Η ACB φέτος θα μιλάει ελληνικά (vid)

Η ACB φέτος θα μιλάει ελληνικά (vid)

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης βρίσκεται σε συζητήσεις για την μετακίνησή του στην Βαλένθια και το ισπανικό πρωτάθλημα ετοιμάζεται να υποδεχθεί έναν ακόμα Έλληνα τη φετινή σεζόν.

Το μακρινό 1997, ο Ευθύμης Ρεντζιάς άφηνε τον ΠΑΟΚ για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, ανοίγοντας τον άγνωστο τότε δρόμο του ισπανικού πρωταθλήματος στους Έλληνες παίκτες και προπονητές. Αντώνης Φώτσης, Μιχάλης Κακιούζης, Δήμος Ντικούδης, Γιάννης Μπουρούσης, Κώστας Βασιλειάδης, Κώστας Παπανικολάου, Φώτης Κατσικάρης, Γιώργος Μπαρτζώκας, είναι μερικοί από αυτούς που πέρασαν έκτοτε από την κορυφαία λίγκα της Ευρώπης. Μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια να μειώθηκαν οι εκπρόσωποί μας, αλλά φέτος η ελληνική «παροικία» αναμένεται να δώσει δυναμικό παρών.

Αναλυτικά η λίστα των Ελλήνων του ισπανικού πρωταθλήματος:

Νίκος Ζήσης (Μπανταλόνα)

Ο Έλληνας γκαρντ ανήκει στις περιπτώσεις που επιβεβαιώνει το ρητό «η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός». Στις 16 Αυγούστου θα «κλείσει» τα 36 του χρόνια. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την Μπανταλόνα να προσφέρει κλειστό διετές συμβόλαιο στον Νίκο Ζήση, δίνοντάς του την ευκαιρία να συνεχίσει την πορεία του στο εξωτερικό. Μία 15ετής πορεία, η οποία ξεκίνησε το 2005, όταν και αποχώρησε από την ΑΕΚ, με προορισμό την Μπενετόν Τρεβίζο. Ο προπονητής της καταλανικής ομάδας, Κάρλες Ντουράν, ξεκίνησε να φτιάχνει το «παζλ» της περιφέρειας, δίνοντας την «μπαγκέτα» στον Ζήση. Το κενό από την αποχώρηση του MVP της περσινής σεζόν στην Ισπανία, Νίκολας Λαπροβίτολα, είναι δυσαναπλήρωτο, αλλά ο πολύπειρος άσσος θα προσθέσει την απαιτούμενη εμπειρία που τον συνοδεύει. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε που θα αγωνιστεί στην Ισπανία. Την σεζόν 2012-2013, πέρασε από την Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη και του Κώστα Βασιλειάδη. Τότε οδήγησε τους Βάσκους ως τον τελικό του Eurocup, όπου ηττήθηκε από την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Νικ Καλάθη, μετρώντας 10 πόντους και 3,4 ασίστ κατά μέσο όρο.

https://www.youtube.com/watch?v=2QI8CaPZ_Ug

Ντούσαν Σάκοτα (Μούρθια)

Ο Έλληνας φόργουορντ αποχαιρέτησε την ΑΕΚ μετά από πέντε πετυχημένα χρόνια. Αποτέλεσε μέλος του «δικεφάλου» από το 2014 και συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες  επιτυχίες της ομάδας στην σύγχρονη ιστορία της. Κατέκτησε ως αρχηγός το κύπελλο και το Basketball Champions League του 2018, αλλά και το Διηπειρωτικό κύπελλο, το 2019. Η Μούρθια κατέθεσε πριν από λίγες μέρες μια δελεαστική προσφορά στον Σάκοτα και ο 33χρονος φόργουορντ έριξε τους τίτλους τέλους με την ΑΕΚ, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Την ισπανική ομάδα καθοδηγεί ο πρώην προπονητής των Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα, Σίτο Αλόνσο και στόχος είναι η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου συμμετείχε και πέρσι. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ θα διαβεί για πρώτη φορά τις πύλες του ισπανικού πρωταθλήματος, προσδοκώντας να βοηθήσει με το «φαρμακερό» του σουτ.

https://www.youtube.com/watch?v=gTyj2wQMxsA

Γιάννης Μπουρούσης (Γκραν Κανάρια)

Ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας πραγματοποίησε φέτος την μεγάλη επιστροφή στο ισπανικό πρωτάθλημα, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο με την Γκραν Κανάρια. Οι νησιώτες μετά την απογοητευτική περσινή σεζόν, όπου κινδύνευσε η παραμονή τους στην κατηγορία (παρά την συμμετοχή στην Ευρωλίγκα), επιχειρούν ένα νέο ξεκίνημα. Ο Φώτης Κατσικάρης είναι εκείνος που κλήθηκε να κάνει το «restart» επιστρέφοντας στους ευρωπαϊκούς πάγκους  και μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να ξαναφέρει στην ACB τον Γιάννη Μπουρούση. Ο «Μπουρού» συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια στην ΑΕΚ με τον Έλληνα προπονητή και οι δυο τους φιλοδοξούν να επαναφέρουν στον «ίσιο» δρόμο την ισπανική ομάδα. Το σίγουρο είναι ότι η Liga Endesa ξυπνά ευχάριστες μνήμες στον Έλληνα σέντερ, από το τριετές του πέρασμα στο παρελθόν (2013-2016). Στην Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε την Ευρωλίγκα και το ισπανικό πρωτάθλημα του 2015, αλλά στην Μπασκόνια πραγματοποίησε σεζόν καριέρας. Το 2016, αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του ισπανικού πρωταθλήματος και μέλος της καλύτερης πεντάδας, οδηγώντας τους Βάσκους στο φάιναλ-φορ. Μπορεί να βαδίζει στα 36, αλλά το ακόρεστο πάθος και η ποιότητά του, είναι «συνταγή» επιτυχίας.

https://www.youtube.com/watch?v=BCLCKAt4wBc

Κώστας Βασιλειάδης (Ομπραντόιρο)

Αν έπρεπε να απονεμηθεί σε κάποιον Έλληνα το ισπανικό διαβατήριο, αυτός θα έπρεπε να είναι ο Κώστας Βασιλειάδης. Ο Θεσσαλονικιός σούτινγκ- γκαρντ ετοιμάζεται για την ένατη χρονιά του στην Liga Endesa, ανανεώνοντας το συμβόλαιό του με την Ομπραντόιρο για 1+1 χρόνια. Αυτή είναι η τρίτη του θητεία στην ισπανική ομάδα, αφού στο παρελθόν φόρεσε τη φανέλα της, τη σεζόν 2009-2010 και στο δεύτερο μισό του 2016. Ο Βασιλειάδης αποτελεί τη σταθερή αξία της Ομπραντόιρο, αναδείχθηκε δύο φορές πολυτιμότερης παίκτης της αγωνιστικής και τον Μάρτιο συμπλήρωσε 250 παιχνίδια στην ACB. Τα νούμερά του για άλλη μια χρονιά ήταν εντυπωσιακά: 13,9 πόντοι (με 38.9% στα τρίποντα), 2,2 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά 22.7 συμμετοχής, με τα 95 τρίποντα που έβαλε στη διάρκεια της regular season να τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα σουτ από την γραμμή του τριπόντου. Ο Βασιλειάδης άνοιξε την πόρτα της ισπανικής λίγκας το 2006 με την φανέλα της Μάλαγα και εκτός από την Ομπραντόιρο, έχει αγωνιστεί ακόμα στην Μπιλμπάο (2010-2013) και την Τενερίφη (2017-2018). Όσα χρόνια και να περάσουν, η τέχνη του σουτ δεν ξεχνιέται, με τον Βασιλειάδη να δηλώνει πως ονειρεύεται να κλείσει την μακρόχρονη καριέρα του στην Ισπανία.

https://www.youtube.com/watch?v=3UZwXfXBSag

Φώτης Κατσικάρης (Γκραν Κανάρια)

Ένα χρόνο πριν, ο 52χρονος προπονητής, απέρριπτε πρόταση της Ουνικάχα Μάλαγα και πραγματοποιούσε το υπερατλαντικό ταξίδι, προκειμένου να ενταχθεί στο επιτελείο των Γιούτα Τζαζ, ως βοηθός του Κουίν Σνάιντερ, γράφοντας ιστορία. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που πήγε στο NBA, με οποιονδήποτε προπονητικό ρόλο. Το όνειρο, όμως δεν κράτησε πολύ, καθώς ο Νικαιώτης τεχνικός αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι. Αντικατέστησε τον Πέδρο Μαρτίνεθ στον πάγκο της Γκραν Κανάρια και ανέλαβε να οδηγήσει και πάλι στην ευρωπαϊκή έξοδο τους νησιώτες. Ο Κατσικάρης είναι άριστος γνώστης του ισπανικού πρωταθλήματος, μιας και στο παρελθόν έχει προπονήσει ως head coach τις Βαλένθια, Μπιλμπάο, Μούρθια και Τενερίφη. Ειδικά η θητεία του στην Μπιλμπάο θα μείνει αξέχαστη στους Βάσκους, τους οποίους οδήγησε στους τελικούς της ACB το 2012 (είχε αποκλείσει Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά), αλλά και στον τελικό του Eurocup. Ήταν η χρονιά που ο Κατσικάρης αναδείχτηκε καλύτερος προπονητής του Eurocup. Στην Γκραν Κανάρια, θα «ξανασμίξει» με τον Γιάννη Μπουρούση, τον οποίο και έφερε για να ενισχύσει την φροντ λάιν της ομάδας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ