Βασίλης Σπανούλης : Ο «Αυτοκράτορας» της Ευρώπης (vids)

Βασίλης Σπανούλης : Ο «Αυτοκράτορας» της Ευρώπης (vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βαλθεί να καταρρίψει ότι ρεκόρ υπάρχει και συνεχίζει να μας θυμίζει πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός για τον «Αυτοκράτορα» της Ευρώπης.

«Πόσο χρονών θα ήσουν αν δεν ήξερες πόσο χρονών είσαι;», είχε αναρωτηθεί κάποτε ο Αφροαμερικανός παίκτης του Μπέιζμπολ, Σατσέλ Πέιτζ, και ίσως αυτή θα ήταν μια εξαιρετική ερώτηση στην οποία θα έπρεπε να απαντήσει ο Βασίλης Σπανούλης.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες και τα πάντα, καθώς σε ηλικία 38 ετών συνεχίζει να μας αποδεικνύει ότι η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός και αυτό που μετράει είναι η δουλειά που έχει ρίξει στο σώμα του σε συνδυασμό με το πάθος και την αγάπη για το παιχνίδι.

Χθες (10/12) το βράδυ γίναμε για ακόμη μία φορά μάρτυρες στο ίδιο σκηνικό. Στο ίδιο έργο. Στην ίδια υπόθεση. Ο «Kill Bill» κατέρριψε ακόμα ένα ρεκόρ. Και τι ρεκόρ. Με τους 14 πόντους που σημείωσε απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα έφτασε τους 4.322 και έγραψε ιστορία αφού έγινε ο πρώτος σκόρερ σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Ευρωλίγκα.

Αυτό που έχει καταφέρει ο τεράστιος αυτός αθλητής είναι όχι μόνο να μην μας φαίνεται περίεργο που «σπάει όλα τα κοντέρ», αλλά να περιμένουμε ανυπομονησία το επόμενο μεγάλο επίτευγμα του.

Η πορεία του «V-Span» ανά τα χρόνια του στην Ευρώπη είναι λίγο-πολύ γνωστή, ωστόσο αν προσπαθήσει κάποιος να ανατρέξει σε όλα όσα έχει πετύχει τόσο σε συλλογικό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο τότε μάλλον θα χρειαστεί… παυσίπονο από τον πονοκέφαλο που θα τον πιάσει αφού η λίστα δεν είναι απλά εντυπωσιακή, είναι τρομακτική.

Θα προσπαθήσουμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες:

ΟΜΑΔΙΚΑ

Ξεκινάμε από τα ομαδικά επιτεύγματα του. Έχει κατακτήσει 3 φορές την Ευρωλίγκα (2009,2012, 2013) μία με τον Παναθηναϊκό και άλλες δύο με τον Ολυμπιακό. Παράλληλα με τους ερυθρόλευκους κατάκτησε και το Παγκόσμιο Συλλόγων το 2013 στη Βραζιλία.

Στα εν Ελλάδι, η τροπαιοθήκη του διαθέτει 7 Πρωταθλήματα Ελλάδος (2006, 2008, 2009, 2010, 2012, 2015, 2016), και 4 φορές το Κύπελλο (2006, 2008, 2009, 2011).

Φυσικά ανήκει στη «χρυσή γενιά» της Εθνικής Ελλάδος έχοντας κερδίσει 3 μετάλλια με το εθνόσημο στο στήθος. 1 χρυσό στο Eurobasket του 2005, 1 ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006 και 1 χάλκινο στο Eurobasket του 2009, είναι ο απολογισμός του με τα «γαλανόλευκα».

ΑΤΟΜΙΚΑ

Ένας παίκτης σαν τον Σπανούλη δεν θα μπορούσε να μην έχει σαρώσει τα ατομικά βραβεία. Ο «Kill Bill» λοιπόν έχει αναδειχθεί, 1 φορά ως ο Πολυτιμότερος παίκτης στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα, 3 φορές MVP σε Φάιναλ Φορ (όσα και τρόπαια έχει κατακτήσει) ένα επίτευγμα που μάλιστα είναι ο μοναδικός μαζί με τον Τόνι Κούκοτς που διαθέτουν τρία, ενώ κόμη, έχει μπει 8 φορές στις καλύτερες πεντάδες στην Ευρωλίγκα.

Ήταν 3 φορές MVP στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και 3 φορές MVP στους τελικούς. Παράλληλα έχει αναδειχθεί «Καλύτερος νέος παίκτης του Πρωταθλήματος», αλλά και «Πιο βελτιωμένος παίκτης του Πρωταθλήματος» το 2003 και το 2004 αντίστοιχα.

ΡΕΚΟΡ

Φτάνοντας στα ρεκόρ αυτού του απίθανου αθλητή καταλαβαίνουμε εύκολα τι παίκτης ήταν. Ξεκινάμε, φυσικά είναι πρώτος σκόρερ σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Ευρωλίγκα με 4.322 πόντους, πρώτος σε συνολικές ασίστ με 1.551, πρώτος σε Αξιολόγηση με 4088 πόντους και 12,17 μ.ο., πρώτος σε συνολικά εύστοχα σουτ εντός πεδιάς με 1.358.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι πρώτος σκόρερ στην Α1 κατηγορία με 5.500 πόντους, και πρώτος σε ασίστ αφού έχει μοιράσει συνολικά 2.167 τελικές πάσες.

Την καριέρα του θα την ζήλευαν πολλοί. Τα όσα έχει πετύχει ακόμα περισσότεροι. Ο Βασίλης Σπανούλης θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Να παίζει μπάσκετ και να μας… τιμά με την παρουσία του στα παρκέ.

Για αυτό καλό θα είναι να τον απολαύσουμε όσο ακόμα τον έχουμε και κάθε φορά που τον βλέπουμε να σκεφτόμαστε πως δεν είναι πλέον ο «Βασιλιάς» της Ευρώπης, αλλά ο «Αυτοκράτορας» της…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ