Ντιόγο Ζότα : Με στόχο να «ξορκίσει» την κατάρα των Πορτογάλων (pics & vids)

Ντιόγο Ζότα : Με στόχο να «ξορκίσει» την κατάρα των Πορτογάλων (pics & vids)

Ο Ντιόγο Ζότα φοράει τα κόκκινα της Λίβερπουλ και ο αγγλικός σύλλογος βλέπει για έκτη φορά στην ιστορία του, μία πορτογαλική σημαία στο Άνφιλντ. Το «10» σας εξηγεί γιατί ο 23χρονος εξτρέμ εκπροσωπεί την χώρα του στην κόκκινη πλευρά του Μέρσισαϊντ.

Ήταν 29 Ιανουαρίου του 2003, όταν η Λίβερπουλ αποφασίζει να δαπανήσει το ποσό του 1,2 εκατ. λιρών για να αποκτήσει τον Αμπέλ Ξαβιέρ από την Έβερτον. Ήταν ο πρώτος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που φόραγε την φανέλα των «κόκκινων» στα χρονικά και η ανοδική πορεία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου εκείνη την περίοδο, έφερε ενθουσιασμό στις τάξεις της.

Μία 15ετία αργότερα, οι οπαδοί της Λίβερπουλ βλέπουν τον Ντιόγο Ζότα να υπογράφει στην ομάδα τους, να κοστίζει σχεδόν 50 εκατ. ευρώ και να επαναφέρει στο γήπεδο τις πορτογαλικές σημαίες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, πέρασαν άλλοι πέντε ποδοσφαιριστής της ίδιας χώρας, όμως ουδέποτε κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο 23χρονος εξτρέμ δεν έρχεται απλώς για να μπει «σφήνα» στην τριάδα των Μανέ-Φιρμίνο-Σαλάχ αλλά να αφαιρέσει την κακή «ταμπέλα» της Λίβερπουλ για τους Πορτογάλους παίκτες. Πέντε ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν με τις καλύτερες περγαμηνές, κατέληξαν να αποχωρούν κακήν-κακώς.

Αμπέλ Ξαβιέρ

Ο πρώτος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την φανέλα της Λίβερπουλ. Σε ηλικία 29 ετών, ο Αμπέλ Ξαβιέρ αποφασίζει να αφήσει την μπλε μεριά του Μέρσισαϊντ και να πάει στην κόκκινη, με το κόστος να ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ. Με το πορτογαλικό ποδόσφαιρο να ανεβαίνει συνεχώς, ο αγγλικός σύλλογος ξεχώρισε την περίπτωση του διεθνή αμυντικού για την ενίσχυση της θέσης του δεξιού μπακ.

Μπορεί να έμεινε για μία ολόκληρη σεζόν αλλά ποτέ δεν επιβεβαίωσε την ποιότητά του. Μέτρησε συνολικά δύο γκολ και μία ασίστ σε διάστημα 21 συμμετοχών και τον χειμώνα του 2004, μπήκε στο αεροπλάνο για την Τουρκία και την Γαλατάσαραι με την μορφή δανεισμού. Μάλιστα, δεν γύρισε ποτέ στο Νησί, αφού όταν έληξε ο δανεισμό του, πήρε ελεύθερη μεταγραφή για το Ανόβερο.

Ραούλ Μειρέλες

Ένας εκκεντρικός χαρακτήρας που δεν έκανε την διαφορά. Ο Ραούλ Μεϊρέλες αποκτήθηκε με σκοπό να αντικαταστήσει τον Χαβιέ Μασέρανο. Η περίπτωσή του, είχε πολλές προσδοκίες, λόγω της επιτυχημένης εξαετής παρουσία του στην Πόρτο, όμως το φινάλε μόνο παραμυθένιο δεν ήταν.

Με την συμπλήρωση της πρώτης του χρονιάς, ο 27χρονος τότε, μέσος, αποχώρησε με προορισμό την Τσέλσι. Μπορεί να έκανε μία ολοκληρωμένη σεζόν με 44 συμμετοχές και απολογισμό πέντε γκολ και έξι ασίστ, ωστόσο δεν κάλυψε με επιτυχία το κενό του Μασεράνο. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που αντάλλαξε… «σπόντες» με την Λίβερπουλ.

Ζοάο Κάρλος Τεσέιρα

Ένα ταλέντο που δεν έπιασε ποτέ. Ο Ζοάο Κάρλος Τεσέιρα είδε την Λίβερπουλ να βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει σε ηλικία μόλις 18 ετών. Μπορεί να μην είχε εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα, όμως στους «κόκκινους» πίστευαν ότι στο μέλλον, θα ήταν ένας από αυτούς που θα ξεχώριζαν.

Παραχωρήθηκε δανεικός σε Μπρέντφορντ και Μπράιτον προτού πάρει τις ευκαιρίες του στην ομάδα του Μέρσισαϊντ. Μέτρησε οκτώ παρουσίες δίχως να αφήσει θετικές εντυπώσεις ενώ στο παλμάρε του είχε μόλις ένα τέρμα. Έπειτα από την συμπλήρωση μίας τετραετίας, ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα του και πήρε ελεύθερη μεταγραφή στην Πόρτο.

Τιάγκο Ιλόρι

Μία ακόμα επένδυση από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Ο Τιάγκο Ιλόρι θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Πορτογαλίας και η Λίβερπουλ έβλεπε στο πρόσωπό του, τον επόμενο ηγέτη της άμυνας. Με το κόστος της μεταγραφής του να αγγίζει τα 7,5 εκατ. ευρώ, παρότι ήταν μόλις 20 ετών, ο ενθουσιασμός στις τάξεις των «κόκκινων» ήταν μεγάλος.

Η εξέλιξη, όμως, δεν ήταν η αναμενόμενη. Ένας ακόμη Πορτογάλος φαινόταν να μην μπορεί να στεριώσει στο Άνφιλντ. Δόθηκε δανεικός σε Γρανάδα, Μπορντό και Άστον Βίλα πριν πουληθεί στην Ρέντινγκ έπειτα από μία πενταετία. Μέσα σε αυτό το διάστημα είχε μόλις τρεις παρουσίες και 287’ λεπτά συμμετοχής. Πλέον, ανήκει στο δυναμικό της ομάδας που τον ανέδειξε, της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας.

Ραφαέλ Καμάτσο

Μπορεί στις ακαδημίες της Λίβερπουλ να είναι το next big thing της ομάδας, όμως αποφάσισε να επαναπατριστεί. Ο Ραφαέλ Καμάτσο άφησε την Πορτογαλία σε ηλικία 13 ετών για το «μαγικό» ταξίδι της Αγγλίας. Αρχικά πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι και στην συνέχεια ενσωματώθηκε στην Λίβερπουλ. Το ταλέντο του 20χρονου εξτρέμ, έκανε τους ανθρώπους της ομάδας να τρίβουν τα χέρια τους.

Όμως, ακόμα έγινε ακόμα ένας Πορτογάλος που δεν τα κατάφερε στο Λίβερπουλ. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2019, πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην Πορτογαλία και στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, έναντι πέντε εκατ. ευρώ. Ο ταλαντούχος άσος πρόλαβε να αγωνιστεί δύο φορές με την πρώτη ομάδα ενώ με την Κ23 ήταν εκπληκτικός. Συνολικά, μέτρησε 18 παραστάσεις με απολογισμό οκτώ γκολ και πέντε ασίστ.

Ζότα ο… 6ος

Και φτάνουμε στην μεταγραφή του Ντιόγο Ζότα. Ενός ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε από την Γουλβς πριν από τρία καλοκαίρια (αρχικά ως δανεικός και μετά ως μεταγραφή) και κατάφερε να αποδείξει ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει την διαφορά. Κατάφερε να βρει 44 φορές δίχτυα ενώ μοίρασε και 19 ασίστ σε διάστημα 131 συμμετοχών, αυξάνοντας κατακόρυφα την χρηματιστηριακή του αξία.

Η απόδειξη σε αυτό, είναι το γεγονός ότι το 2018 που μετακόμισε στο Νησί, κόστιζε 14 εκατ. ευρώ και οι πρωταθλητές Αγγλίας, χρειάστηκε να βγάλουν από τα ταμεία τους το ποσό των 50 εκατ. ευρώ με τον Χούβερ αντάλλαγμα. Ο 23χρονος διεθνής γίνεται ο 6ος Πορτογάλος που θα αγωνιστεί στους «κόκκινους» και θέλει να γίνει ο πρώτος από την χώρα του, που πετυχαίνει με την φανέλα τους.

Η Λίβερπουλ μπορεί να μην μπήκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, όμως έδειξε ότι η φιλοσοφία της είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους. Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει κρατήσει τον «κόρμο», πρόσθεσε το γρανάζι που του έλειπε (Τιάγκο) και έχει τον Πορτογάλο εξτρέμ ως μία πολύ αξιόπιστη λύση στην τριάδα των Μανέ-Φιρμίνο-Σαλάχ. Ο Ντιόγο Ζότα, όμως, δεν θέλει απλά να «στριμωχτεί» αλλά να καταφέρει να λύσει αυτή την «κατάρα» των Πορτογάλων στην Λίβερπουλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ