Άγιαξ : Η «χρυσή» τριάδα που έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων (pics & vids)

Άγιαξ : Η «χρυσή» τριάδα που έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων (pics & vids)

Ο Άγιαξ κατάφερε να βάλει στα ταμεία του, το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ από μόλις τρεις παίκτες. Όλοι τους, δικά του παιδιά, τα οποία βγήκαν μέσα από τις ακαδημίες του. Με αφορμή την πώληση του Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ, το «10» σας θυμίζει πως δημιουργήθηκε η πρώτη τριάδα των ακριβότερων πωλήσεων του «Αίαντα».

«Στόχος του Άγιαξ είναι να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές των ακαδημιών, στην πρώτη ομάδα». Δεν είναι μία δήλωση υπόσχεσης αλλά ένας στόχος με την μορφή «όρκου». Ο ολλανδικός σύλλογος έχει εδώ και δεκαετίες, ίσως την καλύτερη ακαδημία του κόσμου, με μεγάλα ονόματα, να έχουν «καλλιεργηθεί» σε αυτή την ολλανδική γη.

Όμως, την τελευταία διετία, ο «Αίαντας» δεν γεννάει μόνο τους πρωταγωνιστές της αυριανής μέρας αλλά έχει δημιουργήσει την δική του λίστα με τις ακριβότερες πωλήσεις. Η πώληση του Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ολοκληρώνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα ταμεία της ομάδας από την «χρυσή» τριάδα της σεζόν 2018/19. Τι συνέβη, όμως, σε εκείνη την περίοδο;

Μία σεζόν βγαλμένη από… «παραμύθι»!

Έπειτα από μία χρονιά δίχως την κατάκτηση κάποιο τίτλου, ο Άγιαξ ρίχνεται στην «μάχη» της περιόδου 2018/19. Με τον Έρικ Ντε Χάγκ να έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου από τις αρχές του 2018, ο «Αίαντας» στοχεύει να επιστρέψει στην κορυφή της Ολλανδίας. Ο σχεδιασμός του ρόστερ είναι αξιοζήλευτος, αφού το ταλέντο των νεαρών ποδοσφαιριστών, συνδυάζεται άψογα με την εμπειρία των «παλιών».

Τα ονόματα των Ντούσαν Τάντιτς, Ντάλεϊ Μπλιντ, Γιανς Χούντελααρ και Λάσε Σένε, εκτός από την βοήθεια που θα έπρεπε να δώσουν στην ομάδα, είχαν τον ρόλο του δασκάλου δίπλα σε Ντε Λιχτ, Φαν ντε Μπέεκ και Ντε Γιονγκ. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτούς, ήταν ο Χακίμ Ζίγιεχ, ο οποίος ολοκλήρωνε το ρόστερ. Οι επιτυχίες του, δεν περιορίστηκαν μόνο εντός συνόρων. Αν και οι εμφανίσεις στα φιλικά δεν κέρδιζαν εντυπώσεις, η υπομονή και η αναμονή για τα επίσημα παιχνίδια, άξιζε τον κόπο.

Η Ευρώπη έκανε την διαφορά

Τα «μωρά» του Ντε Χαγκ πρόσφεραν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ένα τρομερό θέαμα. Στην Ολλανδία σάρωσαν οποιοδήποτε αντίπαλο βρήκαν στο δρόμο τους με μόλις μία ήττα σε 18 αγώνες. Όμως, η πορεία στην Ευρώπη επιφύλαξε ακόμα περισσότερες εκπλήξεις. Ο «Αίαντας» δεν επέστρεψε απλώς στους ομίλους του Champions League μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ως αήττητος. Συγκεκριμένα, σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα και ΑΕΚ, τερμάτισε ως 2ος με απολογισμό 12 βαθμούς.

Εκεί θα βρει την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε κατακτήσει τρεις σερί φορές τον τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Αυτή η δυάδα αγώνων, πρόσφερε σε αυτά τα νέα παιδιά την ευκαιρία να αποδείξουν, ότι η ακαδημία του ολλανδικού συλλόγου, έχει γεννήσει το «αύριο» του ποδοσφαίρου. Η ήττα με 2-1 στο Άμστερνταμ ανατράπηκε με το ευρύ 4-1 στην Μαδρίτη, με το «παραμύθι», όμως, να μην ξεκινάει αλλά να συνεχίζεται.

Ακολούθησε η πρόκριση επί της Γιουβέντους, την οποία κέρδισε επίσης μέσα στο Τορίνο για να καταλήξει στα ημιτελικά με την Τότεναμ. Ο Λούκας Μόουρα χρειάστηκε να προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του ποδοσφαίρου για να βγάλει εκτός τους Ολλανδούς. Το ταξίδι των «μικρών» σταμάτησε εκεί, αλλά ένα άλλο, ξεκίνησε για την κορυφή του αθλήματος.

Πίσω στην Ολλανδία, δεν υπήρχε αντίπαλος. Ο Άγιαξ κατέκτησε το νταμπλ δίχως να αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης. Στο τέλος της χρονιάς, τρία ονόματα έγιναν τα πιο «καυτά» της μεταγραφικής αγοράς. Αυτά ήταν των Ματάις Ντε Λιχτ, Φράνκι Ντε Γιόνγκ και Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ. Οι δύο πρώτοι έφυγαν το ίδιο καλοκαίρι ενώ ο τρίτος, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει φέτος. Έτσι, τρία δικά του παιδιά, έγιναν αυτόματα, οι ακριβότερες πωλήσεις στην ιστορία του συλλόγου.

Ματάις Ντε Λιχτ

Η «καψούρα» της Μπαρτσελόνα που κατέληξε στην Γιουβέντους με τις ευλογίες του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ματάις Ντε Λιχτ είναι ο νεότερος από τους τρεις αλλά και ο ακριβότερος. Ο, γεννημένος το 1999, αμυντικός είναι προϊόν των ακαδημιών του Άγιαξ, εκεί όπου υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2017. Η σωματοδομή αλλά και το ταλέντο του έγινε γρήγορα αντιληπτό από τους ανθρώπους της ολλανδικής ομάδας με αποτέλεσμα να μην αργήσει να πάρει την φανέλα βασικού στο… σπίτι του. Με τον πολύπειρο Μπλιντ στο πλάι του και την αυτοπεποίθηση στα ύψη, ο νεαρός αμυντικός μάζευε συνεχώς 90λεπτα.

Το καλοκαίρι του 2019, η Μπαρτσελόνα θα δώσει «γη και ύδωρ» για να τον αποκτήσει μαζί με τον Ντε Γιόνγκ. Όμως, σε ένα παιχνίδι της εθνικής Ολλανδίας με την αντίστοιχη της Πορτογαλίας, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, θα τον πείσει να υπογράψει στην Γιουβέντους. Το κόστος αυτής της μετακίνησης άγγιξε στα 85,5 εκατ. ευρώ και έγινε μία από τις ακριβότερες στην ιστορία του ποδοσφαίρου για κεντρικό αμυντικό. Φυσικά, ανέβηκε στην κορυφή των μεγαλύτερων πωλήσεων του Άγιαξ. Συνολικά έπαιξε σε 117 παιχνίδια, με 13 γκολ και επτά ασίστ στο ενεργητικό του.

Φρένκι Ντε Γιονγκ

Ένας Ολλανδός για την αντικατάσταση του Ινιέστα. Ο Φρένκι Ντε Γιόνγκ κατάφερε να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του με την απίστευτη τεχνική του κατάρτιση, στον χώρο του κέντρου. Έγινε ηγέτης της μεσαίας γραμμής αφού μπορούσε να παίξει και ως οκτάρι αλλά και ως εξάρι. Οι τρομερές κάθετες μπαλιές του, συνδυάστηκαν με τα απόλυτα ακριβή τάκλιν του. Η περίπτωσή του, μοιάζει αρκετά με αυτή του Ντε Λιχτ. Έγινε επαγγελματίας το 2016, ωστόσο έφτιαξε το όνομά του μαζί με τον συμπατριώτη του.

Την σεζόν που ο Άγιαξ έγινε η αποκάλυψη της δεκαετίας, βρήκε τέσσερις φορές δίχτυα και μέτρησε ισάριθμες ασίστ, σε διάστημα 52 συμμετοχών. Το αποτέλεσμα, ήταν η Μπαρτσελόνα να βλέπει στο πρόσωπο του, τον αντικαταστάτη του Αντρές Ινιέστα. Έβγαλε από τα ταμεία το ποσό των 75 εκατ. ευρώ ώστε να πάρει την θετική απάντηση του «Αίαντα» και να προσθέσει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης, στην μηχανή της.

Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ

Και φτάνουμε στον Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ. Ο Ολλανδός μέσος βρίσκεται στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ με τον Φράνκι Ντε Γιονγκ (1997) και μοιράστηκαν μαζί το κέντρο του Άγιαξ. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον από την πρώτη στιγμή που έγιναν επαγγελματίες, ωστόσο ο νέος ποδοσφαιριστής της Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ πέρασε όλα του τα ποδοσφαιρικά χρόνια, με το σήμα του «Αίαντα» στο στήθος. Από μικρός είχε ως όνειρο να αγωνιστεί με τον ολλανδικό σύλλογο και τα κατάφερε όπως έγραψε στους γονείς του.

Είναι ο τελευταίος από τους τρεις που αποχώρησε. Παρότι βρέθηκε πολλές φορές κοντά στην Ρεάλ Μαδρίτης, οι επιπτώσεις ελέω του κορωνοϊού, την σταμάταγαν κάθε φορά. Τελικά, οι «κόκκινοι διάβολοι» θα είναι η ομάδα που θα του προσφέρει την πρώτη του εμπειρία εκτός της χώρας του. Η μετακίνησή του για 40 εκατ. ευρώ, συμπληρώνει το αστρονομικό ποσό των 200 εκατομμυρίων μέσα σε δύο χρόνια. Τέλος, ο Φαν ντε Μπέεκ φόρεσε 175 φορές την φανέλα του ολλανδικού συλλόγου, με απολογισμό 41 τέρματα και 34 ασίστ. Μάλιστα, ο αριθμός που θα φοράει είναι το «34» προς τιμήν του Αμπντελάκ Νούρι.

Ο Άγιαξ δεν άλλαξε ποτέ την φιλοσοφία του. Τα «σπλάχνα» του βγάζουν συνεχώς το μέλλον του ποδοσφαίρου, όμως πλέον, δεν φεύγουν χωρίς να δώσουν κάτι πίσω στον σύλλογο. Το ποσό που έχει προσφέρει η «χρυσή» τριάδα, είναι μόνο η αρχή και η νέα γενιά ποδοσφαιριστών είναι έτοιμη να συνεχίσει αυτό το έργο. Το παράδειγμα τους, είναι ο οδηγός για όλα τα νέα «διαμαντάκια» που φοράνε αυτή την στιγμή, την φανέλα της πρώτης ομάδας.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ