Μπόντο Γκλιμτ :  Η πιο… «παγωμένη» πρωταθλήτρια της Ευρώπης (pics & vids)

Μπόντο Γκλιμτ : Η πιο… «παγωμένη» πρωταθλήτρια της Ευρώπης (pics & vids)

Επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία το 2017, ένα χρόνο αργότερα έφτασε μία «ανάσα» από υποβιβασμό και φέτος είναι στην κορυφή. Η Μπόντο Γκλιμτ έγινε η βορειότερη πρωταθλήτρια της Ευρώπης, έφτιαξε τον δικό της «μύθο» και το to10.gr σας συστήνει τη Λέστερ της… Νορβηγίας.

«Mετά τους αγώνες, ποτέ στην ομάδα δεν σχολιάζουν τα αποτελέσματα, αλλά μόνο την απόδοση. Ίσως είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας», ήταν τα λόγια του Όριαν Μπεργκ με το μετάλλιο του πρωταθλητή κρεμασμένο στο λαιμό του. Πάντα πίσω από μία επιτυχημένη συνταγή, κρύβεται ένα ξεχωριστό συστατικό, που την μετατρέπει σε μοναδική.

Η Μπόντο Γκλιμτ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Νορβηγίας για πρώτη φορά στα 104 χρόνια ιστορίας της. Ανέβηκε από την δεύτερη κατηγορία, πάλεψε για την παραμονή, αναπτύχθηκε σε όλα τα επίπεδα και πλέον, αποτελεί την βορειότερη πρωταθλήτρια στην Ευρώπη. Αυτή είναι η «παγωμένη» Λέστερ.

Από την κόλαση στον παράδεισο…

Μπορεί η Μπόντο Γκλιμτ να κατέκτησε μαθηματικά το πρωτάθλημα από την 25η αγωνιστική (από τις συνολικά 30), ωστόσο δύο χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Την ίδια περίοδο, το 2018, η ομάδα πάλευε για την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία, χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται πόσα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε 24 μήνες.

Ωστόσο, το απίθανο της υπόθεσης είναι να πάμε τον χρόνο, μία ακόμα σεζόν πίσω. Το 2017, οι «βόρειοι» προσπαθούσαν βρεθούν στις θέσεις που οδηγούσαν στην… άνοδο στην Eliteserien. Η επιστροφή τους, ήταν η ελπίδα που έψαχνε η πόλη των 55.000 κατοίκων. Γρήγορα αυτή η σπίθα «έσβησε» μετά την κακή πορεία του 2018, όμως αυτό, έμελλε γρήγορα να αλλάξει.

Μία ανεξήγητη επιτυχία!

Ο πρωτάθλημα της Νορβηγίας δεν είναι ανάμεσα στα κορυφαία και σίγουρα, δεν περιέχει ομάδες που μπορούν να κάνουν την… διαφορά έξω από αυτό. Ωστόσο, αυτός ο σύλλογος δεν ανήκει καν στην ελίτ της εγχώριας λίγκας. Ούτε το μπατζετ της δεν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες 16 ομάδες της κατηγορίας ενώ, το γεγονός ότι σε 104 χρόνια ιστορίας, δεν έχει ξαναφτάσει στην κορυφή του πρωταθλήματος, προκαλεί ένα ανεξήγητο φαινόμενο.

Η απάντηση που εν μέρη, μπορεί να λύσει αρκετές απορίες, είναι στο πρόσωπο του προπονητή. Ο Κέτιλ Κνούτσεν ήταν ο εκλεκτός της διοίκησης, τον Γενάρη του 2018 για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Με προϋπηρεσία ενός χρόνου ως βοηθός προπονητή, ο 49χρονος κόουτς έδειξε έτοιμος να πάρει για πρώτη φορά, τα ηνία επαγγελματικού συλλόγου. Αν και η πρώτη σεζόν κύλησε μέτρια, στη συνέχεια, με την εμπιστοσύνη του τεχνικού διευθυντή, Όριαν Μπεργκ, κατάφερε να κάνει την ανάκαμψη.

Εμπιστεύτηκε το νέο αίμα που στα μάτια του, έμοιαζε για το μέλλον της Νορβηγίας. Ταυτόχρονα, επέβαλλε με τον καλύτερο τρόπο την φιλοσοφία του, που ήταν να «κλείσουν» τα αυτιά τους σε βαθμολογίες και να κοιτάξουν την δική τους απόδοση. Μέσα σε μία σεζόν, από τον υποβιβασμό, η ομάδα έφτασε την 2η θέση, πίσω από την Μόλντε και με 54 βαθμούς. Οι βάσεις είχαν μπει. Όσο και αν υπήρχε η αίσθηση ότι το σύνολο του Κνούτσεν είναι «της μίας χρονιάς», η διάψευση ήρθε ένα χρόνο μετά.

Εξτρέμ για… φίλημα και φορ «πολυβόλο»!

Κάθε μονάδα των Νορβηγών έχει τον δικό του καθοριστικό ρόλο. Όμως, ο 49χρονος κόουτς νιώθει ευλογία με την επιθετική τριάδα που είχε στα χέρια του. Συγκεκριμένα, κανένας εκ των Γιενς Πίτερ Χάουγκε, Φιλίπ Ζινκερνάγκελ και Κάσπερ Γιάνκερ δεν ήταν γνωστοί στο ποδοσφαιρικό, μέχρι την αποθεωτική, φετινή χρονιά. Οι τρεις τους, είναι ο βασικός λόγος της κατάκτησης του πρωταθλήματος, δίχως ίχνος υπερβολής.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από τα 85 (!) γκολ σε 25 αγωνιστικές, οι τρεις άσοι έχουν σκοράρει τα 48. Με μία πιο αναλυτική ματιά, ο Γιάνκερ είναι στην κορυφή του πίνακα με 19 τέρματα, ο Ζινκερνάγκελ με 15 και ο, πλέον ποδοσφαιριστής της Μίλαν, Χάουγκε με 14. Αμφότεροι, δεν είναι πρωταγωνιστές μόνο στα γκολ αλλά και στην δημιουργία τους, αφού έχουν στο παλμάρε τους συνολικά 38 ασίστ.

«Σπάει» κάθε ρεκόρ…

Η Μπόντο Γκλιμτ μπορεί να απολαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της κορυφή, όμως δεν της φτάνει μόνο αυτό. Τα ρεκόρ που είναι έτοιμη να καταρρίψει, την προσθέτουν στη λίστα με τις κορυφαίες ομάδες στα… χρονικά της χώρας. Αυτή την στιγμή, με πέντε αγωνιστικές να απομένουν, η «λάμψη» (όπως μεταφράζεται το Γκλιμτ) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 68 βαθμούς και στο +18 από την δεύτερη Μόλντε. Χρειάζεται μόλις τρεις για να ισοφαρίσει τους 71 που είναι και το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών που υπάρχει από το 2014.

Εκτός από αυτό, είναι μία «ανάσα» και από το ρεκόρ τερμάτων. Η Ρόζενμποργκ είχε πετύχει συνολικά 87 γκολ υπέρ, το 1997, όμως η Μπόντο έχει τραντάξει 85 φορές τα δίχτυα και απομένουν πέντε στροφές ακόμα. Τέλος, η ίδια ομάδα διατηρεί την μεγαλύτερη διαφορά από τον δεύτερο. Το 1995, ο νορβηγικός σύλλογος απείχε 15 βαθμούς ενώ η ομάδα του Κνούτσεν, είναι αυτή την στιγμή στο +18.

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο θαύματα. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που το άθλημα προσφέρει την μέγιστη συγκίνηση μέσα από τις αναμνήσεις που αφήνει. Η Λέστερ είναι το τελευταίο μεγάλο παράδειγμα, με την κατάκτηση της Premier League και εύκολα κάποιος μπορεί να παρομοιάσει τους Νορβηγούς με τις «αλεπούδες». Όμως, η διαφορά της Μπόντο Γκλιμτ, είναι πως, εκείνη, είναι η πιο παγωμένη πρωταθλήτρια της Ευρώπης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ