Τι πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση ενός τζακιού

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση ενός τζακιού

Τα τζάκια και ιδιαίτερα τα ενεργειακά τζάκια αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για την κεντρική θέρμανση του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου. Εκτός από το γεγονός πως προσφέρουν υψηλή απόδοση, αποτελούν ένα εξαιρετικό διακοσμητικό στοιχείο. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να τοποθετήσουν ένα τζάκι ακόμη και αν δεν υπήρχε εξαρχής στον χώρο. […]

Τα τζάκια και ιδιαίτερα τα ενεργειακά τζάκια αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για την κεντρική θέρμανση του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου. Εκτός από το γεγονός πως προσφέρουν υψηλή απόδοση, αποτελούν ένα εξαιρετικό διακοσμητικό στοιχείο. Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να τοποθετήσουν ένα τζάκι ακόμη και αν δεν υπήρχε εξαρχής στον χώρο. Υπάρχουν όμως μερικά βασικά σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε κατά την εγκατάσταση του ώστε να θερμαίνει αποτελεσματικά.

Σημείο εγκατάστασης

Η επιλογή του σημείου τοποθέτησης παίζει σημαντικό ρόλο. Το έδαφος και τοίχοι που θα το περιβάλλουν πρέπει να είναι μονωμένοι ώστε να μην υπάρχουν απώλειες θέρμανσης στην τοιχοποιία,  ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πάτωμα θα αντέξει το βάρος.

Αερισμός του χώρου

Η καύση των ξύλων δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χημική αντίδραση: C+O2=P+CO+CO2+.., για την πλήρη καύση ενός 1Kg ξύλου χρειαζόμαστε 15 m³ οξυγόνου. Το οξυγόνο αυτό της καύσης πρέπει να το παίρνουμε από το εξωτερικό περιβάλλον γιατί σε διαφορετική περίπτωση και η λειτουργία του τζακιού θα είναι προβληματική αλλά και εμείς θα αισθανόμαστε δυσφορία. Με την επιλογή ενός σωστού ενεργειακού τζακιού επιτυγχάνουμε και τον σωστό αερισμό του χώρου.

Καμινάδα

Η καμινάδα αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία του τζακιού και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του. Οι προδιαγραφές κατασκευής της είναι πολύ αυστηρές και προσαρμόζονται ανάλογα με τον τύπο της εστίας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην μόνωση του εξωτερικού μέρους της καμινάδας, ώστε να προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες. Στην απόληξη της καπνοδόχου πρέπει να τοποθετήσουμε ένα αντιανεμικού τύπου καπέλο ώστε να προστατεύσουμε την ομαλή εκροή των καυσαερίων από τους πλάγιους δυνατούς ανέμους.

Επένδυση

Η επιλογή επένδυσης του τζακιού πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι πρέπει να δοθεί σημασία και στο πρακτικό. Είναι καλό να επιλέξετε ένα υλικό ανθεκτικό, με μικρές ανάγκες συντήρησης και εύκολο καθαρισμό. Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να επιλέξετε πυράντοχη γυψοσανίδα, σκυρόδεμα, πετρώματα, ξύλο, μεταλλικά φύλλα, κεραμικά πλακάκια, γυαλί.

Τοποθέτηση σε διαμέρισμα

Η τοποθέτηση τζακιού σε διαμέρισμα αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία, διότι ανάλογα με τον όροφο (στις περιπτώσεις που το διαμέρισμα δεν είναι στον τελευταίο) απαιτείται ειδική κατασκευή καμινάδας. Φυσικά υπάρχει μεγάλη γκάμα τζακιών για να επιλέξετε αυτό που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας. Υπάρχουν μοντέλα ενεργειακών τζακιών που χρειάζονται μικρής διαμέτρου καπνοδόχο προσφέροντας ένα άψογο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.starfire.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ