Ρομπίνιο: Η… κατρακύλα του διαδόχου του Πελέ

Ρομπίνιο: Η… κατρακύλα του διαδόχου του Πελέ

Ο Ρόμπσον Ντε Σόουζα, γνωστός ως Ρομπίνιο, έμελλε να είναι ο «εκλεκτός» όταν ο θρυλικός Πελέ τον επέλεξε για διάδοχο του το 1999. Έπειτα από 22 χρόνια βρίσκεται μια ανάσα από τη φυλακή.

Ο Ρομπίνιο, ο… φυσικός κληρονόμος του Πελέ, ο πρωταθλητής Βραζιλιάς, Ισπανίας, Ιταλίας και Τουρκίας, το ίνδαλμα τουλάχιστον εκατομμυρίων παιδιών τόσο στην Βραζιλία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκεται σε μια τραγική φάση της ζωής του.

Στις 22 Ιανουαρίου 2013 κατηγορήθηκε μαζί με την παρέα του για τον βιασμό μιας 23χρονης Αλβανίδας σε πάρτι στο Μιλάνο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα ετών. Εκείνος άσκησε έφεση για να ανατρέψει την απόφαση, όμως αυτή απορρίφθηκε.

Πλέον, ο 37χρονος πρώην ποδοσφαιριστής των Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Μάντσεστερ Σίτι, Ατλέτικο Μινέιρο, Μπασάκσεχιρ και Σίβασπορ έχει διορία 45 ημερών για να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην Ιταλία. Ωστόσο, αναφέρεται ότι ούτε εκεί υπάρχουν πιθανότητες να δικαιωθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται με… το ένα πόδι στη φυλακή.

Πριν από αυτό όμως, υπάρχει μια διαδρομή που κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνάει. Πως ο μικρός Ρομπίνιο που λάτρευε τον Πελέ κλήθηκε από τον ίδιο να γίνει ο διάδοχος του; Πως ένα παιδί μεγαλωμένο σε μια από τις φτωχότερες παραγκουπόλεις κοντά στο Σάο Πάολο κατέληξε να υπογράφει συμβόλαια για υπέρογκα ποσά, κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα; Και φυσικά, πως… σκόρπισε αυτό το ζώντανο του όνειρο; Η ιστορία του Ρόμπσον Ντε Σόουζα έχει το ενδιαφέρον της.

Ο εκλεκτός του Πελέ

Ο Ρομπίνιο μεγάλωσε σε φτωχογειτονιά του Σάο Βισέντε. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός και η μητέρα του καθαρίστρια και μόλις μετά βίας εξασφάλιζαν τα προς το ζειν, ενώ ο μικρός Ρόμπσον έπαιζε όλη μέρα ποδόσφαιρο.

Μπορεί η πόλη που μεγάλωσε να είναι παραλιακή, όμως εκείνος δεν απέκτησε την τεχνική του παίζοντας στις παραλίες. Έπαιζε ποδόσφαιρο σάλας στους δρόμους, αλλά προτιμούσε τους κλειστούς χώρους ώστε να τελειοποιήσει την τρίπλα του.

Όντας 15 χρονών πήγε στις ακαδημίες της Σάντος. Το 1999 ο θρυλικός Πελέ έδωσε το παρών στην πρώτη ημέρα προπονήσεων των μικρών της βραζιλιάνικης ομάδας και ο μικρός Ρόμπσον του έκανε εντύπωση. Μάλιστα, είχε πει ότι για πρώτη φορά ποδοσφαιριστής του θυμίζει τον εαυτό του.

Ύστερα από 3 χρόνια υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Σάντος και την οδήγησε στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια. Η βραζιλιάνικη ομάδα είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα από τότε που είχε τον Πελέ στο ρόστερ της και ο διάδοχος του ήρθε να την επαναφέρει στους τίτλους.

Τα επόμενα χρόνια ήταν φανταστικά τόσο για εκείνον όσο και για τον σύλλογο. Το 2003 την οδήγησε στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, όμως ηττήθηκε από την Μπόκα Τζούνιορς, ενώ το 2004 κατέκτησε μαζί της ακόμη ένα πρωτάθλημα, καταγράφοντας 21 γκολ σε 37 συμμετοχές.

Τέλος καλό, όλα καλά

Εκεί που είχε γίνει αντικείμνεο συζήτησης σε όλα τα ΜΜΕ με τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποιούσε, έμελλε να περάσει μια προσωπική κρίση. Το Νοέμβριο του 2004 σε ένα οικογενειακό τραπέζι εισέβαλλαν δύο ένοπλοι σε ένα σπίτι και απήγαγαν τη μητέρα του.

Φυσικά αυτή η οικογενειακή περιπέτεια τον κράτησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης, όμως μέσα σε 6 εβδομάδες πληρώθηκαν τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς και η μητέρα του αφέθηκε ελεύθερη.

Μπορεί το πρόβλημα να λύθηκε άλλα αυτό το περιστατικό επηρέασε αρνητικά πολύ την απόδοση του στο γήπεδο. Ωστόσο, η Ρεάλ δε νοιάστηκε κάθολου για το κακό χρονικό διάστημα που είχε ο Βραζιλιάνος και δίνοντας το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2005 τον έκανε δικό της.

Στα 21 του ο Ρομπίνιο φόρεσε το νούμερο 10 στη «Βασίλισσα» του πλανήτη. Και με αυτό στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη κατέγραψε 8 γκολ στο πρωτάθλημα και άλλα 4 στο κύπελλο σε μια κακή χρονιά για τους «μερένχες».

Η έλευση του Φάμπιο Καπέλο στον πάγκο της ισπανικής ομάδας ήταν προβληματική για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος είχε αρχίσει να ασχολείται λιγότερο με την μπάλα και περισσότερο με την καλή ζωή, κάτι το οποίο τον έκανε να χάσει την εμπιστοσύνη του Ιταλού προπονητή και να μην πάρει πολλές συμμετοχές.

Ωστόσο, με 6 γκολ στο πρωτάθλημα και κάποιες καλές εμφανίσεις έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τη σεζόν 2007-08 όμως με προπονητή τον Μπερντ Σούστερ βρήκε πολύ περισσότερο χρόνο και έκανε εξαιρετική σεζόν σημειώνοντας 15 συνολικά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τρίτος σκόρερ της Ρεάλ και δεύτερος σε ασίστ κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά του.

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα…

Μετά από 3 σεζόν στη Μαδρίτη που συνδοεύτηκαν από 2 πρωταθλήματα, πολλά γκολ και εξαιρετικές εμφανίσεις ήρθε η ώρα για μετακόμιση. Το «διαζύγιο» του με την ισπανική ομάδα δεν πάρθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκεί που ήταν σχεδόν κλεισμένη η μεταγραφή του στην Τσέλσι τελευταία στιγμή παραχωρήθηκε στη Σίτι και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη μεταγραφή της νέας εποχής της αγγλικής ομάδας. Ωστόσο, αυτή η κίνηση αποτέλεσε ίσως και την αρχή του τέλους για τον Ρομπίνιο.

Η Σίτι μπορεί να είχε λεφτά τότε, αλλά δεν ήξερε που και πως να τα ξοδέψει. Αγόρασε κάποιους πρωτοκλασάτους παίκτες, όμως δεν επένδυσε σε προπονητή, κρατόντας τον Μαρκ Χιουζ. Ο Πελέ και ο πρόεδρος της Σάντος, Σούστερ, έγιναν έξαλλοι με την απόφαση του να πάει στους «πολίτες».

Τον κατηγόρησαν ότι δεν τον νοιάζει το ποδόσφαιρο, παρά μόνο τα χρήματα. Σε μια ομάδα όπως ήταν τότε η Μάντσεστερ Σίτι χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους τριγύρω του, ο Βραιζιλιάνος έχασε κάθε κίνητρο προσπάθειας.

Είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης στις κουτσομπολίστικες εφημερίδες για τις εξόδους του και για την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως του άρεσε πολύ η ζωή στην Αγγλία λόγω των πάρτι και των κλαμπ που συνήθιζε να πηγαίνει.

Μετά από μια σχετικά συμπαθητική πρώτη σεζόν, στη συνέχεια τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον Ρομπίνιο, καθώς υπέστη και έναν σοβαρό τραυματισμό. Αυτό τον έκανε ανεπιθύμητο μέσα σε ένα χρόνο και είχε ως αποτέλεσμα τον δανεισμό του στη Σάντος.

Η τελευταία έκλαμψη στο Μιλάνο

Η Σάντος δεν είχε τα χρήματα ώστε να τον κρατήσει και έτσι έκατσε μόνο για ένα εξάμηνο. Φυσικά, όυτε η Σίτι τον ήθελε και αναγκάστηκε να τον πουλήσει στη Μίλαν με λιγότερα από τα μισά χρήματα που είχε ξοδέψει για να τον κάνει δικό της. Συγκεκριμένα, είχε καταβάλλει το ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσει και τον πούλησε για 21 εκατομμύρια.

Στους «ροσονέρι» ο Ρομπίνιο βρήκε μεγάλες προσωπικότητες. Αντρέα Πίρλο, Κλάρενς Ζέεντορφ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον Ροναλντίνιο στα τελειώματά του. Η πρώτη του σεζόν στην Ιταλία ήταν εξαιρετική, πέτυχε 14 τέρματα και έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι το τελευταίο της ιταλικής ομάδας (2010-11).

Αυτή όμως ήταν και η τελευταία καλή του χρονιά. Μια σειρά από συγκυρίες (τραυματισμοί, κακές εμφανίσεις, καθοδική πορεία της Μίλαν) τον έκαναν και στον ιταλικό σύλλογο ανεπιθύμητο. Ένας ακόμη δανεισμός στην Σάντος, ένα πέρασμα από την Κίνα, επιστροφή στην πατρίδια για ένα πρωτάθλημα με την Μινεϊράο και η μετακόμιση του στην Τουρκία για λογαριασμό της Σίβασπορ αρχικά και έπειτα της Μπασάκσεχιρ.

Το μεροκάματο να βγαίνει και… καλοπέραση

Ήταν τελικά ο διάδοχος του Πελέ; Επιβεβαίωσε το «μαύρο διαμάντι» που τον επέλεξε ανάμεσα σε τόσα άλλα ταλαντούχα παιδάκια; Φυσικά και όχι. Και το χειρότερο δεν είναι πως δεν κατάφερε ποτέ να γίνει, αλλά το γεγονός ότι δεν προσπάθησε.

Δεν είναι ότι δεν έπαιξε ποτέ καλά, τουναντίον. Είχε κάποιες καταπληκτικές σεζόν, κατέκτησε τίτλους, υπήρξε πρωταγωνιστής σε μεγάλες ομάδες αλλά ήταν… ολιγαρκής. Δεν προσπάθησε ποτέ να κάνει το κάτι παραπάνω. Ενώ είχε τις δυνατότητες, αρκέστηκε στο να κάνει απλά το χόμπι του επάγγελμα και να βγάζει τα λεφτά του.

Πουλούσε το όνομα που έχτισε από τα 18 του, έβαζε τα υπέρογκα ποσά στην τσέπη του και ζούσε τη ζωή του, δείχνοντας αντιεπαγγελματισμό από πολύ νεαρή ηλικία. Θα μπορούσε να είχε γίνει παράδειγμα προς μίμηση για κάθε πιτσιρικά και κατέληξε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Τα μπλεξίματα και η καταδίκη

Τα πάρτι στη Βραζιλία, στα οποία φρόντιζε να δίνει παρών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, γινόντουσαν συχνά θέματα σε κουτσομπολίστικα περιοδικά και συνοδευόντουσαν με φήμες για σεξουαλικά σκάνδαλα.

Μάλιστα, το 2009 κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση σε ένα κλαμπ του Λιντς, όμως όντας παντρεμένος με τον παιδικό του έρωτα και έχοντας γίνει πατέρας τα αρνήθηκε όλα κατηγορηματικά και η αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία εναντίον του.

Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά στην Ιταλία τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Συγκεκριμένα, το 2013 ο Ρομπίνιο καταδικάστηκε μαζί με την παρέα του για τον βιασμό μιας 23χρονης Αλβανίδας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 9 ετών.

Όταν έγινε η καταδίκη εκείνος ήταν στην πατρίδα του και δεν παρουσιάστηκε στη δίκη, με αποτέλεσμα να αποφύγει τη φυλάκιση, καθώς η Βραζιλία δεν έχει αντίστοιχη συμφωνία έκδοσης με την Ιταλία. Έτσι, βρήκε την ευκαιρία να μεταγραφεί στην Τουρκία μέχρι να τελεσιδικήσει σε δεύτερο βαθμό η απόφαση.

Ωστόσο, έφτασε η στιγμή που κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ο Βραζιλιάνος. Στη συνέχεια το τριμελές Εφετείο του Μιλάνο απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει και πλέον οι Αρχές μπορούν να προχωρήσουν στη σύλληψή του, καθώς εκδόθηκε διεθνές ένταλμα.

Το μόνο που μπορεί να τον σώσει τώρα είναι η έφεση κατά της απόφασης στο ακυρωτικό δικαστήριο (τρίτος και ανώτατος βαθμός της ιταλικής δικαιοσύνης) εντός 45 ημερών, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ του εξωτερικού αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανο. Κάτι το οποίο σημαίνει πως ο άλλοτε σταρ των Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται μια ανάσα από τη φυλακή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ