Τζακ Γκρίλις : Η ποδοσφαιρική όαση με το «10» (pics & vids)

Τζακ Γκρίλις : Η ποδοσφαιρική όαση με το «10» (pics & vids)

Λάθη που παραλίγο να καταστρέψουν μία ολόκληρη καριέρα και η ποδοσφαιρική αλητεία που θυμίζει δεκαετία '90. Ο Τζακ Γκρίλις αναγεννήθηκε μέσα από τις «στάχτες» του, έχει γίνει πραγματικός ηγέτης της Άστον Βίλα και το «10» σας εξηγεί γιατί θα γράψει ιστορία.

«Έχει ταλέντο, αλλά πρέπει να καλλιεργηθεί με τον σωστό τρόπο» είχε αναφέρει ο Πολ Λάμπερτς για τον ποδοσφαιριστή που μόλις είχε προωθήσει στην πρώτη ομάδα. Λίγες εβδομάδες μετά, ετοίμαζε βαλίτσες για τον πρώτο του δανεισμό και έτοιμος να βγάλει αληθινά τα λόγια του Βρετανού προπονητή.

Ο Τζακ Γκρίλις έχει μετατραπεί σε ηγέτης της φετινής Άστον Βίλα, έχει αναγεννήσει την καριέρα του και με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο, οδηγεί τους «χωριάτες» προς το θαύμα. Από τον δανεισμό που άλλαξε την ζωή του, στις «σειρήνες» που θα κατέστρεφαν την καριέρα του και η απόφαση να… ωριμάσει. Ένα σύγχρονο «10αρι» με αλητεία… δεκαετίας ’90.

Η οικογενειακή απώλεια, το ποδόσφαιρο και η άγνωστη ιστορία!

Γεννημένος στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1995, ο Τζακ Γκρίλις ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά που έκανε η οικογένειά του ενώ οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Ιρλανδία. Ωστόσο, σύντομα τα αδέρφια έγιναν δύο. Τον Απρίλιο του 2000, ο, μόλις εννέα μηνών αδερφός του, φεύγει από την ζωή εντελώς ξαφνικά, βυθίζοντας στο πένθος το περιβάλλον του μικρού Τζακ.

Ο νεαρός Βρετανός, δύο χρόνια αργότερα, αποφασίζει να ξεκινήσει ποδόσφαιρο. Οι γονείς του επιλέγουν την ακαδημία της Άστον Βίλα και έπειτα από τα δοκιμαστικά που έκανε ο ταλαντούχος άσος, γίνεται δεκτός από τους «χωριάτες». Βέβαια, οι δικοί του δεν ήταν ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις του στο σχολείο, με τον ίδιο να δείχνει πως το άθλημα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του.

Προσπάθησαν να τον πείσουν να μην ασχολείται τόσο με το ποδόσφαιρο, χωρίς επιτυχία. Την ίδια ώρα, άπαντες στην Άστον Βίλα ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με την απόδοση του νεαρού. Όταν ήταν 7 ετών, κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο, ωστόσο, το μετάλλιο που κέρδισε, αποφάσισε να το κάνει… δωρεά στο σχολείο του. Ο λόγος ήταν ο χαμένος του αδερφός. Η κίνηση αυτή συγκίνησε άπαντες και έτσι δημιουργήθηκε το «Keelan Daniel Grealish Memorial Cup» προς τιμήν του.

Το είδωλο και η τρομερή εξέλιξη!

Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και ο Γκρίλις είχε το δικό του πρότυπο. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν έκρυβε την αγάπη του για τον Πολ Μέρσον. Πρόκειται για τον Άγγλο επιθετικό που έμεινε για τέσσερα χρόνια (1999-2003) στους «χωριάτες» και αγωνίστηκε σε 101 ματς. Ο Βρετανός ταλαντούχος άσος ήθελε πολύ να μοιάσει στον Μέρσον και δεν ήταν λίγες οι φορές που τον συναντούσε στις εγκαταστάσεις που μοιραζόντουσαν.

Όσο για την δική του πορεία στις ακαδημίες, η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή. Το ταλέντο του νεαρού άσου ξεχείλιζε και αποτελούσε δικαιολογημένα ένα από τα κορυφαία wonderkid των νέων. Μάλιστα, η κατάκτηση του NextGen Series το 2012/13, είχε εκείνον ως ένας από τους πρωταγωνιστές και η κλήση του στην πρώτη ομάδα δεν θα αργούσε παρά το νεαρό της ηλικίας του.

Ο δανεισμός που άλλαξε τα πάντα και η μεγάλη στιγμή!

Η ποιότητά του και οι επιδόσεις που είχε, έκαναν τους ανθρώπους της ομάδας να τον στείλουν ως δανεικό στη Νοτς Κάουντι της τρίτης κατηγορίας. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είδε αυτή την κίνηση περισσότερο ως μία μεγάλη ευκαιρία παρά σαν μία απόρριψη. Γνώριζε για το ταλέντο του και ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην αγγλική ομάδα μέσα στα χρόνια.

Πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια, πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις και ολοκληρώνει την θητεία του με 5 τέρματα και επτά ασίστ σε σύνολο 39 συμμετοχών σε όλες τις διοργανώσεις. Ο προπονητής της Άστον Βίλα, Πολ Λάμπερτς έχει καταλάβει πως ο Βρετανός άσος είναι έτοιμος να εκπληρώσει ένα από τα μεγάλα του όνειρα. Είχε γίνει ένας πραγματικός άντρας με προσωπικότητα.

Στην επιστροφή του στους «χωριάτες», κάνει το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Ήταν 7 Μαϊου του 2014, όταν ο 18χρονος Γκρίλις μπαίνει ως αλλαγή στο παιχνίδι της Βίλα κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι. Η ήττα με 4-0 δεν επηρεάζει καθόλου την χαρά που νιώθει ο νεαρός άσος, ο οποίος μόλις είχε φορέσει για πρώτη φορά την φανέλα των ανδρών μετά από 13 χρόνια παρουσίας στον σύλλογο.

Το ματς της καριέρας του!

Πολλά παιχνίδια στην καριέρα του μπορεί να χαρακτηριστούν ως βαρόμετρα, ωστόσο ένα έχει χαραχθεί στην μνήμη του 25χρονου μεσοεπιθετικού. Αυτό κόντρα στη Λίβερπουλ, στο πλαίσιο των ημιτελικών του FA Cup το 2015. Η Άστον Βίλα κερδίζει με 2-1 και ο Γκρίλις πραγματοποιεί μία μοναδική εμφάνιση, μοιράζοντας και μία ασίστ. Οι «χωριάτες» προκρίθηκαν στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 2000, ωστόσο εκεί, ηττήθηκαν με 4-0 από την Άρσεναλ.

Το αξιοσημείωτο στον ταλαντούχο άσο, είναι πως μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής. Συγκεκριμένα, είχε παίξει τόσο ως αριστερό και δεξί εξτρέμ, όσο και ως μεσοεπιθετικός ενώ όπου ήταν αναγκαίο βοήθαγε σαν αριστερό μπακ (!).

Το ρεσιτάλ που έδωσε… άνοδο!

Όσο πέρναγαν τα χρόνια, ο 25χρονος άσος αναπτυσσόταν όλο και περισσότερο και είχε καθιερωθεί, πλέον, στα βασικά πλάνα της πρώτης ομάδας. Ακόμα και ένας βαρύς τραυματισμός, που τον άφησε για μεγάλο διάστημα εκτός, δεν τον εμπόδισε από το να συνεχίσει να δουλεύει και να αποτελεί πρωταγωνιστής της Βίλα.

Εκεί, όμως, που απέδειξε ότι είναι γεννημένος ηγέτης, ήταν την σεζόν 2018/19. Ήταν μόλις 23 ετών, όταν η ομάδα έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία και ο μεγάλος στόχος, ήταν η επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια. Ο Βρετανός μεσοεπιθετικός πήρε τον σύλλογο από το… χεράκι και με απολογισμό έξι τέρματα και οκτώ ασίστ σε 36 συμμετοχές, πανηγύρισε την επιστροφή της ομάδας του, στη Premier League.

Το ενδιαφέρον που τον… αποσυντόνισε

Το ταλέντο του έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη και το ίδιο καλοκαίρι, αρκετές ομάδες προσπάθησαν να τον αποκτήσουν. Εκείνη, ωστόσο, που συνεχίζει το σήριαλ μέχρι και σήμερα, ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν επηρεάσει αρκετά τον ποδοσφαιριστή με τα ποσά και τις προτάσεις που του έκαναν, ωστόσο η Άστον Βίλα δεν ήθελε να χάσει τον αρχηγό της.

Ο νεαρός γλυκάθηκε από την πρόταση και έκανε τα πάντα για να πάρει την πολυπόθητη μεταγραφή. Με το μυαλό σε αυτό, όλη η χρονιά κύλησε σε μέτρια επίπεδα. Ευτυχώς, αυτό δεν συνδυάστηκε με υποβιβασμό, καθώς την τελευταία αγωνιστική, οι «χωριάτες» παρέμειναν στην κατηγορία. Μάλιστα, παρά τα όσα έγιναν, εκείνος ήταν που με γκολ του κόντρα στη Γούεστ Χαμ, κράτησε την Βίλα στη Premier League.

Η αλλαγή του διακόπτη…

Η φετινή χρονιά, άρχισε με άλλον αέρα. Ο αγγλικός σύλλογος μπήκε αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα καμώματα της περσινής σεζόν και η συζήτηση με τον προπονητή Ντιν Σμίθ, άλλαξαν τα… μυαλά του Γκρίλις. Ο 25χρονος άσος ανανέωσε μέχρι το 2025 και έχει μπει τρομερά στη νέα σεζόν και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς του.

Ήδη έχει στο παλμάρε του πέντε τέρματα και έξι ασίστ σε συνολικά οκτώ παρουσίες ενώ κόντρα στη Λίβερπουλ, εκτός από το γεγονός ότι η ομάδα του θριάμβευσε με 7-2 (!), ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με δύο γκολ και τρεις ασίστ. Η μετάλλαξη της Άστον Βίλα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνον. Η αναγέννηση του φαίνεται και στις πρώτες του συμμετοχές ως διεθνής με την Αγγλία. Σε τρία παιχνίδια έχει μοιράσει δύο ασίστ και αποδεικνύει ότι δικαίως, είναι ο επόμενος ηγέτης των «λιονταριών».

Η επιστροφή στην πραγματικότητα και η απόφαση να σταματήσει να ακούει τις σειρήνες, του επέτρεψαν να σώσει την καριέρα του. Ο Τζακ Γκρίλις έχει κάνει πολλά λάθη. Τιμωρήθηκε με άμεσο και έμμεσο τρόπο, στην προσπάθεια του να φτάσει στην κορυφή γρήγορα. Όμως το μυαλό του λειτούργησε την κατάλληλη στιγμή και φέτος το καταλαβαίνει. Η ποδοσφαιρική αλητεία του, αγγίζει τον απόλυτο ρομαντισμό του αθλήματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ