Πεπ Γκουαρδιόλα, ο άνθρωπος πίσω από την ιδιοφυΐα

Πεπ Γκουαρδιόλα, ο άνθρωπος πίσω από την ιδιοφυΐα

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έκλεισε τα 49 χρόνια ζωής και το 10.gr σκιαγραφεί την προσωπικότητα του προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι.

Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο με τις καινοτομίες του γύρω από την προπονητική. Μια μηχανή παραγωγής τίτλων. Ο προπονητής που παίρνει τίτλο κάθε 21 παιχνίδια κατά μέσο όρο. Ο προπονητής που μπορεί να σου εγγυηθεί την επιτυχία. Είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Και είναι ένας σταρ του ποδοσφαίρου. Όχι μόνο στην Αγγλία και στο Μάντσεστερ που προπονεί αυτήν την στιγμή. Αλλά σε όλο τον κόσμο.

Ο Καταλανός τεχνικός έκλεισε τα 49 χρόνια ζωής.Μπορεί να μην τα συνδύασε με νίκη, καθώς η Σίτι ήρθε ισόπαλη με την Κρίσταλ Πάλας. Ωστόσο, μια ζωή γεμάτη τίτλους, διακρίσεις, ρεκόρ αλλά και αποτυχίες. Ο κατά πολλούς κορυφαίος προπονητής  όλων των εποχών.Oι ιδέες του γύρω από το ποδόσφαιρο γνωστές και αδιαπραγμάτευτες. Με αυτές πορεύθηκε στην μέχρι στιγμής καριέρα του ως προπονητής. Δεν τις άλλαξε ποτέ. Ούτε στην απαιτητική Premier League, παρά την κάκιστη πρώτη χρονιά του. Άλλωστε οι επιρροές του είναι εμφανείς από τον προπονητή του στην Μπαρτσελόνα τότε που ήταν ποδοσφαιριστής, τον Γιόχαν Κρόιφ.

Λατρεύει…να τον μισούν

Τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα είναι γνωστά και πολλά. Οι αναλύσεις για τις ομάδες του και για το ποδόσφαιρο που αντιπροσωπεύει είναι και αυτές πολλές. Άλλοτε αποθεωτικές και άλλοτε όχι. Ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει ότι έχει φανατικούς θαυμαστές, αλλά επίσης και ορκισμένους εχθρούς! Και όσον αφορά τους δεύτερους δεν έχει κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων έχει ευεργετική επίδραση πάνω του, όπως είχε υποστηρίξει ο ίδιος.

«Χρειάζομαι εχθρούς, ανθρώπους οι οποίοι με μισούν διότι το ποδόσφαιρο είναι ένα πεδίο στο οποίο πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις την αξία σου και να προσπαθείς να την ξεπεράσεις. Έτσι συμβαίνει στους αθλητές» είχε τονίσει ο Γκουαρδιόλα μιλώντας σε μέσο της πατρίδας του.

Σκληρός κριτής ο εαυτός του

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η ζωή του Πεπ είναι το ποδόσφαιρο. Η εμμονή του είναι η νίκη. Τα μικρά πνεύματα έχουν επιθυμίες, τα μεγάλα πάντα απαιτήσεις. Και ο Γκουαρδιόλα όντας στην δεύτερη κατηγορία είναι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού του.

«Ο Πεπ δε θα είναι ποτέ ικανοποιημένος», είχε πει ο Τιάγκο, όταν συνυπήρξαν οι δυο τους στην Μπάγερν Μονάχου. «Δεν πρόκειται ποτέ να απολαύσει το ποδόσφαιρο, καθώς πάντα θα ψάχνει να δει τι πήγε στραβά και να το διορθώσει. Ο Πεπ δεν είναι ποτέ χαρούμενος. Είναι τελειομανής».

Βαθιά πολιτικοποιημένος

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να πει ανοικτά την άποψη του. Ίσα-ίσα. Έχει εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν την στήριξη του προς στους διαδηλωτές της Καταλονίας. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το όνομα του Πεπ Γκουαρδιόλα τοποθετήθηκε (συμβολικά) τελευταίο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του Αρτούρ Μας, τότε προέδρου της κοινότητας της Καταλονίας.

Μάλιστα, αυτήν την στήριξη την έχει εκφράσει και στα αγγλικά γήπεδα, φορώντας ανά καιρούς την κίτρινη κορδέλα σε ένδειξη υποστήριξης των φυλακισμένων ηγετών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, πληρώνοντας το ανάλογο το πρόστιμο από την Αγγλική Ομοσπονδία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ