Γιάγια Τουρέ : Όταν η Ευρώπη γνώρισε τον Τουρέ με τα ερυθρόλευκα

Γιάγια Τουρέ : Όταν η Ευρώπη γνώρισε τον Τουρέ με τα ερυθρόλευκα

Ο Αφρικανός μέσος έπιασε Πειραιά το καλοκαίρι του 2005. Η μεταγραφή του πέρασε στα... ψιλά. Ακολούθησε το μυθικό βράδυ στο «Μεστάγια» και μετά η «εκτόξευση».

Το όνομα του Γιάγια Τουρέ φιγουράρει στην λίστα με τους κορυφαίους και πιο πολυσύνθετους μέσους στον κόσμο. Ο Ιβοριανός μεσοαμυντικός έχει γράψει τεράστια ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του αγγλικού Τύπου είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε, στον Ολυμπιακό.

Ο νεαρός Γιάγια «συστήθηκε» στους φιλάθλους των πειραιωτών το καλοκαίρι του 2005. Και για να είμαστε ειλικρινείς η μεταγραφή του από την Μέταλουργκ Ντόνετσκ δεν είχε κάνει… πάταγο.

Βλέπετε ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει εκείνο το καλοκαίρι τον Μιχάλη Κωνσταντίνου που έμενε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, τον Ντάνι με την θητεία στην Μπαρτσελόνα αλλά και τον Μιχάλη Καψή που ένα χρόνο πριν ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής μας ομάδας, στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

Κι όμως μια μεταγραφή που πέρασε στα… ψιλά έμελλε να είναι αυτή που θα έκανε την διαφορά για την ομάδα του Πειραιά. Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην απόκτηση του Τουρέ από την Μέταλουργκ Ντόνετσκ και ο ατζέντης του διεθνούς άσου από την Ακτή Ελεφαντοστού, Ντμίτρι Σέλουκ έλεγε πως οι ερυθρόλευκοι προχώρησαν στην απόκτηση ενός τεράστιου παίκτη.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε τι εννοούσε ο μάνατζερ του Τουρέ, αλλά όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό, παρακολουθώντας το φιλικό παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Βαλένθια στο Μεστάγια.

Το φιλικό έγινε τον Αύγουστο του 2005 και ο Τουρέ «συστήθηκε» στους φιλάθλους των ερυθρόλευκων και σ’ όλη την Ευρώπη. Οι πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 3-1 με τον Τουρέ να πετυχαίνει ένα εκπληκτικό γκολ (το δεύτερο του Ολυμπιακού) ενώ είχε και μια εξαιρετική ασίστ στον Μπαμπαγκίντα για το τρίτο γκολ των πειραιωτών. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ξεκίνησαν να φωνάζουν «οε οε οε Γιάγια Τουρέ» και ο 22χρονος μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού ήταν το νέο hot όνομα των ερυθρόλευκων.

Η χρονιά που έκανε ο Τουρέ ήταν εντυπωσιακή. Μπορούσε εύκολα να διακρίνει κάποιος ότι ο συγκεκριμένος παίκτης ήταν έτοιμος σε ηλικία 23 ετών να κάνει την μεταγραφή σε μεγαλύτερο πρωτάθλημα κι έτσι έγινε.

Ο Τουρέ έμεινε μια χρονιά στους ερυθρόλευκους και είχε είκοσι συμμετοχές στο πρωτάθλημα και έξι στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάνοντας την διαφορά για την ομάδα του λιμανιού. Ήταν ο παίκτης που κυριάρχησε στην μεσαία γραμμή των ερυθρόλευκων. Ένας ψηλός μέσος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και ηγετικά χαρακτηριστικά.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Γιάγια Τουρέ ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές στον Ολυμπιακό, καθώς ο Αφρικανός μέσος είχε το ταλέντο για να προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Ο τρόπος που γέμιζε την μεσαία γραμμή, ο δρασκελισμός του με την μπάλα στα πόδια και φυσικά οι αστείρευτες δυνάμεις του, έκαναν τον διεθνή άσο να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή.

Και δεν υπήρχε πιο ιδανικό ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα για τον μέσο από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο λόγος για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος την σεζόν 2005-2006, όταν οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν εκτός έδρας του Παναθηναϊκού με 2-0.

Όποιος έβλεπε για πέντε λεπτά τον Τουρέ στο γήπεδο, μπορούσε εύκολα να καταλάβει την ποιότητα που είχε ο Αφρικανός μέσος στο παιχνίδι του. Όπως προαναφέραμε ο Τουρέ έμεινε μόνο μια σεζόν στην ομάδα του Πειραιά. Κατέκτησε με τον Ολυμπιακό το νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 2005-2006 και πήρε μεταγραφή στην Μονακό.

Ο διεθνής αμυντικός μέσος έμεινε στο πριγκιπάτο για μια σεζόν. Πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα με την ομάδα της Βαρκελώνης να δίνει 11 εκατ. ευρώ. Ο Τουρέ αγωνίστηκε στους Καταλανούς για τρία χρόνια και το καλοκαίρι του 2010 πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 18 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως υπήρξε περίοδος στην καριέρα του Τουρέ, που ήταν ο πιο καλά αμειβόμενος παίκτης στον κόσμο, έχοντας ετήσιες αποδοχές από την Σίτι, έντεκα εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ