Ρόμπερτ Γουάντλοου : Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ψηλότερου ανθρώπου όλων των εποχών

Ρόμπερτ Γουάντλοου : Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ψηλότερου ανθρώπου όλων των εποχών

Ένας αιώνας συμπληρώθηκε από τη γέννηση του Ρόμπερτ Γουάντλοου, του ψηλότερου ανθρώπου στην ιστορία, επίσημα καταγεγραμμένου. Το 10.gr σας παρουσιάζει την ξεχωριστή ιστορία του «γίγαντα του Άλτον» που βίωνε τον κόσμο από τα 2,72μ.! Ποιος είναι ο ψηλότερος εν ζωή άνθρωπος, αλλά και η ψηλότερη Ελληνίδα όλων των εποχών.

Ένας αιώνας συμπληρώθηκε από τη γέννηση του Ρόμπερτ Γουάντλοου, του ψηλότερου ανθρώπου στην ιστορία της – σύγχρονης τουλάχιστον- ανθρωπότητας. Οταν ο «αγαθός γίγαντας» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 22 ετών, στις 15 Ιουλίου του 1940, αντίκριζε τον κόσμο από το ύψος των 2 μέτρων και 72 εκατοστών! Σύμφωνα λοιπόν με επίσημες μετρήσεις, μεταξύ των οποίων και του βιβλίου Γκίνες, ο Ρόμπερτ είναι ο ψηλότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ!

Έτσι γίγαντες του αθλητισμού, όπως οι Σακίλ Ο’ Νιλ, Γιάο Μινγκ και Αρβιντας Σαμπόνις, μοιάζουν… νάνοι μπροστά στον Ρόμπερτ Πέρσινγκ Γουάντλοου όπως ήταν το πλήρες του όνομα. Δυστυχώς λόγω της μικρής διάρκειας του βίου του, αλλά και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε στα τελευταία χρόνια της ζωής του, δεν κατάφερε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Αν και στο σχολείο είχε ασχοληθεί με το μπάσκετ (υπάρχει βίντεο στο οποίο καρφώνει για πλάκα), δεν γνωρίζουμε που θα μπορούσε να είχε φτάσει αν είχε καταφέρει να ασχοληθεί σε επαγγελματικό επίπεδο.

Δεν χρειάζονται λόγια…

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της ζωής του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και To10.gr σας την παρουσιάζει:

Ο λόγος της υπερανάπτυξης
Ο Ρόμπερτ γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1918 στο Άλτον του Ίλινοϊς. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά του Χάρολντ Γουάντλοου και της Αντι Τζόνσον. Τα πράγματα όσον αφορά την ανάπτυξη του ήταν απολύτως φυσιολογικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μια υπερτροφία όμως που παρουσιάστηκε σε κάποιον αδένα όμως άλλαξε τα πάντα στη ζωή του. Σε ηλικία μόλις 5 ετών, ο Ρόμπερτ ήταν ήδη 1,63μ., ενώ μόλις τρία χρόνια αργότερα είχε αγγίξει το 1,88μ. με το ύψος του να εκτοξεύεται στα 2,24μ., όταν έκλεισε τα 13!

Μάλιστα και τη στιγμή του θανάτου του το 1940 όντας πλέον 22 ετών, διαπίστωσαν οτι ο οργανισμός του θα συνέχιζε να ψηλώνει κι άλλο.

Ένα παπούτσι Νο 44-45, συγκρινόμενο με το παπούτσι του Γουάντλοου, μοιάζει πραγματικά παιδικό!

Ενας μορφωμένος και δραστήριος «γίγαντας»
Παρά την εμφανή διαφορετικότητά του, ο Ρόμπερτ ήταν ένα πολύ ενεργό, δραστήριο και «μέσα στη ζωή» παιδί. Εστω λοιπόν κι αν οι άλλοι τον αντιμετώπιζαν ως… αξιοθέατο, ως «τέρας» ή έστω ως κάτι διαφορετικό, αυτός δεν κλείστηκε στο σπίτι του να κλαίει τη μοίρα του. Αντιθέτως ήταν μέσα σε όλα και είχε όνειρα και φιλοδοξίες ώστε να πετύχει σε διάφορους τομείς της ζωής.

Πήγε κανονικά στο σχολείο του Άλτον, ενώ στη συνέχεια, το 1938, φοίτησε στο Shurtleff College σπουδάζοντας νομικά. Μάλιστα θέλοντας να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις του, τον επόμενο χρόνο έγινε δεκτός από το φημισμένο Grand Lodge of Illinois Α.F.& A.M. για την απόκτηση πτυχίου Μάστερ. Ο Ρόμπερτ ήταν ένα ιδιαίτερα φιλικό και ανοικτό παιδί, κάτι που τον έκανε δημοφιλή και αγαπητό. Προσπαθούσε να είναι ευγενικός με όλους, ωστόσο η διαφορετικότητά του τον έκανε να νιώθει άβολα αρκετές φορές. Κι αυτό καθώς όλοι ήθελαν να βγάλουν φωτογραφία του ή ακόμη και να μετρήσουν τους εαυτούς τους με εκείνον.

Περιοδείες με τσίρκο και διασημότητα
Πέρα από τις σπουδές του, το 1936 ο Ρόμπερτ Γουάντλοου είχε συμμετάσχει και σε περιοδείες με το φημισμένο εκείνο την εποχή τσίρκο των αδελφών Ρίνγκλινγκ. Φυσικά πάντοτε αποτελούσε το «αξιοθέατο» για το αδηφάγο κοινό που διψούσε να δει τον φημισμένο γίγαντα.

Να προσθέσουμε οτι ειδικά την εποχή εκείνη, ήταν εξαιρετικά δύσκολο για εκείνον να βρει ρουχα και κυρίως υποδήματα. Ετσι μια ειδικά εταιρεία παπουτσιών τον προμήθευε τζάμπα τα τεραστίων διαστάσεων υποδήματά του, αμερικανικού μεγέθους 40! Αρκεί να αναφέρουμε οτι το 15 αντιστοιχεί με 48-49 στην Ευρώπη! Πάντως να προσθέσουμε οτι σε αντάλλαγμα αυτή η εταιρεία ζητούσε από τον «αγαθό γίγαντα» να τη διαφημίζει και να την προμοτάρει στις δημόσιες εμφανίσεις του. Αλλωστε κάθε ζευγάρι κόστισε 100 δολάρια, διόλου ευκαταφρόνητο για τη δεκαετία του ’30 για την οποία αναφερόμαστε. Σε μια Αμερική που τότε βίωνε κρίση…

Ο κόσμος έδωσε μαζικό «παρών» στην κηδεία του, καθώς ήταν πολύ αγαπητός και δημοφιλής

Μόλυνση και θάνατος
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολα για τον Ρόμπερτ. Το ύψος του μεγάλωνε διαρκώς και παρά το νεαρό της ηλικίας του, από κάποια στιγμή κι έπειτα χρειαζόταν μπαστούνια για να στηριχτεί και να περπατήσει. Επιπλέον, ειδικά μεταλλικά στηρίγματα είχαν τοποθετηθεί στα πόδια του. Κι αυτό καθώς τα κόκαλά του άρχισαν να αποδυναμώνονται και να μην μπορούν να αντέξουν το τεράστιο κορμί του. Από αυτά τα μεταλλικά στηρίγματα, προκλήθηκε και μια μόλυνση στον αστράγαλο, η οποία δυστυχώς αποδείχθηκε μοιραία για τη ζωή του…

Οι γιατροί χρειάστηκε να του κάνουν άμεσα μετάγγιση αίματος και να τον υποβάλλουν σε χειρουργική επέμβαση. Για αρκετές ημέρες ταλαιπωρήθηκε από πυρετό και στις 15 Ιουλίου του 1940 άφησε την τελευταία του πνοή στο Μάνιστι του Μίσιγκαν. Ενα χρόνο πριν το θάνατο του όμως είχε καταφέρει να γράψει το όνομά του στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Με επίσημα στοιχεία πλέον είχε καταγραφεί ως ο ψηλότερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφήνοντας στην 2η θέση τον Τζον Ρόγκαν των 2,67μ. (1868-1905).

Λαοθάλασσα στην κηδεία του
Οπως αναφέρουμε και πιο πάνω, ο Ρόμπερτ ήταν εξαιρετικά αγαπητός και δημοφιλής, γι αυτό στο τελευταίο αντίο έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών! Είναι χαρακτηριστικό επίσης οτι το μήκος 3 μέτρων φέρετρό του ήταν ειδικά ενισχυμένο, ενώ για να τον μεταφέρουν χρειάστηκαν 12 άνθρωποι. Παρότι δεν ήταν υπέρβαρος, αλλά μάλλον αδύνατος για το ύψος τουτη στιγμή του θανάτου ζύγιζε 200 κιλά ενώ κάποια χρόνια νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 223.

Να σημειώσουμε οτι για αρκετό καιρό την ταφή του, η οικογένειά του φοβόταν μήπως ο τάφος του πέσει θύμα τυμβορύχων, για οικονομική εκμετάλλευση.

Τιμήθηκε δεόντως
Προς τιμήν του «αγαθού γίγαντα» στήθηκε από το 1986 άγαλμα φυσικών διαστάσεων στην College Avenue στο Άλτον όπου γεννήθηκε, ενώ απέναντι υπάρχει και φυσικό μουσείο με προσωπικά του αντικείμενα (παπούτσια, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα κ.α.). Ακόμη, σε κοντινή περιοχή έχει μεταφερθεί και το δύο δωματίων σπίτι όπου διέμενε με την οικογένεια και τα αφέλφια του. Επίσης αγάλματά του υπάρχουν σε διάφορα μέρη, όπως π.χ. στην Κοπεγχάγη, ενώ άγαλμα-ρομπότ σε φυσικό μέγεθος υφίσταται στο μουσείο των ρεκόρ Γκίνες. Ετσι οι άνθρωποι μπορούν να συγκρίνουν τις διαστάσεις τους, κάτι που έχουν κάνει χιλιάδες κόσου, μεταξύ των οποίων και αρκετές διασημότητες, όπως ο Σακίλ Ο’ Νιλ.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ρόμπερτ έχει γίνει και τραγούδι και συγκεκριμένα με τίτλο «The Giant Of Illinois» από τους The Handsome Family το 1998. Παράλληλα, αναφορές έχουν γίνει και απο άλλους καλλιτέχνες όπως οι Talking Heads.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ο ύψους 2,33μ., ηθοποιός Νιλ Φίνγκλετον (Game of thrones, X-Men, Avengers) δείχνει σαν… παιδί δίπλα στο φυσικού μεγέθους άγαλμα του Ρόμπερτ Γουάντλοου!

Ο ψηλότερος εν ζωή και η ψηλότερη Ελληνίδα όλων των εποχών
Ο ψηλότερος άνθρωπους του κόσμου εν ζωή στις μέρες μας είναι ο Τούρκος Σουλτάν Κοσέν, με επίσημο ύψος 2,51μ. Μάλιστα ο Κοσέν έχει βρεθεί δίπλα σε φιγούρα φυσικού μεγέθους του Ρόμπερτ, με τη διαφορά στο ύψος τους να είναι εμφανής. Η ψηλότερη καταγεγραμμένη γυναικά στην ιστορία, είναι η Κινέζα Ζενγκ Ζινλιάν με ύψος 2, 48μ. που πέθανε σε ηλικία μόλις 17 ετών (1964-1982).

Εξάλλου να σημειωθεί πως μια συμπατριώτισσά μας, η Βασιλική Καλιαντζή, συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τις ψηλότερες γυναίκες όλων των εποχών. Με καταγωγή από την Κόρινθο, αντίκριζε τον κόσμο από τα 2,29μ. ύψος, ωστόσο το γεγονός οτι έζησε πολύ παλιά (1882-1904), δεν μας επιτρέψει να έχουμε πολλές πληροφορίες. Κάποια λίγα στοιχεία μόνο από μια εφημερίδα του 1967.

Πέθανε σε ηλικία μόλις 22 ετών (κάποιες αναφορές κάνουν την θέλουν να «έφυγε» στα 26), με τις πληροφορίες να λένε οτι τα μάτια της ήταν μεγάλα σαν αυγά όρνιθας! Έπασχε από ακρομεγαλία και λέγεται πως διέθετε χέρια και πόδια τεραστίων διαστάσεων. Κατάφερε να αποφύγει τα τσίρκα, τα οποία την εποχή εκείνη ζητούσαν διακαώς ανθρώπους «τέρατα», ωστόσο καταγράφηκε από το βιβλίο Γκίνες επισήμως. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες της

Πάντως δεν αποκλείεται η Βασιλική να ήταν και ο ψηλότερος άνθρωπος ελληνικής καταγωγής ανεξαρτήτου φύλλου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλος Ελληνας ακόμη και άνδρας, που να είναι ψηλότερος, με επίσημα στοιχεία.

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών
Οσον αφορά τον ψηλότερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, είναι ο Λίβυος Σουλεϊμάν Αλί Νασνούς. Ο Νασνούς, που γεννήθηκε το 1943 και πέθανε το 1991 σε ηλικία 47 ετών, είχε ύψος 2,46μ. και ήταν ανάμεσα στους μόλις 19-20 ανθρώπους στην ιστορία, που έχουν ξεπεράσει τα 8 πόδια. Δηλαδή τα 2,43μ. Εχει μάλιστα παίξει στην ταινία του διάσημου ιταλού σκηνθέτη Φεντερίκο Φελίνι Satyricon το 1969.

Ο Σουλειμάν Αλί Νασνούς

Αλεξάντερ Σιζονένκο
Μία ακόμη σημαντική περίπτωση καλαθοσφαιριστή, είναι ο Ουκρανός (τότε κάτοικος Σοβιετικής Ένωσης) Αλεξάντερ Αλεξέγεβιτς Σιζονένκο, που έζησε για 52 χρόνια (1959-2012), Το ύψος του δεν έχει οριστεί με απόλυτη βεβαιότητα και αναφέρεται μεταξύ 2,39μ. έως 2,45μ. Μάλιστα ο Τύπος της εποχής τον σύγκρινε με τον Αρβιντας Σαμπόνις που είχε ύψος 2,21μ. Οπως βλέπετε στην παρακατώ κοινή τους φωτογραφία, ο Λιθουανός άσος είναι αισθητά κοντύτερος του Σιζοζένκο.

O νεαρός τότε Αρβιντας Σαμπόνις μοιάζει… κοντός δίπλα στον Αλεξάντερ Σιζοζένκο!

Ψηλότερη μπασκετμπολίστρια
Οσον αφορά την ψηλότερη γυναίκα, αθλήτρια του μπάσκετ, είναι η Μαλγκορζάτα (ή Μάργκο) Ντίντεκ από την Πολωνία η οποία μάλιστα αγωνίστηκε για 10 χρόια στο γυναικείο ΝΒΑ. Η πολωνή σέντερ είχε ύψος 2,18μ.(!) δυστυχώς όμως έζησε για μόλις 37 χρόνια. Εχοντας γεννηθεί το 1974, έφυγε από τη ζωή το 2011, καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη γέννη του τρίτου παιδιού της. Πέτυχε πάντως σπουδαία πράγματα στην αθλητική της καριέρα, καθώς αγωνίστηκε σε δύο All Star Game, υπήρξε κορυφαία μπλοκέρ στο WNBA για οκτώ σεζόν, αλλά και κορυφαία όλων των εποχών στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Ψηλότεροι μπασκετομπλίστες εν ζωή
Οσον αφορά τους ψηλότερους εν ενεργεία μπασκετμπολίστες, αυτός σε επίπεδο εφήβων, είναι ο Ρουμανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μπομπρόζκι με ύψους 2,34μ. Το εντυπωσιακό είναι πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι μόλις 17 ετών!, καθώς έχει γεννηθεί στις 17 Ιουλίου του 2000! Προς το παρόν βεβαίως παίζει ερασιτεχνικά και συγκεκριμένα στο σχολείο Geneva, Ohio των ΗΠΑ, έχοντας ειδικούς να τον συμβουλεύουν για τη διατροφή του και την ανάπτυξή του. Μάλιστα ο Ρόμπερτ έχει βρεθεί και τον συμπατριώτη του Γκεόργκι Μουρεσάν, που αποτέλεσε και τον ψηλότερο μπασκετμπολίστα που έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ (μαζί με τον Σουδανό Μανούτ Μπολ ιδίου ύψους). Από αυτόν πήρε συμβουλές για το πως να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του, αλλά και την αθλητική του καριέρα, εφόσον προχωρήσει σε πιο επαγγελματικό επίπεδο.

Ο Ρόμπερτ Μπομπρόζκι

O Σανγκ Μινγκ Μινγκ
Ο πιο ψηλός εν ενεργεία καλαθοσφαιριστής, είναι ο Κινέζος Σαν Μινγκ Μινγκ που αντικρίζει τον κόσμο από τα 2,36μ. και είναι 34 ετών. Ετσι ξεπέρασε τον διάσημο συμπατριώτη του, Γιάο Μινγκ που… έμεινε στα 2.29μ.  Δεν κατάφερε ποτέ πάντως να κάνει καριέρα σε υψηλό επίπεδο όμως, παίζοντας κυρίως σε ομάδες της χώρας του, στο Μεξικό, αλλά και μικρά πρωταθλήματα των ΗΠΑ. Πάντως λόγω τους ύψους του συμμετάσχει και στον κινηματογράφο, παίζοντας ταινία Rush Hour 3 με τους Τσάκι Τσαν και Κρις Τάκερ.

Ψηλότερος έφηβος

Οσον αφορά το ψηλότερο έφηβο στον κόσμο, αυτός είναι ο ο Μπροκ Μπράουν που σε ηλικία 17 ετών το 2015, άγγιξε τα 2,37μ!

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ