Το όραμα του Ντρεοσί: Παναθηναϊκός όπως… Ρεν

Το όραμα του Ντρεοσί: Παναθηναϊκός όπως… Ρεν

Περίπου ένα μήνα μετά την έλευσή του στην Ελλάδα, ο Πιέρ Ντρεοσί έχει σηκώσει μανίκια και ετοιμάζει τον Παναθηναϊκό της επόμενης ημέρας. Με στόχο; Να τον κάνει πιο... μοντέρνο. Και να τον επαναφέρει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Οχι μόνο αγωνιστικά.

Αμπντουλαγιέ Ντουκουρέ, ποδοσφαιριστής της Εβερτον. Τιεμουά Μπακαγιόκο, ποδοσφαιριστής της Τσέλσι. Ουσμάν Ντεμπελέ ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα. Εντουάρντ Μεντί, ποδοσφαιριστής της Τσέλσι. Τι σχέση έχουν όλοι οι παραπάνω; Είναι ποδοσφαιρικά… προϊόντα των καταπληκτικών ακαδημιών της Ρεν. Της γαλλικής ομάδας που αγωνίστηκε στο φετινό Champions League και που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ποδοσφαιρικής προόδου, στοχεύοντας έως και στην κορυφή της Γαλλίας.

Ελπίζει σε αυτό όχι μονάχα επειδή παράγει ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας. Αλλά γιατί έχει συγκεκριμένο πλάνο. Με αγορές, πωλήσεις, με τρομερό τμήμα σκάουτινγκ που ανακαλύπτει, αξιολογεί, εξελίσσει, πουλάει. Με λίγα λόγια… κινείται. Εχει και έναν δισεκατομμυριούχο στην κεφαλή. Τον κύριο Φρανσουά-Ανρί Πινό ο οποίος κληρονόμησε την Ρεν από τον πατέρα του Φρανσουά μαζί με την αμύθητη περιουσία της οικογένειας. Τι εστί Φρανσουά-Ανρί Πινό; Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας με 27 δις δολάρια περιουσία (27ος στον κόσμο), όντας πίσω μόνο από την ιδιοκτήτρια της L’ Oreal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μέγιερ (48,9 δις δολάρια).

Δεν σπαταλά αλόγιστα τα χρήματά του. Αλλά είναι η εγγύηση πως το μέλλον του συλλόγου θα είναι ασφαλές. Και… ψήθηκε να ασχοληθεί περισσότερο με την ομάδα (την είχε χαμηλά στις προτεραιότητές του σε σχέση με τις εταιρείες του), όταν εκείνη κατέκτησε πρόπερσι το Κύπελλο Γαλλίας, επικρατώντας στον τελικό επί της ζάμπλουτης και λαμπερής Παρί Σεν Ζερμέν. Παρεπιπτόντως, ο κύριος Πινό είναι γνωστός και στους fans του lifestyle. Παντρεμένος γαρ με τη Μεξικανή ηθοποιό, Σάλμα Χάγιεκ.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τον Παναθηναϊκό; Ο Πιέρ Ντρεοσί, νυν γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δούλεψε για 11 χρόνια στη Ρεν. Υπήρξε ο πιο έμπιστος άνθρωπος της οικογένειας Πινό. Και είχε ένα όραμα: μια Ρεν οικονομικά ανεξάρτητη που θα επιβίωνε κυρίως από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών της ακαδημίας ή φθηνά αποκτήματα. Μερικά χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον σύλλογο βλέπει εκείνο το όραμά του να παίρνει στο σήμερα σάρκα και οστά. Η Ρεν μπορεί να ζήσει και χωρίς τον πλούσιο ιδιοκτήτη της. Αρκεί να συνεχίσει την ίδια διαδικασία. Παραγωγή, εξέλιξη, πώληση.

Στο σήμερα λοιπόν. Ο Πιέρ Ντρεοσί έφτασε στην Ελλάδα και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό πριν από περίπου είκοσι μέρες. Και έχει ένα όραμα για τον σύλλογο. Καλά το μαντέψατε: να επιβιώνει παράγοντας ποδοσφαιριστές που θα φέρνουν επιτυχίες στον σύλλογο και θα πωλούνται ακριβά. Να κάνει μεταγραφές μέσω ενός δικτύου σκάουτινγκ που θα του επιτρέπει να βρίσκει παίκτες με μεγάλη μεταπωλητική αξία. Και να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να γίνει ανεξάρτητος οικονομικά, δίχως την ανάγκη κάποιου μεγαλοεπιχειρηματία.

Τι χρειάζεται για να έρθουν όλα αυτά; Η τεχνογνωσία, την οποία κουβαλά μαζί του ο Πιέρ Ντρεοσί. Ο χρόνος, που στην Ελλάδα συνήθως είναι… άγνωστη λέξη. Και μια ακόμα, ακόμα πιο άγνωστη. Η υπομονή. Στη Ρεν περίμεναν χρόνια σε μια διαδικασία εξέλιξης. Χωρίς να κατακτούν τίτλους, χωρίς να ανήκουν στην ποδοσφαιρική ελίτ της χώρας, χωρίς να κάνουν… θόρυβο. Αλλά δουλεύοντας νυχθημερόν. Και σήμερα απολαμβάνουν τους καρπούς. Διεκδικούν και κατακτούν τίτλους, αγωνίζονται στο Champions League, γίνονται πια ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για ταλέντα που ψάχνουν από κάπου να ξεκινήσουν, μα και για σπουδαίους ποδοσφαιριστές, που ψάχνουν να αγωνιστούν στα… αστέρια.

«Να με κρίνετε από τη δουλειά που έχω αφήσει πίσω μου φεύγοντας. Φεύγω με το αίσθημα ότι το έργο μου επιτελέστηκε. Είμαι περήφανος για το ρεκόρ μου. Ό,τι υποσχέθηκα, το έκανα. Η Παρί άλλαξε επίπεδο, από ερασιτεχνική ομάδα έγινε επαγγελματική και το προπονητικό κέντρο στο Ορλί, είναι το μεγαλύτερο εφόδιο για το μέλλον».

Αυτά είχε πει ο Πιέρ Ντρεοσί φεύγοντας τον περασμένο Γενάρη από την τελευταία του δουλειά. Ηταν στην Paris FC. Και εκεί αναμένουν να απολαύσουν τους καρπούς μιας πολύ κσλά δομημένης δουλειάς που έκανε ο νυν διευθυντής του Παναθηναϊκού. Το ίδιο θα θελήσει να κάνει κι εδώ. Οταν θα έρθει η στιγμή που θα αποχωρήσει, να έχει ανεβάσει τον Παναθηναϊκό επίπεδο. Να τον έχει επαναφέρει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι του ποδοσφαίρου. Ισχυρό αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Αρκεί να του αφήσουν χώρο, χρόνο και τα… κλειδιά του μαγαζιού.

Δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε πωλήσεις νεαρών

Τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει θέμα με τους Γιάννη Μπουζούκη και Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Δύο παιδιά από την ακαδημία του Παναθηναϊκού, δύο παιδιά που χαίρουν της εκτίμησης της διοίκησης. Με τον Μπουζούκη, μάλιστα, να θεωρείται βασικός τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Επί Μπόλονι οι ευκαιρίες και στους δύο είναι ελάχιστες και αυτό που διαρρέεται είναι πως οι δύο νεαροί… ψάχνονται για την επόμενη μέρα της καριέρας τους. Αν υπήρχε κάποιος άλλος άνθρωπος στην κορυφή της πυραμίδας του Παναθηναϊκού, δύσκολα θα συζητούσαμε για κάτι διαφορετικό πέραν του δανεισμού των παικτών. Ωστόσο με τον Ντρεοσί τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ο Γάλλος δεν θα διστάσει να πουλήσει τους παίκτες αν θεωρήσει πως οι προτάσεις είναι συμφέρουσες. Ή τουλάχιστον να εισηγηθεί και να υποστηρίξει σθεναρά πως τώρα είναι η ώρα να φύγουν. Δεν είναι, δηλαδή, της άποψης πως ένας παίκτης μπορεί σε 1-2 χρόνια να πουληθεί ακριβότερα. Διότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η αξία του να πέσει.

Γι’ αυτό δε θα προκαλέσει εντύπωση αν τελικά έρθουν προτάσεις, ο διευθυντής της ΠΑΕ να προχωρήσει και στην πώληση των ποδοσφαιριστών που πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν η next generation του συλλόγου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ