Πέντε χρόνια… you’ll never «Klopp» alone (pics & vids)

Πέντε χρόνια… you’ll never «Klopp» alone (pics & vids)

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εξελίχθηκε στο πιο υπέροχο ταξίδι. Ο Γιούργκεν Κλοπ κλείνει σήμερα πέντε χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Λίβερπουλ και το «10» σας θυμίζει τις πέντε κορυφαίες του στιγμές στο Μέρσισαϊντ.

Ήταν 8 Οκτωβρίου του 2015, όταν η Λίβερπουλ αποφασίζει να προσλάβει τον Γιούργκεν Κλοπ για την τεχνική της ηγεσία. Μία πρόσληψη που κανείς δεν περίμενε, ότι θα εξελισσόταν στο πιο όμορφο ταξίδι των «κόκκινων» στον 21ο αιώνα. Μετά από πέντε χρόνια, όλοι έχουν καταλάβει γιατί αυτή η απόφαση εκείνου του Φθινοπώρου, άλλαξε την ιστορία σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του ποδοσφαίρου. Αυτές είναι οι πέντε στιγμές που Γερμανού τεχνικού που έκαναν την Λίβερπουλ, την κορυφαία ομάδα του πλανήτη.

Το τηλεφώνημα που έκανε την διαφορά

Ο Γερμανός τεχνικός είχε αποκαλύψει πως εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε διακοπές. Ο ίδιος δεν ήθελε να μιλήσει για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, για αυτό δεν σήκωνε το τηλέφωνο στον μανατζέρ του. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Ήμουν εντελώς σε διάθεση διακοπών. Ήμασταν στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, με την οικογένεια, και τα δύο παιδιά μας. Στην πραγματικότητα, δεν έλαβα πολλές τηλεφωνικές κλήσεις εκείνη την εποχή, ήταν σαν: Έλα, μην με ενοχλείς».

Ωστόσο, ένα τηλεφώνημα ήταν αυτό που θα άλλαζε τόσο την καριέρα του, όσο και την ιστορία σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας. Ο εκπρόσωπός του, τού αποκαλύπτει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Λίβερπουλ. Ο Γερμανός τεχνικός δεν απάντησε κατευθείαν, καθώς ήθελε να πάρει την έγκριση της οικογένειας του.

Το ομόφωνο «ναι» από όλους ήταν το έναυσμα για το ξεκίνημα ενός νέου ταξιδιού για τον 53χρονο κόουτς. Ο ίδιος, βάζει την υπογραφή του και η Λίβερπουλ ανακοινώνει την πρόσληψή του στις 8 Οκτωβρίου του 2015.

Το χειροκρότημα προς την εξέδρα..

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε οι παλιοί. Το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση του Κλοπ. Η πρώτη σεζόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ονειρική, αλλά ήταν οι βάσεις για αυτό που θα ακολουθούσε. Ο έμπειρος προπονητής μπήκε κατευθείαν στα «βαθιά» και προσπάθησε να ισορροπήσει ένα ρόστερ που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που σκεφτόταν αλλά και με τον τρόπο παιχνιδιού που έψαχνε.

Στις πρώτες εβδομάδες υπήρξαν σημαντικές νίκες (κόντρα σε Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι) αλλά και απαγορευτικές ήττες (από Κρίσταλ Πάλας εντός). Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση σε όλο το Νησί και σήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων, ήταν στο ματς με τη Γουέστ Μπρομ. Οι «κόκκινοι» σκοράρουν με τον Οριζί στο 96ο λεπτό και ισοφαρίζουν το ματς σε 2-2. Η εμφάνιση ήταν τραγική, όμως ο Κλοπ παίρνει όλους τους παίκτες από το χέρι και τους ζητάει να πάνε να… πανηγυρίσουν με τους οπαδούς της ομάδας.

Μάλιστα, τους ζήτησε να κάνουν το γνωστό «όλε» μπροστά από την εξέδρα. Μία κίνηση που γίνεται έπειτα από μία μεγάλη νίκη ή κατάκτηση, αλλά για τον Γερμανό τεχνικό, το γεγονός ότι η ομάδα δεν έχασε και το πάλεψε, ήταν αρκετό για μία τέτοια ενέργεια. Όμως, σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες. Μάλιστα, οι φίλοι των αντιπάλων της Λίβερπουλ βρήκαν την ευκαιρία να… τρολάρουν.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία κόντρα στη πρώην…

Ήταν Απρίλιος του 2016 και η Λίβερπουλ έχει φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Europa League. Απέναντί της, η πρώην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το πρώτο παιχνίδι στην Γερμανία, έληξε με 1-1 και έδινε ελπίδες πρόκρισης στους «κόκκινους».

Όμως, στην Αγγλία, μέχρι το 66ο λεπτό, το σκορ ήταν 3-1 υπέρ των Γερμανών (!). Η πρόκριση φαινόταν να είναι χαμένη, μέχρι που η ομάδα του Μέρσισαϊντ έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία. Με τα τέρματα των Κοουτίνιο και Σακό, έφεραν το ματς στα ίσια και στο 91ο λεπτό, ο Ντέγιαν Λόβρεν ολοκλήρωσε το 4-3, δίνοντας την πρόκριση στον αγγλικό σύλλογο. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Κλοπ ήταν γεγονός και, ουσιαστικά, τότε κέρδισε για τα καλά την εμπιστοσύνη της ομάδας.

Η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης

Το 2018/19, η Λίβερπουλ μπορεί να έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν συνέβη το ίδιο και με το Champions League. Οι «κόκκινοι» μπορεί να χρειάστηκαν να κερδίσουν τη Νάπολι στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων για να πάρουν την πρόκριση, όμως η συνέχεια ήταν ονειρική. Πέρασαν σαν «σίφουνας» από τις Μπάγερν Μονάχου και Πόρτο, πριν φτάσουν στα ημιτελικά, κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι.

Η ήττα με 3-0 στο παιχνίδι της Ισπανίας, έσβηνε τα όνειρα για παρουσία στον μεγάλο τελικό. Όπως και με τη Ντόρτμουντ τότε, έτσι και τώρα με τους «μπλαουγκράνα», η Λίβερπουλ έκανε το απίθανο. Με ένα τρομερό «ξέσπασμα» στο δεύτερο ημίχρονο, ανέτρεψε το σκορ και με το ευρύ 4-0, πήρε την μεγάλη πρόκριση στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Εκεί, με αντίπαλο την Τότεναμ, κέρδισε με 2-0, επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 14 χρόνια και τον τελικό της Κωνσταντινούπολης και πανηγύρισε την έκτη κατάκτηση του Champions League στην ιστορία της. Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε μπει ήδη στις καρδιές των οπαδών της ομάδας.

Πρωτάθλημα μετά από… 30 χρόνια!

Την επόμενη χρονιά, ο στόχος της ομάδας ήταν ένας. Η κορυφή της Premier League μετά από 30 χρόνια απουσίας. Ο Γιούργκεν Κλοπ και οι παίκτες του, ήταν αποφασισμένοι να τα καταφέρουν. Το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς διέλυσαν κάθε ρεκόρ που βρήκαν στο διάβα τους. Το μεγαλύτερο, ήταν αυτό της στιγμιαίας διαφοράς από τον δεύτερο.

Συγκεκριμένα, η απόσταση από την Μάντσεστερ Σίτι στην 26η αγωνιστική, ήταν 25 βαθμούς διαφορά (!), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ακόμα, η Λίβερπουλ έκανε την πιο γρήγορη κατάκτηση της Premier League καθώς είχε εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο, επτά αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν. Ένα τρόπαιο που προστέθηκε στο μουσείο των «κόκκινων» μετά από 30 χρόνια και ήταν ο πρώτος από τότε που μετονομάστηκε το πρωτάθλημα.

Οι εξωπραγματικοί αριθμοί του

Εκτός από τις ιστορίες, υπάρχουν και οι αριθμοί του Γερμανού τεχνικού, οι οποίοι… ζαλίζουν. Συγκεκριμένα, ο 53χρονος κόουτς μετράει 270 παιχνίδια στον πάγκο του αγγλικού συλλόγου, με απολογισμό 165 νίκες, 57 ισοπαλίες και 48 ήττες σε 1827 μέρες παρουσίας.

Ακόμα, εκτός από το πρωτάθλημα Αγγλίας και το Champions League, έχει πανηγυρίσει το UEFA Super Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως η αξία της ομάδα έχει φτάσει το 1,7 δις ευρώ χάρη σε εκείνον, σύμφωνα με την transfermarkt.

Στην επέτειο των πέντε χρόνων της παρουσίας του Γερμανού τεχνικού στη Λίβερπουλ, μπορεί όλες αυτές οι διακρίσεις και τα ρεκόρ, να έχουν την σημασία τους, όμως αυτός ο προπονητής έκανε και κάτι ακόμα. Ο Γιούργκεν Κλοπ επανέφερε τα χαμόγελα στους οπαδούς των «κόκκινων» και μετέτρεψε την ομάδα στην καλύτερη του κόσμου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ