Τζαμάλ Μουσιάλα : Το «λιονταράκι» που αρχίζει να βρυχάται (pics & vids)

Τζαμάλ Μουσιάλα : Το «λιονταράκι» που αρχίζει να βρυχάται (pics & vids)

Το λαμπρό μέλλον της Μπάγερν Μονάχου, σε ένα όνομα. Ο Τζαμάλ Μουσιάλα μπορεί να μην έχει ενηλικιωθεί όμως έχει προλάβει να σπάσει κάθε ρεκόρ με τους «Βαυαρούς», κάνει την Τσέλσι να νοσταλγεί και το «10» σας εξηγεί...

«Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να τον καθοδηγήσουμε προσεκτικά ώστε να γίνει ακόμη καλύτερος», ήταν τα λόγια του Χάνσι Φλικ όταν αντίκρισε το ταλέντο και την ποιότητα ενός… 17χρονου με την πρώτη ομάδα. Μπορεί η Μπάγερν Μονάχου να έχει υπεροπλία στον άξονα, όμως αυτός ο έφηβος έκανε, κάνει και θα κάνει την διαφορά.

Ο Τζαμάλ Μουσιάλα πέρασε ως αλλαγή στο 25ο λεπτό, του ντέρμπι κορυφής κόντρα στη Λειψία, και μετά από πέντε λεπτά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γκουλάσκι, ισοφαρίζοντας για την Μπάγερν Μονάχου. Ένα από τα πολλά που έχει καταφέρει ο, μόλις 17 ετών μεσοεπιθετικός, ο οποίος αποφάσισε να απορρίψει το επαγγελματικό συμβόλαιο της Τσέλσι, να μην εκμεταλλευτεί τον τίτλο του κορυφαίου ταλέντου των ακαδημιών της και να γίνει «Βαυαρός». Η άγνοια κινδύνου της ηλικίας κάνει τους μόνιμους πρωταθλητές Γερμανίας να τρίβουν τα χέρια τους.

Η μετανάστευση και ο σκάουτερ που «τρελάθηκε»…

Ο Τζαμάλ Μουσιάλα γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2003 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και μεγάλωσε στην πόλη Φούλντα, κοντά στη Φρανκφούρτη. Ο πατέρας του ήταν Νιγηριανός με αγγλική υπηκοότητα ενώ η μητέρα του Γερμανίδα. Σε ηλικία επτά ετών, η οικογένεια του αποφασίζει να μεταναστεύσει στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Σαουθάμπτον. Εκεί έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, καθώς εντάχθηκε άμεσα στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας.

Μπορεί ο Μουσιάλα να ήταν αρκετά αδύνατος όμως έπαιρνε πολύ γρήγορα ύψος. Βέβαια, όλα αυτά έμοιαζαν λεπτομέρειες μπροστά στο ταλέντο που είχε με την μπάλα στα πόδια. Οι εξαιρετικές κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο, δεν άργησαν να προσελκύσουν διάφορους σκάουτερ. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γκρέιαμ Καστλ της Τσέλσι.

Ο Βρετανός σκάουτερ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το ταλέντο του νεαρού Τζαμάλ που αμέσως ζήτησε από την ομάδα του Λονδίνου να τον εντάξει στις ακαδημίες της. Η Τσέλσι άναψε το «πράσινο» φως, ο Καστλ έπεισε τον Μουσιάλα και το 2011, ο νεαρός άσος φόρεσε τα προπονητικά των «μπλε».

Ένα (ακόμα) ταλέντο που χάθηκε…

Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Οι άνθρωποι της Τσέλσι δεν πίστευαν ότι έχουν έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στα σπλάχνα τους και όλα έδειχναν ότι ο νεαρός θα έγραφε ιστορία με τον αγγλικό σύλλογο. Μέσα σε οκτώ χρόνια κατάφερε να προβιβαστεί σε όλες τις βαθμίδες των ακαδημιών και να φτάσει μέχρι την «πόρτα» της πρώτης ομάδας. Ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν απόλυτα ευχαριστημένος και ζήτησε να του γίνει πρόταση για επαγγελματικό συμβόλαιο.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο Άγγλος προπονητής που είχε εντυπωσιαστεί. Η Μπάγερν Μονάχου προσπάθησε να αντιγράψει την Μπορούσια Ντόρτμουντ με την περίπτωση Τζέιντον Σάντσο, ωστόσο η Τσέλσι δεν υπέκυψε στα 40 εκατ. ευρώ για τον Κάλουμ Χάντσον-Οντόι. Όμως, ο Τζαμάλ Μουσιάλα δεν άντεξε να αρνηθεί την πρόταση από μία εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Απορρίπτει το τριετές συμβόλαιο των «μπλε» και δίνει την θετική του απάντηση για την επιστροφή του στη Γερμανία.

Για πολλούς ήταν το κορυφαίο ταλέντο των ακαδημιών σε αυτή την οκταετία, όμως οι «Βαυαροί» είχαν κάνει την πιο δυνατή τους κίνηση, πείθοντας τον νεαρό Μουσιάλα. Ταυτόχρονα, το Brexit αλλά και η λυσμονιά της πατρίδας, έκαναν ακόμα πιο εύκολο το έργο των πρωταθλητών Ευρώπης. Έτσι, το καλοκαίρι του 2019, ο 16χρονος μεσοεπιθετικός παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής. Οι σκέψεις του ήταν εκατοντάδες και ο φόβος να το μετανιώσει, μεγάλωνε όλο και περισσότερο όσο βρισκόταν στο αεροπλάνο για το Μόναχο. Μέχρι που πάτησε το πόδι του εκεί.

Η πρώτη «ξενέρα», το πείσμα και η δικαίωση από Φλικ…

Όταν επαναπατρίστηκε, η Μπάγερν του εξήγησε πως θα ενσωματωθεί αρχικά στην Κ17 του συλλόγου. Ο έφηβος ποδοσφαιριστής δεν έδειξε χαρούμενος με αυτό, καθώς στην Τσέλσι, ήταν έτοιμος για το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Το πείσμα του, όμως, και η θέληση να πρωταγωνιστήσει ενεργοποιήθηκαν και συνδυάστηκαν με τον… κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, σχεδόν αμέσως ενσωματώθηκε στην Κ19, ωστόσο, λόγω της πανδημίας και το «φρένο» στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, μεταπήδησε στην Κ23, η οποία αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της χώρας.

Αξιοσημείωτο δε, πως στην Αγγλία είχε καθιερωθεί σαν φορ, όμως στη Γερμανία θεώρησαν πως η θέση του μεσοεπιθετικού, τού ταιριάζει καλύτερα. Στις 9 Ιουνίου σκοράρει δύο γκολ κόντρα στην Τσβικάου και γίνεται ο δεύτερος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Συνολικά μέτρησε 10 συμμετοχές και στην επανέναρξη της Bundesliga, ο Χάνσι Φλικ αντιλαμβάνεται ότι ο συγκεκριμένος νεαρός, δεν είναι όπως οι υπόλοιποι της ηλικίας του. Τον προωθεί στην πρώτη ομάδα και του δίνει το μήνυμα ότι η ώρα της παρθενικής του συμμετοχής έρχεται.

Δεν άφησε ρεκόρ για ρεκόρ!

Με την Μπάγερν Μονάχου να έχει εξασφαλίσει το 8ο συνεχόμενο πρωτάθλημα Γερμανίας, η Φράιμπουργκ γίνεται ο κατάλληλος αντίπαλος για την μεγαλύτερη στιγμή κάθε νεαρού αθλητή. Στο 88ο λεπτό, ο Γερμανός τεχνικός κάνει νόημα στον ανήλικο μέσο, εκείνος φοράει την φανέλα με το «42» στην πλάτη και παίρνει τη θέση του αρχηγού Τόμας Μίλερ. Έτσι, σε ηλικία 17 ετών και 115 ημερών, γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου που αγωνίζεται, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Πιέρ Εμίλ Χόιμπεργκ από το 2013.

Ο ταλαντούχος χαφ πετάει στον ουρανό και η καθιέρωσή του γίνεται όλο και μεγαλύτερη με την πρώτη ομάδα. Ωστόσο, ένα ακόμη «ραντεβού» με την ιστορία, τον περίμενε στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν η Μπάγερν Μονάχου φιλοξενούσε τη Σάλκε. Οι «Βαυαροί» είχαν στήσει πάρτι κόντρα στους «βασιλικούς μπλε» και ο νεαρός άσος πέρασε στον αγωνιστικό χώρο. Όχι για να προσθέσει ακόμη μία συμμετοχή αλλά για να κάνει την διαφορά.

Το πάθος του και ο τρόπος που έτρεχε στον άξονα παρότι το σκορ ήταν 7-0 (!), έδειχνε την αφοσίωσή του. Η βραδιά ολοκληρώθηκε όταν εκείνος διαμόρφωσε το τελικό 8-0, με δικό του τέρμα και έγινε ο νεότερος σκόρερ στα χρονικά του γερμανικού συλλόγου ξεπερνώντας τον Ρόκε Σάντα Κρουζ κατά 172 ημέρες. Από τότε, έχει σκοράρει άλλες δύο φορές και συνολικά μετράει 12 παρουσίες με την πρώτη ομάδα, με τελευταίο του τέρμα κόντρα στη Λειψία για το ντέρμπι κορυφής. Σε αυτό το ματς, ο Χάνσι Φλικ επέλεξε εκείνος να αντικαταστήσει τον Χάβι Μαρτίνεθ στο 25ο λεπτό (λόγω τραυματισμού), παρότι υπήρχε η επιλογή του Μαρκ Ρόκα και πέντε λεπτά αργότερα, ο νεαρός ισοφάρισε 1-1 (έληξε 3-3) για τους «Βαυαρούς».

Μία ζωή γεμάτη διλήμματα…

Οι αποφάσεις στην ζωή, πάντα έχουν αυτή την δεύτερη σκέψη που «φωνάζει» τι θα γινόταν αν διαλέγαμε την άλλη εναλλακτική. Πόσο μάλλον, όταν κάποιος δεν έχει κλείσει καν τα 18 του. Ο Τζαμάλ Μουσιάλα είχε από πολύ μικρή ηλικία να επιλέξει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Αυτό όμως διαμόρφωσε και τον σημερινό του χαρακτήρα, ο οποίος είναι «χρυσός» σύμφωνα με τους ανθρώπους της Μπάγερν. Το μεγαλύτερο δίλημμα που είχε και έχει ακόμα, είναι η επιλογή της εθνικής ομάδας.

Μπορεί να γεννήθηκε στη Γερμανία και να έχει αγωνιστεί με το εθνόσημό της στην Κ16, όμως έχει παίξει και με την φανέλα της Αγγλίας. Μάλιστα, με τα «λιοντάρια» έχει περισσότερες συμμετοχές ενώ τον Νοέμβριο που μας πέρασε, έκανε και το ντεμπούτο του με την Κ21, όπου παράλληλα σκόραρε. Βέβαια, η Γερμανία δεν θα αφήσει τόσο εύκολα τον νεαρό άσο και ο ίδιος θα χρειαστεί να μπει σε μία διαδικασία να επιλέξει ποιον θα εκπροσωπήσει. Μπορεί με την Αγγλία να έχει περισσότερες συμμετοχές, όμως τώρα βρίσκεται στη Γερμανία και στην Μπάγερν Μονάχου, οπότε τίποτα δεν είναι σίγουρο όσον αφορά την απόφαση. Βέβαια, η Αγγλία δείχνει να έχει το προβάδισμα.

Η ακαδημία της Τσέλσι μπορεί να μην έχει αναδειχθεί ως η καλύτερη στην Ευρώπη, ωστόσο τα ταλέντα που προωθεί είναι δεκάδες και αυτό φαίνεται μέσα στα χρόνια. Βέβαια, στους ανθρώπους του λονδρέζικου συλλόγου, αυτό μόνο μία γλυκόπικρη γεύση τους αφήνει, αφού τα βλέπουν να πρωταγωνιστούν με τα χρώματα άλλων ομάδων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Τζαμάλ Μουσιάλα, για τον οποίο οι «μπλε» το φυσάνε και δεν κρυώνει και η Μπάγερν Μονάχου ευλογεί που έχει στο ρόστερ της ένα πραγματικό «λιονταράκι» που έχει αρχίσει να βρυχάται…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ