Έκθεση: Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν αρκούν για τον περιορισμό του πληθωρισμού – Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία

Έκθεση: Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν αρκούν για τον περιορισμό του πληθωρισμού – Χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία

Οικονομική έκθεση που παρουσιάστηκε στο Τζάκσον Χολ υποστήριξε πως ο πληθωρισμός μπορεί και να συνεχίσει να ανεβαίνει, αν δεν υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία

Καμπανάκι για την Federal Reserve, αλλά και τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες διεθνώς, συνιστά οικονομική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στο περιθώριο του οικονομικού συμποσίου του Τζάκσον Χολ, σύμφωνα με την οποία οι τραπεζίτες μπορεί να αποτύχουν στην προσπάθεια τους να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, εάν οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους δεν παίξουν το δικό τους ρόλο υιοθετώντας πιο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι συγγραφείς της έκθεσης, ο καθηγητής Φρανσέσκο Μπιάνκι του Johns Hopkins University σε συνεργασία με τον Λεονάρντο Μελόζι της Chicago Fed, υποστηρίζουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, οπότε αν αυτές δεν περιοριστούν ο πληθωρισμός όχι μόνο μπορεί να μην υποχωρήσει, όπως προσπαθούν να πετύχουν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και να αυξηθεί!

Δημοσιονομικά τα αίτια 

«Το γεγονός πως περίπου η μισή από την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού έχει δημοσιονομικές ρίζες θέτει κάποιες συγκεκριμένες προκλήσεις για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Όχι μόνο ο δημοσιονομικός πληθωρισμός τείνει να είναι επίμονα υψηλός, αλλά απαιτεί μια διαφορετική πολιτική προσέγγισης» αναφέρει η έκθεση.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο… άνοιξαν τα σεντούκια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας μοιράζοντας χρήματα στο πλαίσιο πακέτων στήριξης για να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους. Όμως, τα μέτρα αυτά βοήθησαν στην ενίσχυση του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Επομένως, για τον περιορισμό των πληθωριστικών τάσεων θα πρέπει τώρα και οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν υιοθετώντας μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Εάν η νομισματική σύσφιγξη δεν υποστηρίζεται από τις προσδοκίες των ανάλογων δημοσιονομικών προσαρμογών, η επιδείνωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση». Κοινώς ο πληθωρισμός, αντί να πέσει πάρα τις αυξήσεις των επιτοκίων, θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

«Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο αυξημένων επιτοκίων, αυξημένου πληθωρισμού, στάσιμης οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένων χρεών. Στην παθολογική αυτή κατάσταση, η νομισματική σύσφιγξη θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό και έναν ολέθριο δημοσιονομικό στασιμοπληθωρισμό» αναφέρει η έκθεση, ρίχνοντας ένα δυσοίωνο φως πάνω από τις οικονομίες.

Ούτε νωρίτερα, θα είχε αλλάξει το αποτέλεσμα 

Μάλιστα, οι συγγραφείς της έκθεσης απορρίπτουν την άποψη πως τα πράγματα σήμερα θα ήταν καλύτερα στο μέτωπο του πληθωρισμού αν η Fed και οι κεντρικές τράπεζες είχαν κινηθεί γρηγορότερα, ξεκινώντας την αύξηση των επιτοκίων. Κατά την άποψη τους, ακόμη και αν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής είχε ξεκινήσει νωρίτερα δεν θα είχε επιφέρει καμία σημαντική διαφορά, διότι τα αίτια βρίσκονται στα δημοσιονομικά μέτρα. 

Ειδικά για τη Fed η έκθεση υποστηρίζει πως μια… γερακίσια στροφή από την Τράπεζα αρκετά νωρίτερα, θα είχε διαμορφώσει τον πληθωρισμό μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα, ενώ παράλληλα θα είχε προκαλέσει σημαντική ζημιά στο ΑΕΠ.

Την τρέχουσα δημοσιονομική χρονιά το αμερικανικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 1 τρισ. δολάρια, στο 3,9% επί το ΑΕΠ, ποσοστό σχεδόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ελάχιστη υποχώρηση του την επόμενη χρονιά.

Σε ανάλογοι μοίρα βρίσκεται και η Ευρωζώνη, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αναμένεται πως θα φτάσει το 3,8% φέτος και να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Πηγή: ot.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ