Όσοι δεν «πρόδωσαν» ποτέ τη Μπιλμπάο

Όσοι δεν «πρόδωσαν» ποτέ τη Μπιλμπάο

Με αφορμή την επιλογή του Κέπα Αριθαμπαλάγα να παραμείνει κάτοικος Βασκονίας,to10.gr εξετάζει άλλες επτά περιπτώσεις παικτών που έμειναν πιστοί στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.

«Con cantera y afición, no hace falta importación» τραγουδούν στις κερκίδες του «Σαν Μαμές» οι οπαδοί της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μετάφραση; «Με Ακαδημίες και οπαδούς, δεν υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή ποδοσφαιριστών». 120 χρόνια πιστοί στη λογική τους, στη λογική που προϋποθέτει ότι οι παίκτες που αγωνίζονται με την ερυθρόλευκη προέρχονται μόνο από την Euskal Herria ή Βασκονία (δηλαδή από τις επτά ιστορικές βασκικές Επαρχίες Ναβάρα, Αλάβα, Βιθκάγια, Γκιπούθκοα, Λαμπόρτ, Μπάχα Ναβάρα, Σόλα, νότια της οροσειράς των Πυρηναίων που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ισπανίας και Γαλλίας). Την Δευτέρα (22/01) η Αθλέτικ Μπιλμπάο ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του νεαρού γκολκίπερ Κέπα Αριθαμπαλάγα μέχρι το 2025.

Ο 23χρονος Βάσκος, ο οποίος βρέθηκε στο μεταγραφικό στόχαστρο της Ρεάλ Μαδρίτης, προτίμησε να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα «Λιοντάρια» του Χοσέ Άνχελ Θιγάντα, υπογράφοντας μάλιστα νέο οκταετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Αθλέτικ, με ρήτρα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ!

Με αφορμή την επιλογή του Κέπα να παραμείνει κάτοικος Βασκονίας, εξετάζουμε τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αποφάσισαν να μείνουν στο Μπιλμπάο και να υπερασπιστούν το «Σαν Μαμές» κλείνοντας τα αφτιά τους στις σειρήνες.

Ομερίκ Λαπόρτ

Τον Μάρτιο του 2016, η Μάντσεστερ Σίτι προσέφερε ένα δελεαστικότατο συμβόλαιο στον Γάλλο διεθνή αμυντικό, καθώς τον προόριζε ως παίκτη-κλειδί στην ενδεκάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Οι «Πολίτες» ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τη ρήτρα ύψους 50 εκατομμυρίων που είχε το συμβόλαιό του και διεκδίκησαν έντονα την υπογραφή του, ακόμα και μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό που υπέστη, ο οποίος τον κράτησε εκτός δράσης στην αρχή της σεζόν 2016-2017. Τον Ιούνιο, όταν η Σίτι προετοίμαζε τα συμβόλαια, ο Λαπόρτ ήλθε σε επαφή με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, για να τον ενημερώσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση. Αργότερα, ανανέωσε με τους Βάσκους, στους οποίους εντάχθηκε σε ηλικία μόλις 16 ετών, μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Γιοσέμπα Ετσεμπερία

Αφότου αποκτήθηκε από την Ρεάλ Σοσιεδάδ έναντι 3 εκατομμυρίων το 1995, ο Ισπανός εξτρέμ είχε μια μακρά σταδιοδρομία με την Μπιλμπάο. Συγκεκριμένα, η καριέρα του στα «Λιοντάρια» είχε διάρκεια 15 σεζόν στις οποίες έπαιξε 514 αγώνες, γεγονός που τον τοποθετεί τρίτο στον εν λόγω κατάλογο όλων των εποχών για την ομάδα. Είχε επίσης 53 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ισπανίας. Σίγουρα μπήκε στον πειρασμό να φύγει πολλές φορές, πρώτα για την Ρεάλ Μαδρίτης, αργότερα το 2003 όταν η Μπαρτσελόνα τον ήθελε στο ρόστερ της, πριν καταλήξει στον Ρικάρντο Κουαρέσμα, ακόμα και όταν η Έβερτον τον προσέγγισε στα 30 του, όταν δήλωσε απλώς «η Αθλέτικ είναι το σπίτι μου» και… έκλεισε το τηλέφωνο. Δεν έφυγε ποτέ…

Χούλεν Γκερέρο

Ο Γκερέρο έκανε το ντεμπούτο του για το σύλλογο μόλις 18 χρονών. Σε διεθνές επίπεδο το επόμενο έτος, το 1997 υπέγραψε 10ετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα, αν και κάθε άλλο παρά αδιάφορο είχε περάσει το ταλέντο του στους υπόλοιπους συλλόγους. Ως μεσοεπιθετικός με έφεση στο σκοράρισμα, ο Ισπανός ήταν εξαιρετικό ταλέντο. Είπε όχι στην Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μίλαν, παρά το γεγονός ότι αναμφισβήτητα αμφότεροι οι σύλλογοι θα είχαν πληρώσει την αμοιβή που αξίωνε, και έμεινε 14 χρόνια στην Μπιλμπάο χωρίς να κατακτήσει τίτλους, αλλά την λατρεία των υποστηρικτών της.

Χενάρ Αντρινούα

O κεντρικός αμυντικός ήταν διεθνής με την Ισπανία και μέλος της ομάδας Κ21 που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωταθλήμα το του 1986. Την περίοδο 1984-85 έκανε το ντεμπούτο του, αλλά δεν ήταν παρά το 1986, όταν μπήκε ως επαγγελματίας στο «Σαν Μαμές». Έπαιξε εκεί 11 χρόνια, σύνολο 356 αγώνων, σκόραρε εναντίον της ΑΕΚ στο Κύπελλο UEFA τον Σεπτέμβριο του 1988. Δεν έδειξε ποτέ ούτε το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη ζωή μακριά από το Μπιλμπάο, παρά τις πολυάριθμες προσφορές που είχε για να εγκαταλείψει το σύλλογο της καρδιάς του.

Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ

Ο Ιρίμπαρ ήταν ένας πραγματικός πρεσβευτής για τους «ερυθρόλευκους» και κανείς ποτέ δεν φόρεσες περισσότερες φορές από τον εμβληματικό τερματοφύλακα τη φανέλα του συλλόγου. Το ρεκόρ του, 614 εμφανίσεις σε 18 σεζόν, είναι κάτι που έως τώρα κανείς δεν έχει καταφέρει να καταρρίψει. Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της ομάδας, ακόμα και σήμερα οι οπαδοί της τον σταματούν στους δρόμους για ένα αυτόγραφο. Εντάχθηκε στον σύλλογο το 1962 και αποχώρησε το 1980, κερδίζοντας δύο φορές το Copa del Generalisimo, καθώς και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1964 με την Εθνική Ισπανίας, αλλά και το τρόπαιο «Ρικάρντο Θαμόρα» ως αποτέλεσμα των απίστευτων εμφανίσεών του την σεζόν 1969-70. Το 1964 έγινε προσφορά από την Μπαρτσελόνα, ύψους 3 εκατομμυρίων πεσετών, ωστόσο την απέρριψε όπως έκανε και όταν πάλι οι «Μπλαουγκράνα» και η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες του χρόνια αργότερα.

Τέλμο Θάρα

Ο Θάρα είναι ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας σε όλη την Ιστορία της, με 335 γκολ σε 354 αγώνες. Είναι ένα απίστευτο ρεκόρ και υπήρξε επίσης ο πρώτος παίκτης που σκόραρε 38 γκολ σε μια σεζόν στην ισπανική λίγκα. Αποτέλεσε επίσης πρωταγωνιστή της νίκης της Ισπανίας επί της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 και της πορείας της μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ δεν είχε ποτέ την επιθυμία να παίξει για οποιαδήποτε ομάδα εκτός από την αγαπημένη του Αθλέτικ Μπιλμπάο. Έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2006, πλήρης ημερών.

Ραφαέλ Μορένο Αρανθάντι – Πιτσίτσι

Ο Πιτσίτσι υπήρξε ένας ρκ των κορυφαίων επιθετικών που «γέννησε» το ισπανικό ποδόσφαιρο στις αρχές του 20ου αιώνα. Έπαιξε ποδόσφαιρο για μία δεκαετία και μόνο στην Αθλέτικ Μπιλμπάο (1912-1921). Σε 159 επίσημα παιχνίδια πέτυχε 101 γκολ. Με την Αθλέτικ κατέκτησε 4 κύπελλα Ισπανίας (1914, 1915, 1916 & 1921). Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1921 με σκοπό να γίνει διαιτητής, όμως ένα χρόνο αργότερα, η μοίρα έγραψε άλλο σενάριο για τη ζωή του. Πέθανε από τύφο σε ηλικία μόλις 29 ετών. Το 1926 τοποθετήθηκε η προτομή του στο Σαν Μαμές ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όσα προσέφερε στην ομάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ