Mάικλ Τζόρνταν : Ο μύθος του μπάσκετ γίνεται 55

Mάικλ Τζόρνταν : Ο μύθος του μπάσκετ γίνεται 55

O Mάικλ Τζόρνταν γίνεται σήμερα 55 ετών και ολόκληρο το μπάσκετ γιορτάζει μαζί με τον κορυφαίο παίκτη που πάτησε ποτέ σε παρκέ.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1963 γεννήθηκε ο Μάικλ Τζόρνταν στο Μπρούκλιν κι ήταν γραφτό να γίνει ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο νεαρός τότε Τζόρνταν, αναπτύσσει από μικρή ηλικία το ανταγωνιστικό του ταλέντο στα σπορ, θέλοντας πάντα να κερδίζει όποιον αγώνα κι αν έπαιζε.

Γεγονός που θα κάνει βέβαια αργότερα τον πατέρα του, Τζέιμς, να σχολιάσει: «Αυτό που έχει είναι ένα πρόβλημα ανταγωνισμού. Λες και γεννήθηκε με αυτό. Ο άνθρωπος που προσπαθεί να υπερβεί περισσότερο στη ζωή του είναι ο εαυτός του».

Ο Τζόρνταν γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα το 1981 και σύντομα γίνεται αναπόσπαστο μέλος της κολεγιακής ομάδας μπάσκετ. Με τη συμβολή του, η ομάδα κερδίζει το Κολεγιακό Πρωτάθλημα NCAA το 1982, με τον Τζόρνταν να σκοράρει το τελευταίο και νικητήριο καλάθι κόντρα στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν. Ο δαιμόνιος πιτσιρικάς ξεχώρισε και τις επόμενες χρονιές, κατακτώντας τον τίτλο «Παίκτης της Χρονιάς» στο Πρωτάθλημα NCAA και το 1983 και το 1984.

Image result for michael jordan north carolina

Ο Τζόρνταν εγκαταλείπει το κολέγιο για να παίξει στη μεγάλη κατηγορία! Ήδη στα ντραφτ των Σικάγο Μπουλς, σύντομα θα αποδείξει την αξία του στον αγωνιστικό χώρο: με μέσο όρο 28,2 πόντους στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα, συντελεί καθοριστικά στην έξοδο της ομάδας στα playoffs. Για τις επιδόσεις του, θα λάβει το βραβείο «NBA Rookie of the Year Award» και θα επιλεγεί για το All-Star Game της χρονιάς.

Στη συνέχεια έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ κι άφησε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην έννοια «σύγχρονο μπάσκετ», οι «πτήσεις» του τον οδήγησαν στις παρυφές του χαρακτηρισμού «υπεράνθρωπος». Είναι ο πλέον πολυβραβευμένος παίκτης του ΝΒΑ, το αστέρι πρώτου μεγέθους κατέκτησε κυριολεκτικά τα πάντα: 5 τίτλους πολυτιμότερου παίκτη στην κανονική σεζόν και 3 τίτλους πολυτιμότερου παίκτη σε All-Star Game! Είναι αυτός που έφερε τους Σικάγο Μπουλς στο προσκήνιο κι αυτός που με τη βοήθεια του απίστευτου ταλέντου του βοήθησε τους ταύρους να κατακτήσουν έξι πρωταθλήματα.

Image result for michael jordan champion

Και είναι βέβαια και τα αξεπέραστα ρεκόρ του στο ΝΒΑ που τον εκτινάσσουν στην απόλυτη κορυφή: με 30,1 πόντους κατά μέσο όρο στην καριέρα του (41 πόντους σε τελικούς) και 10 τίτλους πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα (1987-93, 1996-98, με τους 7 συνεχόμενους!), ο MJ σκόραρε το νούμερο-φόβητρο για κάθε αντίπαλο των 32.292 πόντων στην καριέρα του.

Αυτά που έκανε στο μπάσκετ και για το μπάσκετ δεν έχουν όμοιό τους και θα χρειαζόμασταν τόνους μελάνι για να απαριθμήσουμε μόνο τα ρεκόρ του! Πέρα από επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και ολυμπιακός αθλητής, ο Τζόρνταν είναι ωστόσο και πετυχημένος επιχειρηματίας, ενώ έχει κάνει και το πέρασμά του από τον κινηματογράφο.

Σήμερα, είναι ο ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς έχοντας αποχωρήσει από τα παρκέ σε ηλικία 38 ετών. Υπάρχουν δεκάδες ημερομηνίες-ορόσημα στην καριέρα του «Air». Αξίζει να θυμηθούμε κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα.

Image result for michael jordan hornets

Οι 10 καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Τζόρνταν, όπως αποτυπώθηκαν από τον αρθρογράφο του ESPN, Σκουπ Τζάκσον:

10 17 Απριλίου 1986: Το πρώτο ματς του πρώτου γύρου των πλέιφ οφ απέναντι στους Μπόστον Σέλτικ. Το παιχνίδι πριν το περίφημο ματς των 63 πόντων. Σκόραρε 49 πόντους, κάνοντας στην ουσία καλύτερη συνολική εμφάνιση από ότι στο επόμενο που σημείωσε 63

26 Οκτωβρίου 1984: Το πρώτο του επαγγελματικό ματς, απέναντι στους Γουάσινγκτον Μπούλετς. Σημείωσε μόλις 16 πόντους, αλλά δοκίμασε ένα κάρφωμα από την μπέιζλαϊν μπροστά στους Τζεφ Ρούλανδ και Ρικ Μάχορν, στο οποίο έδωσε ένα δείγμα για το τι ακολουθεί…

28 Μαρτίου 1990: Το παιχνίδι των 69 πόντων απέναντι στο Κλίβελαντ. Μόνο δύο καρφώματα… Επίσης, είχε 18 ριμπάουντ και έξι ασίστ.

7 18 Μαρτίου 1995: Το πρώτο του παιχνίδι στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν μετά την επιστροφή του. Δύο παιχνίδια αργότερα, στις 25 Μαρτίου, πέτυχε το νικητήριο καλάθι απέναντι στην Ατλάντα και ξέσπασε κοπανώντας το παρκέ.

7 Φεβρουαρίου 1988 Το Αll Star Game στο Σικάγο. 40 πόντοι και MVP, ενώ την προηγούμενη μέρα κέρδισε τον Ντομινίκ Γουίλκινς στον διαγωνισμό καρφωμάτων.

5 12 Ιουνίου 1996: Το τέταρτο παιχνίδι της σειράς των τελικών απέναντι στους Σιάτλ Σούπερσονικς. Το ματς που έμεινε στην ιστορία ως fear factor game. Έμεινε μόνο 9 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και σκόραρε μόνο 23 πόντους. Μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του.

4 (ισοπαλία) 21 Νοεμβρίου 1986: Το ματς απέναντι στους Νιου Γιορκ Νικς, στο οποίο σημείωσε τους τελευταίους 18 πόντους των Μπουλς, συμπεριλαμβανόμενου και του νικητήριου καλαθιού.

26 Μαϊου 1997: Το τέταρτο παιχνίδι της σειράς των τελικών της Ανατολικής περιφέρειας απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ. Είχε μόλις 9 πόντους μέχρι το τέταρτο δεκάλεπτο, έχοντας 1 στα 22 σουτ και έχοντας αστοχήσει στις πρώτες του 15 προσπάθειες. Πέτυχε 20 πόντους στην τελευταία περίοδο και παραλίγο να οδηγήσει του Μπουλς στη νίκη.

3 16 Νοεμβρίου 1988: Απέναντι στον Τσαρλς Μπάρκλεϊ και τους Σίξερς. Πετυχαίνει 52 πόντους και χάνει μόλις πέντε σουτ, ενώ ο Σερ σημειώνει 42 πόντους. Μία από τις καλύτερες μάχες στην καριέρα του Τζόρνταν, η οποία ενίσχυσε τη φιλία των δύο παικτών και τον αλληλοσεβασμό τους.

7 Μαϊου 1989: Το πέμπτο ματς του πρώτου γύρου των πλέι οφ απέναντι στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Απλά… το σουτ!

1 11 Ιουνίου 1997: Το πέμπτο παιχνίδι των τελικών του ΝΒΑ απέναντι στους Γιούτα Τζαζ. Εμπύρετος, με πόνους και συνεχείς εμετούς, δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του πριν το ματς. Πέτυχε 38 πόντους, στην πιο δραματική εμφάνιση της καριέρας του.

Image result for michael jordan

Ο Μάικλ Τζόρνταν σε αριθμούς:

Πρωταθλήματα στο ΝΒΑ: 6 (1991-93, 1996-98)
Κορυφαίος σκόρερ του πρωταθλήματος: 10 φορές  (1986-93, 1996-98)
MVP της χρονιάς: 5 φορές
MVP τελικών: 6 φορές (1991-93, 1996-98)
Καλύτερος αμυντικός: 1 φορά
Συμμετοχές σε All Star Game: 11 φορές
Ολυμπιονίκης: 2 φορές (1984, 1992)
Ρεκόρ πόντων: 69 το 1990 στον αγώνα με το Κλίβελαντ
Μέσος όρος πόντων: 30,1

Δείτε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές του:

https://www.youtube.com/watch?v=N8nzxZsZAHM

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ