Γιώργος Δώνης : Ο άνθρωπος που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό (vids)

Γιώργος Δώνης : Ο άνθρωπος που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό (vids)

Ο Γιώργος Δώνης θα κάτσει για τελευταία φορά στον πάγκο του Παναθηναϊκού, στο αποψινό παιχνίδι (19/07, στις 20:00) κόντρα στον ΟΦΗ και το «10» σας θυμίζει τι πέτυχε σε αυτά τα δύο χρόνια.

Ήταν 3 Ιουλίου του 2018, όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του, με τον Γιώργο Δώνη. Το «τριφύλλι» βρισκόταν στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του και ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε από το εξωτερικό, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, για να το «αναγεννήσει». Το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, για την τελευταία αγωνιστική των playoffs της Superleague, είναι το φινάλε της πορείας του 50χρονου προπονητή, στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ένα φινάλε, που ήρθε με τον πιο άκομψο τρόπο μέσω μίας… επιστολής.

Ο έμπειρος τεχνικός ήξερε τι είχε να αντιμετωπίσει, όταν ανέλαβε πριν δύο χρόνια. Η ομάδα ήταν αποδεκατισμένη, τερμάτισε 11η στο πρωτάθλημα και λίγες εβδομάδες πριν, είχε τιμωρηθεί από την ΟΥΕΦΑ με τριετή αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές ενώ το μπάτζετ, δεν ξεπέρναγε τις 200 χιλιάδες ευρώ. Ο στόχος του Δώνη, ήταν μέσα στην τριετία (όσο ήταν το συμβόλαιό του), να αφαιρέσει αυτή την τιμωρία και παράλληλα να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Στον απολογισμό των δύο ετών, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Σε ένα διάστημα 76 αγώνων, ο Έλληνας προπονητής μέτρησε συνολικά 32 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις ενώ 22 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και ισάριθμα με ήττα. Στην πρώτη του χρονιά, εκτός από ένα καινούργιο σύνολο και γεμάτο νέα παιδιά, είχε να «καλύψει» το -6, με το οποίο ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Στο τέλος της σεζόν 2018/19, το «τριφύλλι» τερμάτισε με 36 βαθμούς (42 χωρίς την τιμωρία), έχοντας 13 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και εννιά ήττες. Οι εμφανίσεις αλλά και οι ευκαιρίες που πήραν οι παίκτες των ακαδημιών, ήταν οι βάσεις για την επόμενη σεζόν.

Ο στόχος για φέτος, ήταν το «τριφύλλι» να εξασφαλίσει μία θέση στα playoffs του πρωταθλήματος. Η απόλυση του Νίκου Νταμπίζα και η αλλαγή πλάνου, δεν επηρέασε ποτέ τον Έλληνα τεχνικό. Ο ίδιος συνέχισε την δουλειά του. Τα playoffs αποτελούσαν το προσωπικό του στοίχημα. Η σκέψη του ήταν συνέχεια σε αυτό, κάτι που είχε παραδεχτεί και σε μία από τις συνεντεύξεις του. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι μιλάει συνέχεια στην γυναίκα του για αυτό και της τόνιζε, ότι η ομάδα θα το πετύχει με… περίπατο.

Ο Παναθηναϊκός, όχι απλά το καταφέρνει, αλλά το κάνει και με 12 βαθμούς διαφορά από τον έβδομο. Ο απολογισμός των 25 αγώνων, ήταν 12 νίκες, οκτώ ισοπαλίες και έξι ήττες. Η «ανταμοιβή» του, ήταν μία επιστολή του Γιάννη Αλαφούζου, όπου αναφέρει, ότι στο τέλος της σεζόν αποχωρεί. Ο Έλληνας προπονητής αντί να πάρει θέση για αυτό, αποφάσισε να μην ξαναδώσει δήλωση μετά από τα παιχνίδια. Αντ’ αυτού, ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες να τοποθετούνται. Μία ακόμα ένδειξη, ότι δεν έβλεπε τον Παναθηναϊκό, ως μία ακόμα δουλειά. Για εκείνον ήταν κάτι παραπάνω. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ανέφερε ότι το κλίμα στην ομάδα, ήταν οικογενειακό.

Οι αριθμοί στα ντέρμπι

Μπορεί το «τριφύλλι» να δεχόταν απρόσμενες ήττες, ωστόσο οι εμφανίσεις του στα ντέρμπι, ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπείς. Η μόνη ομάδα που δεν κατάφερε να νικήσει, ήταν ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, στα μεταξύ τους παιχνίδια αποτελούσε έναν δύσκολο αντίπαλο. Αυτό το δείχνουν οι τέσσερις ισοπαλίες που κατάφερε να αποσπάσει ενώ ηττήθηκε μόλις δύο φορές. Αξέχαστο στον ίδιο, έχει μείνει η επική ανατροπή επί της ΑΕΚ, όπου οι «πράσινοι» επέστρεψαν από το 0-2 και πήραν την νίκη με 3-2 μέσα σε ένα ημίχρονο.

Αυτή ήταν και η μοναδική επικράτηση επί των «κιτρινόμαυρων», αφού πέρα από αυτό, είχαν τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Τέλος, ο ΠΑΟΚ, ήταν η ομάδα που συνάντησε περισσότερες φορές μπροστά του, ο Έλληνας προπονητής. Σε ένα σύνολο οκτώ αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, μέτρησε μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Ο τελικός απολογισμός του 50χρονου προπονητή σε είκοσι ντέρμπι, ήταν να μετρήσει δύο τρίποντα, οκτώ ήττες και δέκα αγώνες να τελειώσουν ισόπαλα.

Το ματς στο ΟΑΚΑ ρίχνει την «αυλαία» στην θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ένα μήνα πριν κλείσει δύο χρόνια από το πρώτο του παιχνίδι, κόντρα στην Ξάνθη. Ο Γιώργος Δώνης μπορεί να περίμενε μία διαφορετική αποχώρηση και για τον ίδιο να μένει μία «πικρή» γεύση. Όμως, η «αναγέννηση» Παναθηναϊκού, του ανήκει δικαιωματικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ