Οι οπαδοί της Σέλτικ στο πλευρό της Παλαιστίνης (pics)

Οι οπαδοί της Σέλτικ στο πλευρό της Παλαιστίνης (pics)

Ο τελευταίος αγώνας της Σέλτικ, ήταν για τους οπαδούς της, κάτι παραπάνω από ποδόσφαιρο. Είχαν να μεταφέρουν ένα μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ: «Η Ιερουσαλήμ είναι η Παλαιστίνη».

«Η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» διαμήνυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε διάγγελμά του πριν από μερικές ημέρες.

Τι σημαίνει αυτό; O Τραμπ ετσιθελικά αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «εκτελώντας» αυτόματα οποιεσδήποτε ελπίδες είχαν οι Παλαιστίνιοι να δουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.Οι ιεροί τόποι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ, τα γόνατα της Παλαιστίνης κομμένα, ο πληθυσμός της περιοχής με ανοιχτές πολλαπλές πληγές, δέχεται ακόμα ένα χτύπημα. Ο παλαιστινιακός λαός εκτοπίζεται, ξεριζώνεται από τη δυναμική 8 λέξεων του… πλανητάρχη.

Οι αντιδράσεις σε όλο τον κόμο είναι πολλαπλές και στην συντριπτική τους πλειοψηφία καταδικαστικές για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Οι οπαδοί, η ψυχή του ποδοσφαίρου, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι. Για την ακρίβεια μια χαρά μπορούν, αλλά όχι εκείνοι της Σέλτικ!

Η Πράσινη Ταξιαρχία (Green Brigade) έχει καταφέρει να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο παρελθόν θυμίζοντας ότι τα μετοχικά κεφάλαια, οι διαφημιστικές, τα μεγάλα κεφάλια κι όλοι όσοι κινούν τα νήματα του ποδοσφαίρου μετατρέποντάς του σε μια άχαρη μαριονέτα, δεν είναι οι ίδιοι το άθλημα όσο κι αν θέλουν να το καταδυναστεύουν.

Οι οπαδοί του σκωτσέζικου συλλόγου (κι άλλων ομάδων κατά καιρούς) παίρνουν θέση για ζητήματα της επικαιρότητας, υπενθυμίζοντας ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία. Με το παρελθόν τους άμεσα συνδεδεμένο με την προσφυγιά συχνά εκφράζουν τη θέση τους και «φλερτάρουν» με πρόστιμα από την UEFA που… ενοχλείται από την πολιτικοποίηση της κερκίδας.

Οι παλαιστινιακές σημαίες έχουν πολλές φορές σηκωθεί στο Σέλτικ Παρκ. Η ομάδα της Σκωτίας έχει δεχθεί ισάριθμες φορές πρόστιμο από την UEFA και οι οπαδοί της το έχουν αγνοήσει επίσης ισάριθμες φορές. Το έκαναν ξανά! Εχθές στο Εδιμβούργο, κόντρα στην Χιμπέρνιαν, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ανακοίνωση του Τραμπ, σηκώνοντας ένα πανό με την εξής φράση:«Jerusalem is Palestine, Fuck Trump», δηλαδή η Ιερουσαλήμ ανήκει στην Παλαιστίνη, γ*** τον Τραμπ»

https://twitter.com/Joo_Gaza/status/940215128074661889

Πέρυσι, όταν έλαβαν πρόστιμο από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, σε απάντηση, αποφάσισαν να μαζέψουν τα ίδια χρήματα, όχι για το σύλλογο, αλλά για να μοιραστούν στην οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για την Παλαιστίνη (MAP) και του Lajee, ενός παλαιστινιακού πολιτιστικού κέντρου στον προσφυγικό καταυλισμό Aida στα περίχωρα της Βηθλεέμ!

«Για τον παλαιστινιακό λαό, ακόμα και η υπενθύμιση του ζητήματος, το παραμικρό δείγμα πως δεν ξεχνάμε την αδικία και την καταπίεση, πως δεν αποδεχόμαστε ως »κανονικότητα» το διαρκές έγκλημα του Ισραήλ εις βάρος τους, δίνει τεράστιο κουράγιο», έχει δηλώσει εκπρόσωπός τους.

Ενώ ο Σκωτσέζος καθηγητής ιστορίας Τομ Ντεβίν έχει υπογραμμίζει στο Al Jazeera ότι η αλληλεγγύη αυτή έχει τις ρίζες της στην ιρλανδική ταυτότητα μεγάλης μερίδας των οπαδών της Σέλτικ. «Έχει να κάνει με το γεγονός πως οι Ιρλανδοί καθολικοί στη Σκώτια ήταν περιθωριοποιημένοι για πολλές γενιές. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση με την ιστορία αυτής της κοινότητας, ακόμη κι αν πρόκειται για τρίτης, τέταρτης ή και πέμπτης γενιάς Ιρλανδούς», σημειώνει, για να συνεχίσει: «Πρόκειται για αυτή την αίσθηση της αδικίας για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν που προκαλεί και την υποστήριξη σε κάθε κίνηση ανεξαρτησίας, η οποία βασίζεται στην ιστορική δικαιοσύνη. Η περίπτωση της Παλαιστίνης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και θυμίζει αρκετά την ιρλανδική ιστορία».

  • Στη Σέλτικ είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 16.000 λιρών από την UEFA, όταν το 2014, οι οπαδοί της σήκωσαν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την ισλανδική KR Ρέκιαβικ, την ώρα που ο Ισραηλινός στρατός εξαπέλυε επίθεση στη Γάζα με  πάνω από 2.200 νεκρούς παλαιστίνιους.
  • Πρόστιμο της επιβλήθηκε και το καλοκαίρι του 2016 όταν οι οπαδοί της κάλυψαν όλο σχεδόν το Σέλτικ Παρκ με εκατοντάδες σημαίες της Παλαιστίνης, προκειμένου να υποδεχτούν την Ισραηλινή ομάδα Χαποέλ Μπερ Σεβά, στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων για τα play off του Champions League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ