Σαν σήμερα : Ο μοναδικός τίτλος της Αγγλίας ήταν… αμφισβητούμενος (vids)

Σαν σήμερα : Ο μοναδικός τίτλος της Αγγλίας ήταν… αμφισβητούμενος (vids)

Ο αγώνας των πιο περίεργων φάσεων και η «κατάρα» της Αγγλίας από το πιο αμφισβητούμενο γκολ σε τελικό Μουντιάλ. Σαν σήμερα, πριν 54 χρόνια, τα «λιοντάρια» νικάνε με 4-2 την Αργεντινή και κατακτάνε το πρώτο και τελευταίο, μέχρι σήμερα, Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία τους.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δεκάδες φάσεις που έχουν αμφισβητηθεί έντονα. Άλλες για υπαρκτό λόγο, άλλες χωρίς. Ωστόσο, υπάρχει μία, που μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταφέρει να λυθεί. Το ημερολόγιο έγραφε 30 Ιουλίου του 1966. Ήταν η μέρα του μεγάλου τελικού για το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Αγγλίας. Η οικοδέσποινα, είχε να επικρατήσει επί της Δυτικής Γερμανίας, ώστε να πανηγυρίσει τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της ιστορίας της. Κάπου εκεί, ο Τζεφ Χαρστ θα προκαλέσει την μεγαλύτερη χαρά αλλά και… «κατάρα» στην εθνική Αγγλίας.

Δύο επιβλητικές πορείες!

Και οι δύο ομάδες ήταν φαβορί. Σε όλο το τουρνουά, δεν σταμάτησαν να το αποδεικνύουν. Από την μία η Αγγλία, τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Ουρουγουάη, Μεξικό και Γαλλία. Την ίδια θέση πήραν και τα «πάντσερ» στο γκρουπ με τις Αργεντινή, Ισπανία και Ελβετία.

Η κλήρωση είχε βγάλει τους δύο ομίλους, στον συνδυασμό των προημιτελικών. Η Αργεντινή ηττήθηκε με 1-0 από τους διοργανωτές και η Ουρουγουάη θα διασυρθεί με 4-0 από την Δ. Γερμανία. Τελευταίο εμπόδιο για τα «λιοντάρια», η Πορτογαλία του αξιοζήλευτου Εουσέμπιο. Το τελικό 2-1 ήταν ίδιο, με αυτό της Γερμανίας με την Σοβιετική Ένωση. Το ζευγάρι του τελικού είχε δημιουργηθεί και ένας από τους πιο περίεργους αγώνες μέτραγε αντίστροφα για την έναρξη του.

Η ώρα για έναν από τους μεγαλύτερους τελικούς της ιστορίας

Η πρώτη σέντρα γίνεται στις 15:00 και δώδεκα λεπτά μετά, ο ενθουσιασμός της εξέδρας «κόβεται». Ο Χάλερ έχει ανοίξει το σκορ και έχει βάλει την Δ. Γερμανία μπροστά στο σκορ. Ο Τζεφ Χαρστ παίρνει πάνω του τα πάντα και έξι λεπτά αργότερα ισοφαρίζει. Παρότι οι θεατές της αναμέτρησης μέτρησαν δεκάδες σουτ από τις δύο ομάδες, έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 78ο λεπτό.

Ο Πίτερς βάζει μπροστά στο σκορ τα «λιοντάρια» και όλοι μετράνε αντίστροφα για την κορυφαία στιγμή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μόλις μπαίνει το παιχνίδι στο 90ο λεπτό, Γερμανία ισοφαρίζει και πάει το ματς στην παράταση. Η ώρα για το μεγαλύτερο «μυστήριο» στην ιστορία του θεσμού είχε φτάσει.

Η αιτία για την μεγαλύτερη διαφωνία των ειδικών σε ποδοσφαιρικό επίπεδο…

Στο 100ο λεπτό, ο Χαρστ θα βρεθεί στην περιοχή και με ένα δεξί σουτ θα στείλει την μπάλα και στο οριζόντιο δοκάρι. Εκείνη, θα πάρει τροχιά προς τα κάτω και κανείς δεν θα καταλάβει αν έχει περάσει την γραμμή ή όχι. Ο διαιτητής του αγώνα πάει στον βοηθό και εκείνος λέει «γκολ». Η Αγγλία προηγείται και το γήπεδο παίρνει φωτιά. Οι Γερμανοί διαμαρτύρονται ασταμάτητα.

Το τέρμα έχει μετρήσει και ο ίδιος παίκτης, κάνει το τελικό 4-2, στο τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού. Η Αγγλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Από την άλλη, ο Τζεφ Χαρστ γίνει ο μοναδικός ποδοσφαιριστής μέχρι και σήμερα, που έκανε χατ-τρικ σε τελικό στα χρονικά της διοργάνωσης. Μάλιστα, θα το λεγόμενο «τέλειο χατ-τρικ», καθώς σκόραρε με το κεφάλι, το αριστερό και δεξί πόδι.

Δεν ήταν απλά ένα γκολ, ήταν «ξόρκι»!

Η φάση αμφισβητήθηκε έντονα και μέχρι σήμερα, «ταλαιπωρεί» τους πάντες για το αν η μπάλα πέρασε ή όχι την γραμμή. Αρκετές έρευνες έχουν βγάλει ότι σωστά μέτρησε, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι ήταν μία λάθος απόφαση, καθώς η μπάλα δεν έχει περάσει τελείως την γραμμή.

Ότι και να ήταν, αυτό το γκολ-«φάντασμα» μετατράπηκε σε μία κατάρα κατά της Αγγλίας. Παρόλο που μέσα στα χρόνια, τα ρόστερ των Βρετανών ήταν αρκετά ανταγωνιστικά, δεν κατάφεραν να ξαναπάρουν μεγάλο τίτλο. Συγκεκριμένα, εδώ και 54 χρόνια, η Αγγλία δεν έχει κατακτήσει κανένα Μουντιάλ ή EURO. Τα ημιτελικά του 1996 για το EURO είναι ότι πιο κοντινό έχει καταφέρει η χώρα μετά την επιτυχία στα γήπεδα της.

Μπορεί σε εκείνη την διοργάνωση, ο Εουσέμπιο να τερμάτισε πρώτος σκόρερ με εννέα τέρματα, ωστόσο την ιστορία, την έγραψε άλλος. Ο Τζεφ Χαρστ κατάφερε να βάλει το όνομα του στην ιστορία, όχι μόνο για το χα-τρικ, αλλά και για το περίεργο γκολ στα χρονικά του αθλήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ