Κυκλοφορούν αντισηπτικά χεριών με θανατηφόρα τοξική ουσία

Κυκλοφορούν αντισηπτικά χεριών με θανατηφόρα τοξική ουσία

Ενήλικες και παιδιά που χρησιμοποιούν αντισηπτικά χεριών με μεθανόλη έχουν υποστεί σοβαρότατες παρενέργειες, όπως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απηύθυνε προειδοποίηση προς τους καταναλωτές και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σχετικά με τη ραγδαία αύξηση αντισηπτικών για τα χέρια που εντοπίστηκε ότι περιέχουν μεθανόλη.

Στα συγκεκριμένα αντισηπτικά αναγράφεται ότι περιέχουν αιθανόλη, γνωστή και ως αιθυλική αλκοόλη, που είναι μια ουσία πολύ διαφορετική.

Ουσιαστικά, η αιθανόλη είναι το οινόπνευμα ή το αλκοόλ.

Όμως, η μεθανόλη ή αλλιώς ξυλόπνευμα (wood alcohol) είναι υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο (απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αιθανόλης.

Επίσης, χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ.

Πρόκειται, δηλαδή, για μια ουσία που μπορεί να είναι τοξική αν απορροφηθεί από το δέρμα, ενώ αν γίνει κατάποση μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή ενός ατόμου.

Ο Οργανισμός είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ενήλικες και παιδιά που χρησιμοποιούν αντισηπτικά χεριών με μεθανόλη έχουν υποστεί σοβαρότατες παρενέργειες, όπως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.

Η έρευνα του FDA για τέτοιου είδους ακατάλληλα αντισηπτικά συνεχίζεται, ενώ έχει ενημερώσει τους καταναλωτές ότι, μόλις εμφανίσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, πρέπει να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια και θεραπεία για δηλητηρίαση από μεθανόλη.

Η έκθεση σε ικανή ποσότητα μεθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, πονοκέφαλο, θολή όραση, μόνιμη τύφλωση, κώμα, επιληπτικές κρίσεις, μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα ή ακόμα και θάνατο.

Ο FDA υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά με σαπούνι και νερό επί 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, κυρίως μετά την επίσκεψή τους στην τουαλέτα, πριν φάνε, αν βήξουν ή φτερνιστούν ή φυσήξουν τη μύτη τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ