Οταν ο «πρίγκιπας» Φραντσέσκολι… άφησε άυπνο τον Βάντσικ!

Οταν ο «πρίγκιπας» Φραντσέσκολι… άφησε άυπνο τον Βάντσικ!

Ο πρώην γκολκίπερ του Παναθηναϊκού θυμήθηκε το μαγικό γκολ του «El Principe», που έμεινε στην ιστορία της Ριβερ Πλέιτ και του παγκοσμίου ποδοσαίρου!

Στις 8 Φεβρουαρίου 1986 έλαβε χώρα ένα φιλικό διαφορετικό από τα άλλα. Ενα φιλικό που έμελλε να μείνει στην ιστορία για ένα από τα κορυφαία γκολ που έχουν μπει ποτέ. Από έναν εκ των πλέον χαρισματικών ποδοσφαιριστών που εμφανίστηκαν στο σπορ.

Η Εθνική Πολωνίας προετοιμαζόταν για τα τελικά του Μουντιάλ του 1986 και για να συναντήσει παρόμοιες συνθήκες με το Μεξικό, που θα φιλοξενούσε τη διοργάνωση, προγραμμάτισε φιλικά παιχνίδια στην Αργεντινή. Ενα εξ αυτών ήταν με τη Ρίβερ Πλέιτ. Του ανυπέρβλητου Ουρουγουανού, Εντσο Φραντσέσκολι.

Η μοίρα τα έφερε έτσι που στο δεύτερο ημίχρονο εκείνου του φιλικού αγώνα να αγωνιστεί ο Γιόζεφ Βάντσικ. Αν και 3ος γκολκίπερ της εθνικής Πολωνίας, ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού είχε την ατυχία να αντικαταστήσει τον Καζιμιέρσκι μετά το πρώτο 45λεπτο (1-1). Το τελικό 5-4 εξηγεί κάπως το θέμα της «ατυχίας», αλλά όχι ακριβώς. Εξηγούμαστε…

Μέχρι το 80′ η Πολωνοί προηγούνταν με 4-2 στο γήπεδο «Ciudad de Mar del Plata», μπροστά σε 30.000 έξαλλους οπαδούς της Ρίβερ. Και τότε ανέλαβε ο «El Principe» Φραντσέσκολι. Αρχικά (80′) «έφτιαξε» το γκολ του Σεντουριόν (3-4), μετά (83′) ισοφάρισε με δικό του γκολ. Και στο 88′ έκανε αυτό…

Το μαγικό ψαλιδάκι του παίκτη-σημαία στην ιστορία της Ρίβερ Πλέιτ αποτελεί έως και σήμερα ένα από τα κορυφαία γκολ που έχουν επιτευχθεί, με τους φίλους των «Μιγιονάριος» να το ψηφίζουν ως το ωραιότερο όλων των εποχών για την ομάδα τους. Αλλά αυτό το ονειρικό γκολ αποτέλεσε για πολύ καιρό… τον εφιάλτη του Βάντσικ. Ο οποίος δεν μπορούσε να ξεχάσει…

Μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της αργεντίνικης εφημερίδας «El Capital», αφού έξηγεί τι συνέβη στο παιχνίδι και χαρακτηρίζει τον Φραντσέσκολι ως τον καλύτερο παίκτη που αντιμετώπισε ποτέ, εν συνεχεία παραδέχεται πως: «Εκείνο το βράδυ δεν μπορούσε να κοιμηθώ. Ωστόσο πρέπει να ειπωθεί ότι ο Εντσο (Φραντσέσκολι) έδειξε όλη του την κλάση σε αυτό το γκολ). Ηταν μια μεγάλη εμπειρία για εμένα, καθώς ακόμη ήμουν πολύ νέος (22)».

Για την ιστορία, τα γκολ της Αργεντινής σε εκείνο το παιχνίδι είχαν πετύχει οι
Νορμπέρτο Αλόνσο (37′), Εντσο Φραντσέσκολι (51′, 83′, 88′) και Ραμόν Σεντουριόν (80′). Ενώ για τους Πολωνούς είχαν σκοράρει οι Ντάριους Τζιεκανόφσκι (40′, 53′), Ρομάν Βοϊτσίτσκι (67′) και Αντρέι Μπουνκόλ (73′).

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΟΥ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟΛΙ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ