Εθνική Ελλάδος : Κόντρα στο παρελθόν της με την Ισπανία (Vids, Pics)

Εθνική Ελλάδος : Κόντρα στο παρελθόν της με την Ισπανία (Vids, Pics)

Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει απόψε (21:45) την Ισπανία και to10.gr θυμάται τις 10 προηγούμενες φορές που αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνάντησε τη «φούρια ρόχα».

Η Εθνική μας ομάδα ρίχνεται στη «μάχη» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κάνει πρεμιέρα στην Ισπανία, κόντρα στη «φούρια ρόχα» που είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κοντράρεται με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε που αποτελεί μια από τις πιο κυρίαρχες εθνικές ομάδες. Ένα σύνολο όμως που δεν θυμίζει και δεν έχει τη λάμψη του παρελθόντος, αλλά που είναι καλοδουλεμένο και που αν δεν το προσέξει ο αντίπαλος θα τον «σκοτώσει». Όπως συνέβη πριν μερικούς μήνες απέναντι στην Γερμανία με την 6αρα των Ισπανών.

Με αφορμή την κόντρα της Εθνικής μας ομάδας με την Ισπανία, to10.gr θυμάται τις προηγούμενες 10 συναντήσεις με τους Ίβηρες σε όλες τις διοργανώσεις. Από το μακρινό 1970 και την ήττα σε φιλικό, μέχρι φυσικά το έπος του Euro του 2004, όπου η Ελλάδα «τρέλανε» όλο τον κόσμο, μέχρι και το πιο πρόσφατο παιχνίδι αυτό του 2008, η Εθνική μας έχει την προϊστορία κατά της, αφού μετράει μόλις μια νίκη. Μια νίκη όμως που ισούται με όλες της Ισπανίας, αφού είναι αυτή που την έστειλε το 2003 στην τελική φάση του Euro κι εν συνεχεία στην κορυφή της Ευρώπης.

Στο σημερινό παιχνίδι για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, η χώρα μας καλείται να πάει κόντρα στην παράδοση και να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα εναντίων της πανίσχυρης «Ρόχας», που συνολικά έχει 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Αυτή του 2003.

Αναλυτικά οι προηγούμενες αναμετρήσεις:

Ισπανία – Ελλάδα 2-1 (1970, Φιλικό)

Η πρώτη συνάντηση των δύο χωρών, έγινε σε φιλικό επί δικτατορικού καθεστώτος και των δύο χωρών. Η Ελλάδα ταξίδεψε στη Σαραγόσα για να αντιμετωπίσει την Ισπανία, όμως η ήττα ήρθε σχετικά εύκολα. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Αραγκόν στο 22’ και ο Κούινι έκανε το 2-0. Το μόνο που κατάφερε η Ελλάδα, ήταν να μειώσει στο 87’ με τον Παπαϊωάννου.

Ελλάδα – Ισπανία 0-0 (1970, Φιλικό)

Αυτή την φορά τα δύο χουντικά κράτη, έδωσαν ραντεβού στην Θεσσαλονίκη. Οι 25 χιλιάδες κόσμου που βρέθηκαν στο Καυτανζόγλειο όμως δεν είχαν την τύχη να απολαύσουν κάποιο γκολ, αφού το παιχνίδι έληξε με σκορ 0-0.

Ελλάδα – Ισπανία 2-3 (1973, Πρ. Παγκ. Κυπέλλου 1974)

H πρώτη συνάντηση σε επίσημο παιχνίδι, έφερε την ήττα για την Εθνική Ελλάδος με 3-2. To πρώτο γκολ ανήκε στον Βαλντές (38’), όμως ο Κούδας έκανε το 1-1 στο δεύτερο ημίχρονο (54’). Η Ισπανία πήρε εκ νέου προβάδισμα με τον Κλάραμουντ (71’), ωστόσο και πάλι ο Δομάζος ισοφάρισε στο 82’. Τρία λεπτά αργότερα, ο σκόρερ του 1-0, κλείδωσε τη νίκη για τους φιλοξενούμενους.

Ισπανία – Ελλάδα 3-1 (1973, Πρ. Παγκ. Κυπέλλου 1974)

Η νέα συνάντηση με τους Ίβηρες, ήταν εφιαλτική για την χώρα μας. Ο Κλάραμουντ άνοιξε το σκορ στο 29’ και το γκολ της ισοφάρισης από τον Αντωνιάδη δεν ήταν αρκετό (37’). Μόλις δύο λεπτά αργότερα, ο Σόλ, έδωσε ξανά το προβάδισμα για την Εθνική του, ενώ το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στο 77’.

Ισπανία – Ελλάδα 3-1 (1986, Φιλικό)

Δεκατρία χρόνια αργότερα και στα δύο κράτη είχαν αλλάξει πολλά πράγματα. Εντούτοις το κομμάτι του ποδοσφαίρου, είχε ακριβώς το ίδιο σκορ με το προηγούμενο παιχνίδι. Σάλινας (35’), Φρανσίσκο (39’) και Μουνιόθ (80’), κατέστησαν πρακτικά άχρηστο το γκολ της μείωσης από τον Σκαρτάδο στο 90’.

Ελλάδα – Ισπανία 0-2 (2002, Πρ. Ευρωπ. Πρωταθλήματος 2004)

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 15 χρόνια για να ξαναβρεθούν οι δύο ομάδες. Το αρνητικό σερί δεν σταμάτησε όμως για την Ελλάδα, που ηττήθηκε για μία ακόμα φορά στα προκριματικά. Το τέλος όμως της συγκεκριμένης φάσης άφησε σε δεύτερη μοίρα την ήττα, αφού κάπου εκεί ξεκίνησε η αρχή του… έπους. Τα δύο τέρματα του αγώνα, ανήκαν στους Ραούλ (8΄),  Βαλερόν (76΄).

Ισπανία – Ελλάδα 0-1 (2003, Πρ. Ευρωπ. Πρωταθλήματος 2004)

Στο δρόμο για το «έπος» η «γαλανόλευκη» έστειλε το πρώτο της… σήμα κινδύνου για τους αντιπάλους, μέσα από την ρεβάνς στην Ισπανία. Ένα γκολ του Γιαννακόπουλου στο 45’, ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ομάδα του Ρεχάγκελ την πρώτη νίκη στα μεταξύ μας παιχνίδια και να ανοίξει τον δρόμο της πρόκρισης για το Euro.

Ελλάδα – Ισπανία 1-1 (2004, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα)

H κληρωτίδα, ξανάφερε τους Ισπανούς στο δρόμο του Ότο Ρεχάγκελ (o oποίος έστειλε το δικό του μήνυμα για την επανάσταση του 1821). Ο Γερμανός τεχνικός όμως, δεν τους έκανε ούτε αυτή την φορά την χάρη και το παιχνίδι ήρθε ισόπαλο με 1-1. Το τέλος των ομίλων βρήκε ισόβαθμα τίς δύο ομάδες, όμως η Εθνική Ελλάδος πέρασε λόγω του ότι είχε πετύχει περισσότερα γκολ.

Η τύχη βέβαια όπως φάνηκε ήταν με το μέρος της καθόλη την διάρκεια της διοργάνωσης, φτάνοντας τελικώς στο… θαύμα της κατάκτησης του Euro. Για την ιστορία, ο Μοριέντες άνοιξε το σκορ εκείνου του αγώνα στο 28’, αλλά ο Χαριστέας διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 66ο λεπτό.

Ελλάδα – Ισπανία 2-3 (2007, Φιλικό)

Η ήττα με σκορ 3-2 δεν ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του αγώνα, που πραγματοποιήθηκε στην Τούμπα. Ο κόσμος δεν μαζεύτηκε για να δει την πρωταθλήτρια του 2004 να χάνει από εκείνη, που, λίγους μήνες αργότερα, θα κατακτούσε το Euro 2008. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτέλεσε ορόσημο για το τέλος του Θοδωρή Ζαγοράκη, από την «επίσημη αγαπημένη».

Ελλάδα – Ισπανία 1-2 (2008, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα)

Και όπως η Εθνική Ελλάδος προσπέρασε την Ισπανία για να κατακτήσει το Euro του 2004, έτσι και η ομάδα του Λουίς Αραγκον αποφάσισε να αντιστρέψει τους ρόλους. Η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά με τον Άγγελο Χαριστέα (42’), όμως οι τυπικά φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Ντε Λα Ρεντ (61’) και τελικά ανέτρεψαν το σκορ με τον Γκουίθα (89’).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ