Τζέιμς Τάβερνιερ : Η «ψυχή» ενός επιθετικού εγκλωβισμένη σε σώμα μπακ (pics & vids)

Τζέιμς Τάβερνιερ : Η «ψυχή» ενός επιθετικού εγκλωβισμένη σε σώμα μπακ (pics & vids)

Επιδόσεις, που θα ζήλευαν και οι κορυφαίοι φορ και ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια του Στίβεν Τζέραρντ. Ο Τζέιμς Τάβερνιερ πραγματοποιεί μία ονειρική σεζόν, έφτασε τις 14 ασίστ, μετράει ήδη 17 γκολ παρότι είναι δεξί… μπακ και το «10» σας τον παρουσιάζει.

«Εμφανίζει εντυπωσιακές ηγετικές ικανότητες μέσα και έξω από το γήπεδο. Δίνει το παράδειγμα και οι επιδόσεις του είναι απλά ένα… μπόνους», είχε σχολιάσει ο Στίβεν Τζέραρντ. Ένας άνθρωπος που υπήρξε για πολλά χρόνια αρχηγός της Λίβερπουλ και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει η λέξη ηγέτης.

Ο Τζέιμς Τάβερνιερ δεν ξεχωρίζει μόνο επειδή τιμάει το περιβραχιόνιο στη Ρέιντζερς αλλά λόγω των εξωπραγματικών… επιδόσεων του. Μπορεί να είναι δεξί μπακ, όμως οι αριθμοί του δεν συνάπτουν με τη θέση που αγωνίζεται. Σε 29 συμμετοχές, έχει βρει 17 φορές δίχτυα (!) και μετράει 14 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Θυμίζει έναν συνδυασμό φορ και εξτρέμ, κάνει τα πάντα στο γήπεδο και οδηγεί του Σκωτσέζους στην επιστροφή τους στην κορυφή της χώρας. Από τους μόνιμους δανεισμούς, στην δική του λύτρωση…

Ο «πόθος» της Νιούκαστλ που ποτέ δεν επαληθεύτηκε…

Ο Τζέιμς Τάβερνιερ γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1991 στο Μπρέντφορντ της Αγγλίας. Αν και η τοπική ομάδα, ήταν η πρώτη στις επιλογές των γονιών του, εν τέλει η Λιντς έδειξε πόσο ήθελε τον μόλις 10 ετών ποδοσφαιριστή, με αποτέλεσμα να τον εντάξει στις ακαδημίες της. Έκλεισε επτά χρόνια παρουσίας, δείχνοντας ότι διαθέτει όλο το ταλέντο για να εξελιχθεί σε έναν ποδοσφαιριστή για την πρώτη ομάδα. Αξιοσημείωτο, πως όλα τα χρόνια έπαιζε ως εξτρέμ και για εκεί υπολογιζόταν, μέχρι να βρεθεί η Νιούκαστλ.

Οι «καρακάξες», το 2008 έμειναν άναυδοι από τον ανήλικο Τάβερνιερ και του έκαναν πρόταση για την Κ23 του συλλόγου τους. Με τη φιλοσοφία της ομάδας, να στηρίζεται στο μέλλον από τις ακαδημίες, ο Βρετανός άσος θεώρησε πως εκεί μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω, καθώς οι «καρακάξες» ήταν στη Premier League. Εκεί, οι άνθρωποι της ομάδας θεώρησαν πως ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής έχει περισσότερες δυνατότητες ως αμυντικός και όχι ως επιθετικός, με αποτέλεσμα να τον προσαρμόσουν εκεί. Η συνέχεια ήταν εφιαλτική. Ειδικά όταν ήρθε η στιγμή να προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα.

Οι δανεισμοί που «βύθισαν» την καριέρα του!

Μπορεί να έμεινε στη Νιούκαστλ μέχρι το 2014, όμως σημείωσε μόλις 10 συμμετοχές (!) σε όλες τις διοργανώσεις. Σχεδόν κανείς από τους φίλους του αγγλικού συλλόγου, δεν θυμάται τον Τάβερνιερ να αγωνίζεται στα χρώματά της ομάδας. Η πορεία του στην Αγγλία στιγματίστηκε από τους πολλούς δανεισμούς. Μετρήσε συνολικά έξι διαφορετικές ομάδες (!) χωρίς να καταφέρει να καθιερωθεί σε καμία.

Η ψυχολογία του αλλά και η καριέρα του, είχαν πάρει καθοδική πορεία και τίποτα δεν μπορούσε να το αλλάξει. Το καλοκαίρι του 2014, η Γουιγκάν δαπάνησε 100 χιλιάδες ευρώ για να του προσφέρει την πρώτη κανονική μεταγραφή της καριέρας του. Πριν από αυτό, είχε ακολουθήσει η καλύτερη σεζόν της πορείας του στους αγωνιστικούς χώρους, με τα χρώματα της Ρόδεραμ όπου μέτρησε 31 συμμετοχές με απολογισμό πέντε γκολ και έξι ασιστ. Εκεί μάλιστα, έδειξε και τα πρώτα δείγματα από το ταλέντο που είχε στις εκτελέσεις φάουλ.

Η «κατάρα» των δανεισμών, τον χτύπησε και εκεί. Με μόλις έξι μήνες παρουσία και 13 αγώνες, η Μπρίστολ Σίτι τον κάνει δικό της με ενοίκιο μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Στην επιστροφή του, ο αγγλικός σύλλογος τον ενημερώνει πως η Ρέιντζερς έχει κάνει πρόταση για την απόκτησή του. Μέσα σε λίγες μέρες, ο 26χρονος τότε αμυντικός, ετοίμασε βαλίτσες για Σκωτία.

Η απίστευτη μεταμόρφωση και η άνοδος…

Εκείνη τη σεζόν, η Ρέιντζερς ήταν στη δεύτερη κατηγορία της Σκωτίας. Η απόκτηση του Τάβερνιερ αποτελούσε μία έμπειρη επιλογή για το δεξί άκρο της άμυνας. Ο ίδιος κατάλαβε ότι μία τεράστια ευκαιρία για αναγέννηση της καριέρας του, ήταν μπροστά του. Εξελίσσεται σε έναν εκ των πρωταγωνιστών του συλλόγου και η ομάδα παίρνει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία ως πρωταθλήτρια. Εκείνος, με 15 γκολ και 23 ασίστ σε σύνολο 50 συμμετοχών (!) γίνεται αγαπημένος στην εξέδρα και το δικό του όνειρο, μόλις είχε ξεκινήσει. Όπως τον φώναζαν οι οπαδοί, ήταν ο «μπλε Καφού».

Η συμμετοχή του στο δύσκολο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας ήταν το δικό του στοίχημα, όμως η μέτρια πορεία της ομάδας αλλά και οι αλλαγές των προπονητών, δεν του επέτρεψαν να ξεχωρίσει. Μπορεί να έκανε δύο γεμάτες σεζόν 44 και 46 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις, όμως δεν πρόσφερε τίποτα παραπάνω, από όσα θα πρόσφερε ένα απλό μπακ.

Ο Τζέραρντ ήταν το δικό του… «λυτρωτής»

Καλοκαίρι του 2018. Ο Στίβεν Τζέραρντ αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ρέιντζερς και κάνει ντεμπούτο ως προπονητής. Ο επί σειρά ετών αρχηγός της Λίβερπουλ ξεχωρίζει αμέσως τον Τάβερνιερ. Βλέπει τις δυνατότητες του και τα χαρακτηριστικά του. Σαν «από μηχανής θεός» τον παίρνει από το χεράκι και εκτοξεύει στα ύψη την καριέρα του.

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού μπαίνει στο μπράτσο του, καθώς ο «Στίβι» τον θεωρεί ως τον κατάλληλο για να ηγηθεί την ομάδα στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κορυφή της Σκωτίας. Ταυτόχρονα, αλλάζει το σύστημα σε 4-3-3 όμως ο ρόλος του Άγγλου άσου δεν ήταν απλά ως δεξί μπακ αλλά ως ένα φουλ μπακ. Συγκεκριμένα, είχε όλη την πλευρά, ενεργοποιώντας όλα τα επιθετικά του χαρακτηριστικά που είχε από τότε που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο.

Το αποτέλεσμα φάνηκε στο φινάλε της πρώτης χρονιάς. Εκτός από το γεγονός ότι οι «προτεστάντες» τερμάτισαν στη δεύτερη θέση με 11 βαθμούς διαφορά από τη Σέλτικ, το μεγαλύτερο κέρδος ήταν ο έμπειρος αμυντικός. Σε συνολικά 57 αγώνες μέτρησε 17 γκολ και 20 ασίστ, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως η λάθος μεταχείριση ευθυνόταν για όλες αυτές τις αποτυχίες που είχε. Δεν ήταν απλά τα στατιστικά που θα ζήλευαν επιθετικοί κορυφαίου επιπέδου αλλά το μεγάλο στοίχημα που κέρδισε το περιβραχιόνιο μίας τόσο ιστορικής ομάδας, που τίμησε.

Σφραγίζει το όνομα του στην ιστορία…

Η σεζόν 2019/20 κύλησε περίεργα λόγω του κορωνοϊού όμως φέτος, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η Σκωτία ζει κάτι διαφορετικό. Βλέπει την απόλυτη κυριαρχία της Σέλτικ να αμφισβητείται έντονα και το ονοματεπώνυμο πίσω από αυτό, είναι του Τζέιμς Τάβερνιερ. Ο 29χρονος πολυθεσίτης πρωταγωνιστεί σε κάθε σημείο του γηπέδου και ηγείται έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας με απίστευτο τρόπο. Όσο για τους αριθμούς του, φαίνεται πως φέτος θα σπάσει κάθε προσωπικό ρεκόρ.

Μετά το χθεσινό (19/12) ματς κόντρα στη Μάδεργουελ, έφτασε τις 14 ασίστ σε 29 συμμετοχές σε όλες διοργανώσεις ενώ ταυτόχρονα έχει σκοράρει 17 γκολ. Κανείς δεν ξέρει που (και αν) θα σταματήσει. Παράλληλα, βρίσκεται στο 37% των 47 τερμάτων της ομάδας τη φετινή χρονιά και οδηγεί την κούρσα στον πίνακα των σκόρερ στο πρωτάθλημα (11).

Ο αγαπημένος του τρόπος να βρίσκει δίχτυα, ωστόσο, είναι οι απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Απίστευτη τεχνική που θα ζήλευαν κορυφαίοι εκτελεστές στημένων φάσεων. Βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στην επίθεση αλλά και στην άμυνα. Συγκεκριμένα, η Ρέιντζερς έχει δεχθεί μόλις πέντε γκολ στη Premiership και εκείνος είναι ο βασικός λόγος αυτού του επιτεύγματος, αφού στις 16 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, είχε συνολικά 35 επιτυχημένα τάκλιν (!).

Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξει τον βασικό της επιθετικό, περιμένει από εκείνον να σκοράρει αρκετά γκολ. Ο Στίβεν Τζέραρντ, αυτό το βρήκε σε έναν… αμυντικό, ο οποίος δεν αποτελεί απλά έναν ηγέτη του αγωνιστικού χώρου αλλά και έναν πολυθεσίτη που του λύνει τα χέρια. Ο Τζέιμς Τάβερνιερ βρήκε την «Ιθάκη» του στη Σκωτία, μεγαλουργεί με τη Ρέιντζερς και είναι έτοιμος να γράψει ιστορία. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό όμως, είναι ότι μέσα σε ένα μπακ υπάρχει η «ψυχή» ενός επιθετικού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ