Ντιντιέ Ντρογκμπά: Η τελευταία ριπή ενός υπερόπλου

Ντιντιέ Ντρογκμπά: Η τελευταία ριπή ενός υπερόπλου

Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά τα πήρε όλα. Πάντα πρωταγωνιστής, πάντα με το δάχτυλο στη σκανδάλη, πάντα σαρωτικός. Στα 40 του, είπε το μεγάλο «αντίο» στο ποδόσφαιρο, κάνοντας το κέφι του και παίζοντας για τη χαρά του ποδοσφαίρου που έμαθε δίπλα στις παράγκες του Αμπιτζάν.

Την ποδοσφαιρική καριέρα του Ντιντιέ Ντρογκμπά πολύ δύσκολα μπορείς να τη συγκρίνεις με αυτή οποιουδήποτε άλλου θρύλου του ποδοσφαίρου.

Αν και τα επιτεύγματα του Ιβοριανού είναι αναρίθμητα, το πραγματικά εντυπωσιακό είναι πως πολύ δύσκολα θεωρούσαν κάποιοι πως θα κατόρθωνε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, καθώς το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ήρθε το 1999 όταν και ήταν ήδη 21 ετών!

Πλέον, ο Ντρογκμπά σκέφτεται εκείνες τις κακόβουλες σκέψεις και εικασίες γελώντας τρανταχτά, αφήνοντας τους τίτλους του να μιλήσουν από μόνοι τους.

Μεγαλείο από ταπεινό ξεκίνημα

Γεννημένος στις 11 Μαρτίου του 1978 στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Ντιντιέ μετακόμισε στην ηλικία των 5 ετών στο Παρίσι με τον θείο του ο οποίος αγωνιζόταν στις χαμηλές κατηγορίες της χώρας. Μόλις 3 χρόνια αργότερα θα γυρνούσε στην πατρίδα του, την οποία είχε νοσταλγήσει την περίοδο που βρισκόταν στην Ευρώπη.

Ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες τον οδήγησαν ξανά στη Γαλλία, όπου και ξεκίνησε να προπονείται με τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου.

Ολοκληρώνοντας το σχολείο το 1997 μετακόμισε στο Λε Μαν όπου και εντάχθηκε στην ομώνυμη ομάδα. Αν και σκόραρε στο ντεμπούτο του, η σωματική αδυναμία του να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις ενός επαγγελματικού προγράμματος τον έφεραν ένα βήμα από την έξοδο.

Τελικά μετά από περίπου 4 χρόνια προσπάθειας υπέγραψε το πρώτο του επίσημο συμβόλαιο στην «προχωρημένη ηλικία» (για ποδοσφαιριστή) των 21.

Τις πρώτες μέρες του 2002 και μετά από πολλούς μήνες σκαόυτινγκ, η Γκινγκάμπ τον έκανε δικό της έναντι μόλις 80 χιλ. λιρών. Οι πρώτοι του μήνες με τη νέα του ομάδα δεν ήταν εντυπωσιακές, ωστόσο η πρώτη γεμάτη χρονιά του ήταν.

Μαζί με τον μετέπειτα συμπαίκτη του στην Τσέλσι και πλέον πολύ καλό του φίλο, Φλορέν Μαλουντά, ο Ντρογκμπά πέτυχε 17 γκολ σε 34 παιχνίδια και «εκτόξευσε» την έτοιμη να υποβιβαστεί την προηγούμενη χρονιά, Γκινγκαμπ, στην 7η θέση.

Με συνοπτικές διαδικασίες η Μαρσέιγ κινήθηκε για την απόκτηση του και ο Ιβοριανός δεν τους απογοήτευσε, σκοράροντας 32 γκολ σε 53 παιχνίδια.

Η «γιγάντωση» και τα «χρυσά» χρόνια στην Τσέλσι 

Με τον Ρώσο «ολιγάρχη», Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μόλις μια χρονιά στην Τσέλσι και τη φιλοδοξία των «μπλε» να σπάσουν την εγχώρια κυριαρχία της Άρσεναλ, οι Λονδρέζοι τα…έσκασαν πληρώνοντας το τότε ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο των 24 εκατ. λιρών.

Η Τσέλσι κατέκτησε το πρωτάθλημα τις δύο πρώτες σεζόν του Ιβοριανού στο Στάμφορντ Μπριτζ, ωστόσο η συμβολή του Ντρογκμπά δεν ήταν όσο μεγάλη περίμεναν οι φίλοι και οπαδοί της ομάδας.

Τη σεζόν 2006-07 όμως ο Ντρογμπά ξεκίνησε να… βουλώνει στόματα, σκοράροντας 20 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά και 3 τέρματα σε τελικούς FA και League Cup, χαρίζοντας τα δύο τρόπαια στους «μπλε».

Μέσα από αυτές τις εμφανίσεις έδειξε πως η απόδοσή του στα κρίσιμα παιχνίδια ήταν πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο, ένα χαρακτηριστικό που θα τον συνόδευε για το υπόλοιπο της καριέρας του (9 γκολ σε 10 τελικούς).

Ο Ζοζέ Μουρίνιο ήταν μια από τις αγαπημένες φιγούρες του Ντρογκμπά, καθώς ο Πορτογάλος τον είχε αποκαλέσει ακόμα και «γιό» του. Η σχέση τους ήταν τόσο δυνατή που όταν αυτός έφυγε το 2007, ο Ιβοριανός σκεφτόταν την αποχώρηση από το Λονδίνο, αλλάζοντας τελικά γνώμη μετά από λίγο καιρό.

Το 2008 έμελλε να είναι η χρονιά όπου η Τσέλσι έφτασε για πρώτη φορά στο τελικό του Champions League, με τη συμπατριώτισσα Γιουνάιτεντ απέναντί της.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου και ο Ντρογκμπά στιγμάτισε αρνητικά το παιχνίδι δεχόμενος απευθείας κόκκινη στο 116′, στερώντας από την ομάδα του τις ηγετικές ικανότητές του. Στα πέναλτι με το σκορ στο 4-4, ο Τζον Τέρι χτύπησε το κρίσιμο 5ο πέναλτι, το οποίο όπως ανέφερε μετά τον αγώνα ο βοηθός προπονητή, Χενκ Τεν Κάτε, «θα εκτελούσε κανονικά ο Ντιντιέ».

Μοιραία, ο Τέρι αστόχησε γλιστρώντας κατά την εκτέλεση και λίγα λεπτά αργότερα η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τρόπαιο.

Κατακτώντας άλλους 4 εγχώριους τίτλους με τους «μπλε», το μοναδικό τρόπαιο που του έλειπε ήταν αυτό του Champions League. Το 2012 και ενώ ο 34χρονος τότε Ντρογκμπά ήταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, η Τσέλσι προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό όντας το αουτσάιντερ απέναντι στη Μπάγερν.

Με το σκορ στο 1-0 υπέρ των Βαυαρών ο Ιβοριανός με ένα από τα χαρακτηριστικότερα τέρματα της σύγχρονης ιστορίας της διοργάνωσης, ισοφάρισε σε 1-1 μόλις 2 λεπτά πριν το φινάλε. Το 30λεπτο της παράτασης κύλισε χωρίς να αλλάξει το σκορ και η διαδικασία των πέναλτι θα έκρινε το νικητή.

Αυτή τη φορά ο Ντρογκμπά ήταν αυτός που θα εκτελούσε το 5ο πέναλτι και θα έκρινε τον νικητή. Με την αποβολή  του στον τελικό του 2008 να τον «στοιχειώνει» ήταν αδύνατο να αστοχήσει. Και δεν λάθεψε…

Αυτός ήταν ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος τόσο του ίδιου, όσο και της ομάδας στα 107 χρόνια ιστορίας της. Έχοντας πάρει τα πάντα με την Τσέλσι πλέον, ανακοίνωσε την αποχώρηση του λίγες μέρες αργότερα.

Μετά από σύντομες πορείες σε Κίνα (Σανγκάι Σενσουά) και Τουρκία (Γαλατάσαραϊ), επέστρεψε το 2014 στο Λονδίνο για μια τελευταία χρονιά, μέσα στην οποία πρόλαβε να κατακτήσει άλλο ένα πρωτάθλημα στο πλάι του αγαπημένου του, Ζοζέ Μουρίνιο. Αποχωρώντας για δεύτερη και τελευταία φορά ο Ντιντιέ σταμάτησε στις 381 συμμετοχές, 164 γκολ και 86 ασίστ, όντας ο 4ος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

Ακόμα έγινε ο πρώτος και παραμένει ο μοναδικός Αφρικανός ποδοσφαιριστής με έναν αιώνα τερμάτων στην Premier League.

Οι ΗΠΑ ήταν ο σταθμός για τα «τελευταία ένσημα», υπογράφοντας με τη Montreal Impact το 2015 και στη συνέχεια με την ομάδα στην οποία ήταν συνιδιοκτήτης, Phoenix Rising, το 2017.

Στην ηλικία των 40 (!) κατάφερε να οδηγήσει για πρώτη φορά την ομάδα του Φοίνιξ στον τελικό του USL Cup (δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ), γνωρίζοντας ωστόσο την ήττα με 1-0 από τη Louisville City.

«Πολλοί αστειεύονται και μου λένε πως θα χρειαστεί να μου δώσουν το κύπελλο προκειμένου να αποσυρθώ. Στο ίδιο μήκος κύματος απαντάω και εγώ πως αν δεν το πάρω θα επιστρέψω του χρόνου γα να το πάρω. Ωστόσο αυτή θα είναι η τελευταία μου σεζόν» είχε δηλώσει προ ημερών ο Ιβοριανός, ο οποίος τελικά δεν μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ωστόσο δεν πρόκειται να λείψει από την πλούσια τροπαιοθήκη του, την οποία κοσμούν 18 ομαδικά τρόπαια και ακόμη περισσότερες ατομικές διακρίσεις.

Πλέον αποσύρεται από το ποδόσφαιρο ως θρύλος της Τσέλσι, της Premier League, αλλά και του Αφρικανικού ποδοσφαίρου, με τα 365 τέρματα του να μαρτυρούν το πόσο κλινικός υπήρξε κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του.

https://twitter.com/ChelseaDyl/status/1060797422979465217

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ