βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας το απόλυτο μετά από τρεις αγωνιστικές. Κάτι ανάλογο είχαν κάνει και την περασμένη σεζόν, όντας ικανοί να κατακτήσουν το Scudeto, ωστόσο αρκέστηκαν στην 2η θέση και στην επιστροφή τους στο Champions League, μετά από οκτώ χρόνια. Πλέον η ομάδα του Στέφανο Πιόλι θέλει φέτος να ολοκληρώσει ότι δεν κατάφερε πέρυσι.

Με αφορμή την αποψινή τους αναμέτρηση, το «10» θυμάται τα τέσσερα κορυφαία ντέρμπι Γιουβέντους – Μίλαν.

Μίλαν – Γιουβέντους 1-6 (1997)

Αν ήσουν οπαδός της Γιουβέντους είναι από τα παιχνίδια που δεν ήθελες να τελειώσει. Η Γηραιά Κυρία ταξίδεψε στο Μιλάνο και διέσυρε με το εκκωφαντικό 6-1 τους Ροσονέρι. Γιουγκόβιτς (2 γκολ) και Ζιντάν είχαν υπογράψει το 3-0 του ημιχρόνου, ενώ στο δεύτερο μέρος Βιέρι (2 γκολ) Αμόρουζο ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο των Μπανκονιέρι. Εκείνη την χρονιά, παρά τις… αυτοκτονικές τάσεις της, η ομάδα του Μαρσέλο Λίπι κατέκτησε το πρωτάθλημα, στο +2 από την Πάρμα.

Γιουβέντους – Μίλαν 0-1 (2011)

Ηταν η χρονιά που η Μίλαν κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα. Οι Ροσονέρι, έχοντας στον πάγκο τους, τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι επικράτησαν με 1-0 της Γιουβέντους στο Τορίνο, χάρη σε γκολ του Τζενάρο Γκατούζο και έκαναν αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του Scudeto. Από αυτό το παιχνίδι και μετά δεν κοίταξαν ποτέ πίσω τους και τρεις αγωνιστικές πριν από την λήξη της Serie A κατέκτησαν και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Μίλαν – Γιουβέντους 1-1 (2012)

25 Φεβρουαρίου του 2012. Η τότε Πρωταθλήτρια Μίλαν φιλοξενεί στον Σαν Σίρο την Γιουβέντους στο ντέρμπι κορυφής του πρωταθλήματος. Οι Ροσονέρι θέλουν να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα για το repeat, ωστόσο η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι μένει όρθια στο Μιλάνο (1-1) και στο τέλος της σεζόν κατακτά και το Scudeto.

Eίναι το ντέρμπι που το «sapete solo rubare» (σ.σ. μόνο να κλέβετε ξέρετε) προς την Γιουβέντους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο διαιτητής Πάολο Ταλιαβέντο ακυρώνει καθαρό γκολ του Μουντάρι, με το σκορ να εκείνη την στιγμή να είναι 1-0 υπέρ της Μίλαν (Νοτσερίνο,14΄), με τον Μάτρι να ισοφαρίζει για λογαριασμό των Μπανκονιέρι λίγο πριν την λήξη της αναμέτρησης.

Αυτό το ντέρμπι άλλαξε και τους συσχετισμούς στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Από εκείνη την χρονιά μέχρι σήμερα, η Γηραία Κυρία κατέκτησε τα εννιά από τα τελευταία δέκα πρωταθλήματα, με την Ίντερ την περασμένη σεζόν να διακόπτει το σερί των 9 κατακτήσεων.

Μίλαν – Γιουβέντους 3-2 (0-0, κ.α, παράταση) (2003)

Οι ιταλικοί εμφύλιοι στο Champions League είναι μια κατηγορία μόνοι τους. Πριν τον επεισοδιακό προημιτελικό ανάμεσα σε Μίλαν και Ίντερ το 2005, ο τελικός του Ολντ Τράφορντ ανάμεσα σε Μίλαν και Γιουβέντους έγραψε την δικιά του ιστορία.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν αναμενόμενη και… ιταλική. Καμία εκ των δυο δεν μπόρεσε να υπερισχύσει σε κανονική διάρκεια και παράταση, με το παιχνίδι να οδηγείται μοιραία στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί οι Ροσονέρι αποδεικνύονται πιο ψύχραιμοι. Ο Ντίντα αποκρούει τρία πέναλτι και ο Σεφτσένκο στέλνει το βαρύτιμο τρόπαιο για έκτη φορά στην ιστορία στο «ροσονέρο» Μιλάνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ