Γιώργος Καλαφάτης: Πού να το φανταζόταν;

Γιώργος Καλαφάτης: Πού να το φανταζόταν;

Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καλαφάτης. Ο άνθρωπος που δημιούργησε το «τριφύλλι», δεν είχε όνειρο φυσικά να βρίσκεται το «παιδί» του σ’ αυτή την κατάσταση. Μία κακή παρένθεση είναι που θα κλείσει σύντομα…

19 Φεβρουαρίου 1964. Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καλαφάτης. Ο άνθρωπος που με μία παρέα φίλων και συναθλητών του από τον Εθνικό Αθηνών και Πανελλήνιο αποφάσισε να ιδρύσει τον Παναθηναϊκό.

Κι όχι μόνο τον ίδρυσε, αλλά τον υπηρέτησε από κάθε πόστο. Ποδοσφαιριστής, προπονητής, γενικός αρχηγός, πρόεδρος. Ο Καλαφάτης γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1890 στην Αθήνα, αλλά καταγόταν από τα Διλινάτα Κεφαλονιάς. Ξεκίνησε από τον στίβο, αλλά όσο έμπαινε στην εφηβεία αγάπησε το ποδόσφαιρο. Ο Πανελλήνιος ουσιαστικά δεν είχε τμήμα ποδοσφαίρου κι έτσι το 1908 πήρε την απόφαση να ιδρύσει τον Παναθηναϊκό.

Στις 3/2 εκείνης της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως η ιδρυτική συγκέντρωση του ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών). Τον Δεκέμβριο του 1909 ήρθε σε κόντρα με τον χρηματοδότη Μαρίνο Μαρινάκη, πήρε τους περισσότερους αθλητές και μετονόμασε τον ΠΟΑ σε ΠΠΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος). Το 1918 το έμβλημα άλλαξε κι αντί για μία μπάλα επιλέχθηκε το «τριφύλλι». Το 1920 υπήρξε νέα μετονομασία σε ΠΠΑΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός, Αγωνιστικός Όμιλος) και το 1922 αποφασίστηκε το τελικό ΠΑΟ (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος), που ήταν άλλωστε και πιο εύηχο.

Ο Καλαφάτης παράλληλα με την ενασχόλησή του στον Παναθηναϊκό ήταν και αθλητής  στίβου (άλμα εις μήκος, σφυροβολία, 100 μ., 400 μ.) του Πανελληνίου ως το 1918, χρονιά που ο Παναθηναϊκός δημιούργησε δικό του τμήμα. Εκτός από το ποδόσφαιρο, λοιπόν, ο Καλαφάτης έριξε το βάρος στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος με τον αδερφό του Αλέξανδρο είχαν στο μυαλό τους έναν σύλλογος που αν εκπροσωπεί όλη την Αθήνα, την πρωτεύουσα. Και σταδιακά θα γιγαντωνόταν και θα κυριαρχούσε στην επικράτεια. Ο ίδιος το 1914 ενέταξε στην ομάδα τον Απόστολο Νικολαϊδη με τον οποίο ήρθε σε ρήξη έπειτα από μερικές δεκαετίες (η εσωστρέφεια είναι στο DNA του ΠΑΟ). Το 1932 υποστήριξε στις εκλογές τον Σταμάτη Μερκούρη και ο Νικολαϊδης τον Νίκο Ξηρό. Ο τελευταίος επικράτησε και ο Καλαφάτης διεγράφη (!!!) από τα μητρώα, αλλά το 1950 αποκαταστάθηκε το έγκλημα κι έγινε επανεγγραφή.

Το 1923 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση κι ενώ είχε ξεκινήσει μεγάλο αγώνα από το 1920, για την κατασκευή γηπέδου. Επειτα από πολλές διαμάχες λόγω της έλευσης στην Αθήνα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, που αναζητούσαν στέγη, δόθηκε στον σύλλογο το οικόπεδο της Περιβόλας, ο χώρος που στεγάζεται έως τώρα το σπίτι του Παναθηναϊκού, η Λεωφόρος ή αν προτιμάει κάποιος το γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης».

Ο Καλαφάτης να σημειωθεί ότι σπούδασε γιατρός κι ακολούθησε στρατιωτική καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό. Πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο κι αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποναυάρχου. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου του 1964. Δεν πρόλαβε να δει λίγους μήνες αργότερα το αήττητο πρωτάθλημα. Αλλά είδε την ιδέα του να γιγαντώνεται και να αγκαλιάζεται από εκατομμύρια οπαδών. Σίγουρα δεν είναι ο σημερινός Παναθηναϊκός αυτός που ονειρεύτηκε. Αλλά κι εκεί ψηλά θα θεωρεί ότι είναι μία κακή παρένθεση που θα κλείσει το συντομότερο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ