Ερυθρός Αστέρας: Ο «νόμος» του Μαρακανά κόντρα στις ελληνικές ομάδες

Ερυθρός Αστέρας: Ο «νόμος» του Μαρακανά κόντρα στις ελληνικές ομάδες

Ο Ερυθρός Αστέρας επικράτησε με 3-1 του Ολυμπιακού για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League και έδωσε συνέχεια στο εντός έδρας σερί νικών που τρέχει απέναντι στις ελληνικές ομάδες.

Ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα σωστά για 45 λεπτά κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο η αποβολή του Μπενζιά στο 58’ σε συνδυασμό με την κάκιστη εικόνα του στο δεύτερο μέρος, επέτρεψε στους Σέρβους να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ και εν τέλει να φτάσουν στη νίκη με 3-1.

Μια νίκη που έδωσε συνέχεια στο νικηφόρο σερί που τρέχουν οι πρωταθλητές Σερβίας απέναντι σε ελληνικές ομάδες, από το 1971 μέχρι και σήμερα. Ένα σερί που ξεκίνησε κόντρα στον Παναθηναϊκό για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετά την χθεσινή επικράτηση επί των «ερυθρόλευκων» συνεχίζεται.

Μέσα στο διάστημα αυτό έχουν δώσει συνολικά 6 εντός έδρας παιχνίδια με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό και έχουν πάρει τη νίκη σε κάθε ένα από αυτά. Μονάχα στον έναν εξ’αυτών δεν αγωνίστηκαν στην φυσική τους έδρα, ωστόσο και πάλι ήταν αυτοί που κέρδισαν.

14/4/1971

Την σεζόν 1970-1971 ο Ερυθρός Αστέρας πραγματοποίησε την μέχρι τότε (και μία από τις καλύτερες) καλύτερη πορεία του στην Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Εκεί συνάντησε τον Παναθηναϊκό, με το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων να πραγματοποιείται στην Σερβία. Στις 14 Απριλίου οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν των «πρασίνων» με 4-1, χάρη στα γκολ των Όστοϊτς (14’, 47’, 68’) και Γιάνκοβιτς (39’), με τον Αριστείδη Καμάρα να είναι αυτός που μείωσε σε 3-1 ενδιάμεσα στο 55’.

Η συνέχεια φυσικά ήταν αντιστρόφως ανάλογη, καθώς το «Τριφύλλι» θα επικρατήσει στην ρεβάνς της Αθήνας με 3-0, χάρη στα γκολ των Αντωνιάδη (2’, 54’) και Καμάρα (63’) και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης, σηματοδοτώντας την κορυφαία πορεία ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.

2/10/1974

Η δεύτερη αντάμωση με ελληνική ομάδα φέρνει τον ΠΑΟΚ στον δρόμο του Ερυθρού Αστέρα. Η σερβική ομάδα κληρώνεται με τον Δικέφαλο του βορρά για τον 1ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, τον οποίο θα αποκλείσει με συνολικό σκορ 2-1.

Στις 2 Οκτωβρίου του 1974 οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τους Θεσσαλονικείς στο Μαρακανά, έχοντας ως στόχο να ανατρέψουν την εις βάρος τους ήττα με 1-0 στην Τούμπα. Κάτι που καταφέρνουν φτάνοντας στη νίκη με 2-0, χάρη στα γκολ των Πέτροβιτς στο 59’ και Σάβιτς στο 103’, παίρνοντας αυτοί την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Την εν λόγω χρονιά έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την ουγγρική Φερετσβάρος.

8/12/1976

Δύο χρόνια μετά ήταν η σειρά της ΑΕΚ να παίξει στο «καμίνι» του Βελιγραδίου. Οι δύο ομάδες διασταυρώθηκαν στον 3ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τους «κιτρινόμαυρους» να επικρατούν στο πρώτο παινχίδι στο Νίκος Γκούμας με 2-0.

Στην Σερβία, στις 8 Δεκεμβρίου του 1976 ο Ερυθρός Αστέρας θα επικρατήσει μεν με 3-1 της Ένωσης χάρη στα γκολ των Μπάραλιτς (20′), Φιλίποβιτς (30′), Σάβιτς (34′), ωστόσο το γκολ του Βάγκνερ στο 25’ ήταν αυτό που χάρισε την πρόκριση στην ελληνική ομάδα, η οποία εκείνη τη χρονιά έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους.

17/9/1986

Δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση, Ερυθρός Αστέρας και Παναθηναϊκός έρχονται ξανά αντιμέτωποι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και πάλι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, με τους Σέρβους να είναι αυτοί που χαμογέλασαν στο τέλος.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1986 οι «ερυθρόλευκοι» πετυχαίνουν μια ευρεία νίκη κόντρα στους «πράσινους» με 3-0 στο Μαρακανά χάρη στα γκολ των Μούσεμπς 44′, Τσβέτκοβιτς 52′, Τζουρόφσκι 59′ και παρότι βρέθηκαν από νωρίς πίσω στο σκορ με 2-0 στη ρεβάνς της Αθήνας, πήραν την πρόκριση με τέρμα του Τσβέτκοβιτς στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Την εν λόγω χρονιά έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκαν από την Ρεάλ Μαδρίτης.

18/3/1992

Το τρίτο και τελευταίο διασταύρωμα του Ερυθρού Αστέρα με τον Παναθηναϊκό έλαβε χώρα την σεζόν 1991-1992. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League μαζί με Σαμπντόρια και Άντερλεχτ, με τον πρώτο να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Οι Σέρβοι επικράτησαν και στα δύο παιχνίδια κόντρα στο «Τριφύλλι», αρχικά με 2-0 στο ΟΑΚΑ, ενώ εν συνεχεία στον «εντός έδρας» αγώνα που διεξήχθη στην Σόφια (Βουλγαρία) στις 18 Μαρτίου του 1992 λόγω της τεταμένης κατάστασης στην χώρα τους, ήταν και πάλι αυτοί που έφτασαν στη νίκη με 1-0 χάρη σε εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μιχαϊλοβιτς στο 51’.

Για την ιστορία στην κορυφή του ομίλου τερμάτισε η Σαμπντόρια, σε ισοβαθμία με τον Ερυθρό Αστέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ